VIDEO | Marele actor Dorel Vișan, la ALTCEVA: „Cel care nu-l cunoaște pe Dumnezeu e ciuma societății”

Publicat: 16/04/2023, 09:23

Actorul Dorel Vișan a fost  invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA – Ediție Specială de Paște, difuzat sâmbătă, 15 aprilie.

Într-o ediție specială difuzată în seara de Înviere, ce subiect putea fi mai bine abordat decât credința în Dumnezeu și lecțiile de viață pe care ni le oferă.

Dorel Vișan și-a amintit, în timpul dialogului cu realizatorul podcastului ALTCEVA, Adrian Artene, una dintre expresiile marelui filosof și învățat grec Platon. „Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății”.

„(…) Pentru că îmi spui de greci, Platon, de exemplu, a spus «Omul care nu-l cunoaște pe Dumnezeu este ciuma societății». Extraordinar! E deosebire între lege și credință. Legea numai te oprește, te limitează, dar nu te schimbă. Spune și Apostolul Pavel, la Romani… Dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și legea mă oprește, eu voi căuta un sistem de a șmecheri legea, ori pe dedesupt, ori pe deasupra. Dar, dacă eu vreau să fac un lucru rușinos și îl cunosc pe Dumnezeu, zic «Mă, nu pot să fac, mă vede Dumnezeu, mă bate Dumnezeu!»” – Dorel Vișan

Mai departe, marele actor a explicat ce legătură puternică există între om, credință și Divinitate.

Am citit într-o carte că acum 60 de milioane de ani s-a făcut o cezariană. Este un tip în Spania, doctorul Cabrera, care are o expoziție de pietre. Eu cred că am fost la expoziția asta, dar n-am luat în considerație… Dar, ce am văzut acolo, extraordinar!

Se făceau grefe pe inimă acum mii de ani. Deci, ele erau făcute pe piatră, tăiate în piatră subțire, ca și cum ar fi cu creionul făcute. Arăta doctorul cu bisturiul…

Și era o treabă formidabilă cu asta, cu organul nu e compatibil. La noi am introdus asta prin 1970, mi se pare. Pentru ca respectivul corp să primească inima care i se dă, nu foloseau medicamente sau altceva, ci sânge de la femei însărcinate în luna a patra. Pentru că, până în luna a patra, femeia respinge sarcina, unele chiar nu pot să țină sarcina. După luna a patra, corpul se reglează și acceptă. Ei, în momentul când acceptă sarcina, sângele ăla, dacă îl transfuzi la o persoană operată de inimă, care i se înlocuiește inima, acceptă inima! Deci, vedeți, acum zeci de mii de ani!

Probabil că asta e voința Creatorului, să se șteargă anumite civilizații și să o luăm de la capăt. De altfel, sufletul nostru are un caracter retroactiv. Deci, din când în când, trebuie să ne întoarcem înapoi la matcă. Aici e greșeala noastră, dar o să vorbim despre asta… Deci, trebuie să se reseteze. Și Blaga vorbește foarte frumos despre o treabă ca asta, la sursă, la izvor, la obârșie, cum zice el.

Vezi ce bine sunt reglate lucrurile?! Atâta timp cât cunoașterea omenirii a mers într-un fel mână în mână cu credința, atâta timp invențiile și inovațiile erau trecute printr-un filtru moral. Și, atuncea, cei care treceau întrebau «Cui folosește aceasta? Folosește lui Dumnezeu sau folosește omului?»”.

Actorul Dorel Vișan, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene, într-o Ediție Specială de Paște

Dorel Vișan s-a născut la data de 25 iunie 1937 în satul Tăușeni, județul Cluj. A absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în 1965, iar după absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

De-a lungul carierei sale a fost laureat cu numeroase premii, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 1995 a avut loc debutul său literar cu poezii, în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri.

Dorel Vișan s-a căsătorit la data de 30 decembrie 1964 cu Maria Vișan. Au fost căsătoriți timp de 29 ani, până la decesul acesteia la 14 iulie 1993. Împreună au trei copii.

Urmărește podcastul integral cu Dorel Vișan doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...