Milioane de euro pentru un drum nefolosit de peste un an

Milioane de euro pentru un drum nefolosit de peste un an
Publicat: 25/05/2016, 17:02
Actualizat: 27/05/2016, 19:24

Drumul, care a fost finalizat și inaugurat pe data de 29 august 2015, nu este deschis circulației transfrontaliere, ci doar până la graniță. Motivul este reprezentat de faptul că nu s-a deschis un punct de trecere a frontierei aferent acestui drum, care a fost realizat mai mult în perspectiva intrării României în spațiul Schengen. La Nădlac există deja două puncte de trecere a frontierei: unul pe DN7 și celălalt pe autostrada Nădlac-Arad.

„Acest drum datează din 1750, pe atunci Nădlacul era reședință de raion din care făceau parte și Csanadpalota din Ungaria, și celelalte sate din împrejurimi. Atunci se folosea acest drum pentru a veni la biserica din Nădlac, cei din Ungaria, și cei din Nădlac să meargă la biserica din Ungaria. Găsind această mică istorie a drumului, împreună cu primarul de la Csanadpalota ne-am gândit la acest proiect și am reușit ca să-l ducem la bun sfârșit, dar pe vremea când proiectul s-a scris, am sperat că vom intra în Spațiul Schengen și nu va mai fi nevoie de punct de trecere a frontierei. Ei, amânându-se această intrare în Spațiul Schengen, vă dați seama că între cele două porțiuni de drum, patru km la noi și patru km la unguri, este o barieră de toată frumusețea. Am cerut deschiderea unui punct de frontieră și temporar dacă se poate pentru că sunt doritori de a trece în Ungaria, ai noștri, și cei din Ungaria să vină la noi, mai ales când sunt zile de piață”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul orașului Nădlac, Vasile Ciceac.

Primarul orașului Nădalc a mai precizat că localnicii care doresc să meargă din Nădlac la Csanadpalota au de ocolit 12 km pentru a merge prin punctele de trecere a frontierei existente în Nădlac.

Chiar dacă nu este deschis încă traficului transfrontalier, drumul are utilitate practică și în acest stadiu, spun autoritățile locale, pentru că șoseaua facilitează în mod deosebit circulația agricultorilor care au terenuri cultivate în respectiva zonă și transportul producției de pe câmp.

„Problema nu este chiar așa de mare, acest drum ne ajută și așa, pentru că de acest drum se folosesc toți cei riverani pe lungimea de patru km, în ceea ce privește cultivarea terenurilor agricole în zona respectivă și de ce nu, dezvoltarea industrială în zonă”, a mai declarat primarul Vasile Ciceac.

Autoritățile mai spun că și dacă s-ar aproba trecerea utilajelor agricole ar fi de ajutor pentru localnici. Pe lângă asfaltarea drumului, s-au realizat și rigole pluviale, iar în porțiunea de drum ce străbate orașul Nădlac s-au realizat și trotuare pe ambele părți.

Drumul Nădlac – Csanadpalota a fost realizat în cadrul unui proiect transfrontalier româno-ungar și a costat peste 5,6 milioane de euro. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 5.638.346,56 euro, dintre care 1.224.356 euro au revenit părții române, iar peste 4.413.990,56 euro, părții maghiare.

În județul Arad există mai multe drumuri complet modernizate de-a lungul graniței cu Ungaria în perspectiva intrării României în spațiul Schengen.

Consiliul Județean Arad a cerut înființarea unor puncte de trecere a frontierei temporare pe aceste drumuri până la intrarea României în Spațiul Schengen, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat așa că drumurile modernizate de-o parte și de alta a frontierei sunt blocate de granița româno-ungară. La inaugurarea autostrăzii Nădlac-Arad, care leagă România de autostrăzile din vestul Europei, oficialii maghiari au reproșat Guvernului român, chiar în declarațiile oficiale, că blochează deschiderea transfrontalieră a acestor drumuri care ar trebui să faciliteze legătura dintre localncii de-o parte și de alta a graniței.

Autoritățile locale spun că au aflat că în acest an se vor deschide puncte de trecere temporare pe toate drumurile de graniță modernizate în ultimii ani în județul Arad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația