Primarul care s-a făcut cetățean de onoare și a scăpat pe viață de impozite

Redactor:
Diana Bahrin
Primarul care s-a făcut cetățean de onoare și a scăpat pe viață de impozite
Gheorghe Matei, primarul comunei Rătești din județul Argeș, este un cetățean model daca e să ne luăm după titlul de cetățean de onoare pe care îl deține și dacă ignorăm faptul că demersurile pentru acordarea titlului au fost făcute chiar de acesta și că acest lucru îl scutește de la plata taxelor și impozitelor locale.

Comuna Rătești are în total trei cetățeni de onoare. Unul dintre ei este Tudor Petrică, fostul viceprimar al comunei, beneficiar post-mortem al titlului care nu-i mai aduce, practic, nici măcar o oarecare satisfacție personală, ca să nu mai vorbim de vreun avantaj material. Altul este Marin Nicolescu, un localnic cu dublă cetățenie româno-americană, răsplătit pentru „seriozitate și probitate deosebită”, iar cel de-al treilea este actualul edil șef al comunei, cel mai câștigat de pe urma acestei recunoașteri. În cazul primarului, argumentul care a stat la baza acordării titlului a fost „activitatea depusă, cu numeroase trofee și premii”, exemplificate într-o expunere de motive făcută de Liviu Roșescu, secretarul comunei Rătești, dispozițiile hotărârii fiind duse la îndeplinire de primarul Gheorghe Matei.

Potrivit unei alte hotărâri a Consiliului Local, persoanele cărora li s-a conferit titlul de cetățean de onoare al comunei Rătești sunt scutite, începând cu data acordării acestui titlu, de la plata taxelor și impozitelor locale.

Potrivit declarației sale de avere, edilul deține împreună cu soția, în comuna Rătești, patru terenuri agricole ce însumează peste 100 de hectare, o casă de 288 de metri pătrați și două anexe, o camionetă cumpărată în 2004 și un autoturism Renault Megane, achiziționat la începutul actualului mandat.

„Am, într-adevăr 101 hectare… Nu știu să vă spun exact cât aș fi datorat ca impozit pentru ele, nu le-am luat pe toate odată, ci cu bucata, cu bucata, în timp, nu am avut 100 de hectare deodată. Am făcut asta pentru mine, pentru copiii mei, pentru nepoții mei, ca să-mi fac o fermă. De doi ani nu mai lucrez acest teren, că nu mai e rentabilă producția pe care o facem acolo, și l-am lăsat de pășune…”, a mărturisit Gheorghe Matei pentru Jurnal de Argeș.

„Știu că sunt oameni care mă tot reclamă, dar vă spun că am fost verificat de toate organele… Închei mandatul acesta în câteva zile, după 20 de ani în care am fost primar. Nu mai candidez, am trecut de 70 de ani, trebuie să mă retrag”, mai spune Gheorghe Matei.

Inchide