„Mariano, cine-i ăsta că nu știu?”. Ce fac românii când văd poza candidaților

Publicat: 03/06/2016, 20:10
Actualizat: 01/11/2016, 02:31

Câți dintre bucureșteni îi recunosc în fotografii pe candidații la primăriile din Capitală? Reporterul MEDIAFAX a vrut să se convingă chiar „în teren”, așa că a luat pozele celor mai cunoscuți candidați și a mers în cele mai fierbinți puncte ale fiecărui sector.

Prima oprire: Piața Obor, Sectorul 2. Am fotografiile candidaților PNL și PSD – Dan Cristian Popescu și Mugur Mihai Toader. Pe o stradă lăturalnică, înainte de a ajunge la piață, o femeie în jur la 60 de ani, cu un batic ponosit și ochelari de vedere supradimensionați, vindea câteva legături de verdeață pe o bancă. Îi arăt cele două fotografii.
– Știți cine sunt?
– Nu prea sunt cu ei!
– Sunt candidați la Sectorul 2.
– Este, mămică, dar dacă nu prea… nu prea sunt cu ei, nu prea sunt cu politica.
– Mergeți la vot?
– Merg, normal!

Merg și eu mai departe spre piață. De după colțul străzii apare o tânără într-o cămașă cu carouri negre și gri, prin care se întrezărea sutienul roșu. Pantaloni super slim, teniși un pic rupți, mult fard pe față. Îi arăt și ei fotografiile și o întreb dacă îi cunoaște pe cei doi candidați.
– Nu, nu-i recunosc!
– Pe niciunul?
– Pe niciunul!
– Duminică mergi la vot?
– Da!

Dintre oamenii cu care am stat de vorbă în zona Obor, unul singur, o doamnă aflată în pragul pensiei, a reușit să-i identifice pe Toader ”nuștiucum” și pe Dan Cristian Popescu.

Scot din buzunar setul de poze cu pretendenții la Primăria Generală: Cătălin Predoiu (PNL), Gabriela Firea (PSD), Nicușor Dan (USB) și Robert Turcescu (PMP). Abordez două precupețe care ies din piață.
– Spuneți-mi, pe cine cunoașteți?
– Aa, doamna Firea, da! Lasă că-i bună moldoveanca, îi bună, spune cea mai vorbăreață, în vreme ce cealaltă încearcă să o convingă să nu mai piardă vremea cu mine. Dar femeia este pornită.
– Ăsta e Predoiu! Sau nu-i Predoiu? Nu știu, nu cunosc! Ăsta este (arătând spre Robert Turcescu)… zi, Mariano, cine-i ăsta că nu știu. Ăla care-a fost la B1, dar nu știu cum îl cheamă. A stat o perioadă cu Oana Sârbu… Turcescu, da! Pe ăsta nu-l știu, să știi (arătând spre Nicușor Dan)!

Urc în taxi și plec spre Sectorul 5. Cobor la Piața Rahova. Câțiva pensionari de la intrarea în piață văd că am câteva fotografii în mână. Vin spre mine și mă înconjoară. Le arăt pozele: Ovidiu Raețchi (PNL), Daniel Florea (PSD) și Marian Vanghelie (PDS). „Poza cu domnul Vanghelie să o pui întodeauna deasupra”, mă apostrofează o cetățeancă. Bag la cap, dar ca să nu fac nici ca mine, nici ca ea așez cele trei fotografii în formă de evantai. Acum nimeni nu mai era nedreptățit.

– Pe cine cunoașteți? o întreb pe o bunică de mâna căreia stătea agățat un copil cu ghiozdan în spate.
– Pe domnul Vanghelie, atât! Pe dânsul nu-l cunosc, pe dânsul nu-l cunosc, îmi spune femeia arătând spre fotografiile contracandidaților.

Un pensionar se apropie curios din spate. Crede că împart pliante electorale „să le pună pe pereți, cum a făcut și cu celelalte”. Îl întreb pe cine cunoaște din evantai.
– Doar pe domnul Vanghelie.
– E singurul pe care-l cunoașteți?
– Da!
– Pe ceilalți?
– Pe ceilalți nu-i cunosc, dar arată oameni serioși.

Plec din buza pieței. Pe stradă, o mămică mai plinuță cu o fetiță de mână, ambele îmbrăcate la fel: tricou gri, colanți negri. Păr castaniu, prins în coadă. Îi arăt doamnei evantaiul de poze.
– Domnul e fostul primar al Capitalei, Marian Vanghelie.
– Al Sectorului 5, îi suflu.
– Al Sectorului 5, da. Dânsul (arătând spre Daniel Florea) Daniel și ceva, nu știu exact. Și pe dânsul (arătând spre Ovidiu Raețchi), dar e un nume foarte ciudat, l-am întâlnit pe stradă, chiar l-am felicitat.

E singura persoană care a reușit să mai identifice și pe altcineva decât pe Marian Vanghelie. Locuitorii din 5 nu vor să cunoască alți candidați, le este suficient Marian Vanghelie, cel care „atunci când au fost bolnavi, i-a dus în excursie”. Îi iartă problemele penale, acuzațiile de corupție. Îmi încerc norocul și cu ceilalți candidați, cei de la Primăria Generală. Îl chestionez pe un domn înalt, solid, alb în cap. Îi arăt pozele, îmi răspunde repede:

– Ăsta e Nicușor Dan, ăsta (arătând spre Cătălin Predoiu) e de la PNL, fostul ministru de interne (Cătălin Predoiu a fost ministrul Justiției, n.r.), ăsta-i Turcescu și asta-i doamna Firea.

Din Rahova, o iau spre Drumul Taberei. Cobor din taxi la Piața Moghioroș. Un adevărat furnicar. Valuri de sacoșe goale intră, șuvoaie de pungi pline ies. Lângă un chioșc de ziare, o doamnă în pragul pensiei. Îi arăt fotografiile: Răzvan Mironescu (PNL) și Gabriel Mutu (PSD).
– Pe dânsul îl cheamă domnul Mutu și pe dânsul (arătând spre Răzvan Mironescu) sincer nu-l cunosc.
– Mergeți duminică la vot?
– Sigur că da!

Un bunicuț minion, purtând ochelari cu rame maro și un tricou polo ușor ponosit și semitransparent, întreabă despre ce este vorba. Îi arăt și lui pozele.
– Ăsta e Răzvan Dumitrescu, se repede când îl vede pe candidatul PNL. Mironescu, pardon. Și ăsta e Mutu și nu mai știu cum îi zice.
– Mergeți la vot duminică? îl întreb.
– Cu siguranță!

Apare un tip chel care poartă o vestă reflectorizantă de culoare portocalie. Susține că-i psiholog și vrea să-și spună părerea. Îi dau pozele candidaților la Primăria Generală. După ce le analizează, începe:
– Ăsta-i domnul Predoiu. Ăsta-i un tip foarte cumsecade (arătând spre Nicușor Dan), dar nu știu cine e, după figură face treabă bună. Doamna Firea este un om care promite, îmi place de ea. Ăsta e Robert Turcescu, e un tip dubios.

Pun capăt sondajului mult după miezul zilei. Am luat la picior și celelalte trei sectoare: 1, 3 și 4. Situația este aceeași: oamenilor nu prea le pasă cine candidează, nu-și cunosc viitorii primari, dar „cu siguranță” vor merge la vot duminică. Ce vor alege și cum vor alege, nu prea știu nici ei. Dar vor alege!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”