Primar ales săptămâna trecută, condamnat la 6 ani de închisoare

Redactor:
Gabriela Ghitcuta
Primar ales săptămâna trecută, condamnat la 6 ani de închisoare
Deputatul Mircia Muntean, ales primar în Deva, a fost condamnat vineri, de ÎCCJ, la doi ani de închisoare pentru că a condus băut un autoturism, instanța adăugând la această pedeapsă și cei patru ani cu suspendare primiți anterior pentru abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat vineri pe deputatul Mircia Muntean, ales recent primar al municipiului Deva, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice, după ce în anul 2014 a fost depistat conducând băut, cu 1,80 grame alcool pur în sânge.

Anterior, în anul 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Astfel, magistrații au decis, în urma noii condamnări, să fie revocată pedeapsa cu suspendare primită în anul 2013, întrucât noua faptă a fost comisă în termenul de încercare, urmând ca edilul să execute șase ani de detenție, daca decizia va fi menținută de instanța superioară. Decizia pronunțată vineri de instanța supremă nu este definitivă și nici executorie, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

„În baza art. 43 alin. 1 din Codul penal, adaugă la pedeapsa aplicată în cauză, de 2 ani închisoare, pedeapsa anterioară de 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Muntean Mircia să execute, în total, pedeapsa principală de 6 ani închisoare „, se arată în hotărârea magistraților.

În 2013, completul de cinci judecători al ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe Mircia Muntean la patru ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, fiind găsit vinovat că a încheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux.

În dosarul în care a fost condamnat vineri, Mircia Muntean a fost trimis în judecată de Parchetul instanței supreme, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, după ce, în octombrie 2014, a fost implicat într-un accident rutier la Deva, iar mai apoi a fugit, încercând să se ascundă în tufișuri.

Din probele procurorilor a reieșit că Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staționare la culoarea roșie a semaforului, venind din spatele acestora și nereușind să oprească în timp util mașina la volanul căruia se afla. Ulterior, el a fugit de la fața locului. Mircia Muntean a fost descoperit, după circa 20 de minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere și dus la locul
accidentului de către un polițist.

Mircia Muntean a mai fost primar în Deva în perioada 1996-2012. La alegerile din 05 iunie a fost votat primar al municipiului, obținând un scor de peste 35%.

Inchide