Festivalul „George Enescu” 2013: Peste 150 de evenimente și un buget de 9 milioane de euro

Festivalul George Enescu 2013: Peste 150 de evenimente și un buget de 9 milioane de euro
Publicat: 13/09/2013, 15:48
Actualizat: 01/10/2018, 04:44

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” se va desfășura la nivel național în perioada 1 – 28 septembrie 2013, va găzdui peste 150 de evenimente și va beneficia de un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern.

„Ministerul Culturii va asigura finanțarea festivalului, pentru că, așa cum spuneam, niciunul dintre guverne nu își mai poate permite să nu susțină acest festival. De asemenea, Ministerul sprijină mediatizarea festivalului, dar și participarea la eveniment a filarmonicilor din țară – Iași, Cluj și Timișoara, Oradea, Arad, Sibiu și, în premieră, Dorohoi”, a declarat Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul din Capitală al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

„Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediția de anul viitor a festivalului”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Oana Marinescu, cea care se ocupă de PR și Comunicare pentru Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” 2013.

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „George Enescu” – a X-a după Revoluția din 1989 – va găzdui peste 150 de evenimente, dintre care șase concerte de muzică românească, 14 recitaluri și concerte camerale, 14 mari orchestre cu 28 de concerte, 21 de ansambluri orchestrale și camerale, opt concerte „Enescu și contemporanii săi”, patru spectacole de operă, două spectacole de balet, 48 de concerte în cadrul concursului internațional și manifestări în Piața Festivalului. Nu vor lipsi din evenimentul de anul viitor nici expozițiile de artă plastică „E-Bienale”, aflate la cea de-a doua ediție, și nici simpozionul de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Având în vedere succesul ultimei ediții, va fi continuată și în 2013 seria dedicată muzicii contemporane, „Muzica secolului XXI”, ce va reuni lucrările unor compozitori contemporani români și străini. Lucrările vor fi prezentate de formații și soliști din România și din străinătate.

Ca și la ediția din 2011, în cadrul festivalului va fi organizat un workshop al tinerilor compozitori, masteranzi și doctoranzi ai universităților de profil din țară.

Prezent la conferința de presă de miercuri, Ioan Holender, directorul Festivalului „George Enescu”, și-a exprimat satisfacția pentru păstrarea continuității festivalului, adăugând că se bucură că și la ediția de anul viitor va participa pianistul Radu Lupu.

Totodată, printre formațiile și artiștii care au confirmat participarea la cea de-a XXI-ediție a festivalului „George Enescu” se numără Royal Concertgebouw Amsterdam, Maris Jansons, Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim, Orchestra dell’Accademia Santa Cecilia di Roma, Antonio Pappano, Orchestre de Paris, Name Jarvi – London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski – Pittsburgh Symphony Orchestra, Radio Berlin, Marek Janowski (cu prezentarea tetralogiei wagneriene), Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Sakari Oramo – Münchner Philharmoniker, Semyon Bychkov – Saint martin in the Fields, Sir Neville Marriner, Evgeny Kissin, Murray Perahia, Pinchas Zukerman – Orchestra Națională Rusă, Mikhail Pletnev, Fazil Say, Truls Mørk.

Alături de aceștia, pe scena Festivalului „Enescu” vor mai susține concerte Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, Opera Națională București și Orchestra Națională de Tineret.

La București, spectacolele se vor desfășura la Sala Mare a Palatului – a cărei acustică mult controversată ar putea fi îmbunătățită -, Ateneul Român, Opera Națională din București, Aula Muzeului Național de Artă, Sala „Mihail Jora” a Societății Române de Radiodifuziune și în Piața Festivalului.

De asemenea, concerte vor fi organizate, tot în cadrul Festivalului „George Enescu”, la Arad, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Craiova, Dorohoi, Iași, Oradea, Sibiu și Timișoara.

Ediția de anul viitor a Concursului Internațional „George Enescu” a fost extinsă cu o nouă secțiune în urma discuțiilor avute cu specialiști și cu participanți la ediții anterioare. De asemenea, cele cinci secțiuni ale competiției – canto (Voci Wagneriene), pian, vioară, violoncel și compoziție – se vor desfășura între 1 și 27 septembrie.

Valoarea premiilor va fi de 30.000 de euro, după cum urmează: premiul I („Marele premiu al Concursului Internațional George Enescu”) – 15.000 de euro, premiul al II-lea – 10.000 de euro, premiul al III-lea – 5.000 de euro. Premiile vor fi acordate în urma deciziei juriului festivalului și sunt indivizibile.

De asemenea, pentru secțiunea Compoziție a Concursului Internațional, se acordă următoarele premii: premiul pentru secțiunea de muzică simfonică – 10.000 de euro, premiul pentru secțiunea muzică de cameră – 7.000 de euro.

Semifinaliștilor și finaliștilor Concursului, juriul le mai poate acorda: premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al „Sonatelor pentru vioară și pian” de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro, premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al „Sonatei în fa minor pentru viloncel și pian” de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro.

Pentru secțiunea Pian a Concursului va fi acordat un premiu pentru cel mai bine clasat concurent, de către Fundația Culturală Erbiceanu. Premiile vor fi anunțate după terminarea etapei finale a fiecărei secțiuni.

Pe de altă parte, abonamentele pentru cele 28 de zile ale Festivalului Enescu vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie, iar biletele – pe 15 aprilie.

Festivalul „George Enescu” este organizat de Artexim, o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin ArCuB, în colaborare cu Fundația Art Production.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului