VIDEO | Ioana Dichiseanu, amintiri dureroase la un an de la decesul tatălui său. „Nu i-am simțit niciodată lipsa, mă lua la repetiții cu el”

Publicat: 19/05/2022, 20:37
Actualizat: 19/05/2022, 20:51

Ioana Dichiseanu, fiica lui Ion Dichiseanu, împărtășește unele dintre cele mai dragi amintiri cu tatăl ei, la podcastul ALTCEVA al soțului său, Adrian Artene, ediție care va fi difuzată vineri, 20 mai, când se împlinește un an de la trecerea în neființă a marelui actor.

„Eu m-am născut când el avea 54 de ani. Și el deja își construise o carieră, deja își clădise un nume, un renume. Deja era consacrat. Și atunci, odată cu înaintarea în vârstă și cu dobândirea unei experiențe, a unui palmares, a putut să devină ceva mai selectiv. Și atunci, în unele situații, alegea familia în detrimentul carierei. Și atunci când alegea cariera, știa să îmbine familia cu profesia. Am copilărit printre scaunele de la teatru, mă cunoșteau toți regizorii și toate cabinierele. Nu i-am simțit niciodată lipsa, mă lua la repetiții cu el”, a povestit Ioana Dichiseanu, la podcastul soțului ei, „Altceva cu Adrian Artene”.

Ioana Dichiseanu mărturisește că piesa copilăriei ei a fost „Misterele Londrei”, un musical care îl avea în rolul principal pe tatăl său. „Mă așezam într-un colț într-o lojă, unde erau niște reflectoare, și nu mă mișcam. Și știam absolut fiecare replică, fiecare secundă, fiecare mișcare scenică”, povestește fiica marelui actor.

Ion Dichiseanu a murit pe 20 mai anul trecut, la vârsta de 87 de ani și a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Bellu.

Vineri debutează Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”

La un an de la deces, Ioana Dichiseanu încearcă să-i păstreze memoria vie, fondând, în acest sens, Festivalul de Teatru, Film și Muzică „Ion Dichiseanu”, care va începe vineri, 20 mai, la Adjud, orașul natal al maestrului. Timp de trei zile, în perioada 20-22 mai, în cadrul Festivalul avea loc proiecții de filme, piese de teatru, lansări de carte și concerte ale unor cunoscuți artiști.

În prima zi de festivalului in memoriam, pe scena Casei de Cultură din Adjud vor urca artiști și actori din distribuția spectacolului de teatru „Amadeus” cu Claudiu Bleonț (regia Toma Enache) – Ateneul Național din Iași. În cea de-a doua zi, actorii Teatrului Nottara București vor urca pe scena din Adjud cu spectacolul de teatru „Aici nu-i de joacă” cu Victoria Cociaș și Catrinel Dumitrescu (regia Catrinel Dumitrescu). De asemenea, va fi jucat și spectacolul „Anatomia unui clișeu” cu Crina Matei, Ana Maria Ivan și Nicolae Dumitru (regia Chris Simion Mercurian) – Teatrul Stela Popescu, conform paginii de eveniment de pe Facebook.

În încheierea festivalului, publicul va putea participa la un spectacol muzical unic, in memoriam Ion Dichiseanu, „Amintește-ți clipa”, cu nume mari ale muzicii românești: Gabriel Dorobanțu, Paul-Surugiu Fuego, Simona Florescu, alături de fiica actorului, Ioana Dichiseanu.

Urmărește interviul integral al lui Adrian Artene cu Ioana Dichiseanu, vineri, 20 mai, de la ora 19, doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
IMAGINI EXCLUSIVE | Bănică Jr. & Lavinia Pârva, disciplinați de ”șefulică” în Floreasca!
FOTO. Andreea Bălan, imagini interzise cardiacilor! S-a pozat într-un costum de baie care a lăsat...
Mascarada democrației s-a încheiat: Kremlinul le transmite un mesaj de amenințare adversarilor lui Putin
Veste cruntă despre fiul lui Mădălin Ionescu! Medicii, șocați
Simulare Bac 2024. Ce subiecte au picat la matematică
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce faci dacă ai pierdut cartea de identitate a mașinii (CIV)? Documentele necesare pentru înlocuire
Subiecte Istorie simulare BAC 2024: Examenul s-a încheiat. La ce oră se publică baremul pe...
Cât de toxice sunt bazele pentru mâncare din supermarket! Ce a reieșit, de fapt, după...
Boloş: Nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare...
Amendă de 12.000 de lei pentru cei care stau la bloc și nu respectă această...
PĂMÂNTUL a primit UN MESAJ de pe LUNĂ în care ni se spune să...
Surpriză de proporții în cazul Elena Udrea. 8 judecători au decis
Prințul Harry, în război cu Regina Camilla. Culisele conflictului cu mama vitregă
Care este numele real al lui Radu Siffredi. De ce „poartă” numele unui star internațional...
BANCUL ZILEI. Bulă: Chelner, de ce nu mi-ai umplut ceașca până la semn cu ţuică...
Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?