• Publicat:
  • Actualizat:
Eu Primar

Mircia Gutău a câștigat Primăria Râmnicu Vâlcea

Mircia Gutău a câștigat Primăria Râmnicu Vâlcea
Potrivit numărătorii paralele a partidelor, Mircia Gutău, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) a reușit să câștige alegerile în Râmnicu Vâlcea, adjudecându-și 45% din voturi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

După ce au fost numărate voturile din 70% din secții, potrivit numărătorii paralele, Gutău are peste 1.500 de voturi în fața candidatului PSD, deputatul Romeo Rădulescu. Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, între anii 2004 – 2010, fiind condamnat definitiv în două dosare de corupție.

În iulie 2006, după doi ani de când fusese ales primar, Mircia Gutău a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită. În același dosar a fost deferit justiției, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită, și viceprimarul municipiului, Nicolae Dicu. Procurorii DNA au stabilit că, în perioada aprilie – iulie 2006, edilul Gutău i-a cerut unui denunțător, acționar majoritar al unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul viceprimarului Dicu, suma totală de 50.000 de euro. În total, Dicu a primit suma de 25.000 de euro de la denunțător, în schimbul banilor urmând să-l ajute să obțină un certificat de urbanism.

„În urma unei înțelegeri anterioare între cei doi inculpați, o parte din suma de bani primită de la denunțător urma să fie remisă, prin intermediul inculpatului Dicu Nicolae, primarului Gutău Mircia, întrucât, în această calitate, acesta din urmă avea printre atribuțiile de serviciu și emiterea unor acte de natura celui solicitat de către denunțător”, au reținut anchetatorii.

Pe 27 ianuarie 2010, cei doi inculpați au fost condamnați definitiv la câte trei ani și jumătate de închisoare cu executare. După ce a ajuns în penitenciar, Gutău și-a pierdut mandatul de primar.

Cu un an înainte să fie condamnat definitiv, mai exact în februarie 2009, același Mircia Gutău a fost trimis în judecată în alt dosar de corupție, alături de consilierul juridic Nicolae Mesea și omul de afaceri Ion Georgescu. În acest dosar, primarul Gutău a fost acuzat că, în perioada mai-iunie 2005, împreună cu consilierul Mesea a inițiat și derulat o procedură de achiziție publică având ca obiect „Dotări locuri de joacă pentru copii”, cu încălcarea normelor legale. Procurorii au stabilit că primăria condusă de Gutău a plătit pentru componentele a șase locuri de joacă suma de 852.636 de lei, în condițiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la prețul de 321.622 de lei de INTER GRUP COM SRL Râmnicu Vâlcea. Acesta din urmă a revândut componentele SC DANCOMAR SRL, administrată de Ion Georgescu, care, la rândul lui, le-a revândut primăriei.

„Primăria Râmnicu Vâlcea avea posibilitatea ca, prin reprezentanții legali, să lanseze invitații-oferte de achiziție direct de la firma din Bulgaria, despre ale cărei produse și prețuri Gutău Mircea se informase înainte de lansarea procedurii de achiziție publică, când s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu Georgescu Ion, administratorul firmei care avea să fie ulterior declarată câștigătoare a contractului de achiziție publică”, au mai precizat anchetatorii. În final, prin interpunerea celor două societăți comerciale, prejudiciul cauzat Primăriei Râmnicu Vâlcea a fost de 545.568 de lei.

Ulterior, pe 12 iunie 2014, Curtea de Apel Craiova l-a condamnat pe Gutău la doi ani și șase luni de închisoare pentru abuz în serviciu, iar pe Georgescu tot la doi ani și jumătate de închisoare, însă cu suspendare. Al treilea inculpat, consilierul Mesea, a decedat în timpul procesului, în ianuarie 2011.

Mircia Gutău a putut să se înscrie în cursa electorală din acest an la Primăria Râmnicu Vâlcea, în urma unei decizii a Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin, care i-a calculat pedepsele complementare și a constatat că pedeapsa principală a expirat în 24 martie 2013, fapt care permite ca, din 25 martie 2015, Mirica Gutău să poată candida pentru o funcție publică. Procurorii DNA nu a fost mulțumiți de decizie și au contestat-o la Tribunalul Mehedinți, fără succes însă, deoarece magistrații au considerat întemeiată hotărârea Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.

Inchide