20% din cifra de afaceri a companiilor active în România, în „paradisuri fiscale”: „Oamenii de afaceri nu sunt de blamat”

20% din cifra de afaceri a companiilor active în România, în paradisuri fiscale: Oamenii de afaceri nu sunt de blamat
Publicat: 24/10/2016, 13:30
Actualizat: 18/08/2017, 13:17
Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas, Belize sunt doar câteva dintre destinațiile preferate de oamenii de afaceri care se înregistrează în țările offshore, unde taxele plătite statului sunt mai mici sau chiar inexistente, scrie Ziarul Financiar.
„Cert este că statul român se vede văduvit de sume importante din taxe și impozite. Oamenii de afaceri nu sunt de blamat, ei încercând să își optimizeze business-urile, respectând legislațía”, se arată în analiză.
Cele mai multe firme de acest tip activau în domenii precum tranzacțiile imobiliare și real estate (clădiri de birouri, mall-uri, etc.), în comerț, activități profesionale, industria prelucrătoare și IT. Din datele Keysfin rezultă că cele mai multe erau multinaționale,firme cu afaceri în construcția de spații comerciale, zone rezidențiale și mai ales lanțuri de retail, de la fashion la cel alimentar.
Statistica Keysfin arată că majoritatea firmelor care au făcut obiectul analizei au legături cu țări cu o legislație fiscală extrem de atractivă, din Europa (83%), cele mai multe având sedii în Cipru, Olanda, Luxemburg și Malta. Restul înregistrau date financiare în legătură cu firme din Insulele Cayman, Insulele Virgine, Panama, Bahamas, Hong-Kong, Liberia, Bermude, Nauru, Barbados, Antilele Olandeze și alte destinații exotice, extrem de primitoare cu capitalul străin.
„Datele arată că, în ultimii doi ani, piața a ajuns la un grad de maturizare, dovadă fiind creșterea numărului de angajați si a faptului ca cifra de afaceri a segmentului s-a pastrat constanta in perioada analizata. De asemenea, statisticile prezentare de Keysfin in Parlamentul European indica faptul ca numarul de companii a avut o evolutie pozitiva cu un varf in 2014 si o usoara scadere in 2015” , au declarat experții.
Un indicator relevant privind evoluția business-ului cu ramuri în offshore îl reprezintă evoluția numărului angajaților, de la 271.000 în 2010 la 341.000 în 2015. „Angajații firmelor cu acționari persoane juridice offshore au ajuns să reprezinte 9% din forța de muncă legală din România, un procent semnificativ raportat la condițiile mediului de afaceri autohton”, explică analiștii KeysFin.
Potrivit acestora, evoluția numărului angajaților reprezintă cel mai semnificativ indicator privind profitabilitatea afacerilor „fără taxe”, în condițiile în care asocierea cu un offshore oferă posibilitatea firmelor să își optimizeze fluxurile financiare în așa fel încât să plătească cât mai puțin taxe și impozite statului român.
Statistica Keysfin arată că profitabilitatea firmelor este surprinzător de redusă, raportat la cifra de afaceri și la situația pieței.
Concluzia analiștílor este că în absența unui cadru suplimentar de reglementare, practica offshore se extinde în România și în alte țări, limitând resursele bugetare ale statelor.
„Fără un cadru strict de reglementare, statul român va continua să asiste pasiv la migrația capitalului din România. Este nevoie, în esență, de măsuri fiscale care să stimuleze investitorii să țină banii în țară, să-i investească în economia românească, iar statul să adune, astfel, mai mulți bani din taxe și impozite”, se mai spune în analiză.
Analiza despre offshore-urile din România a fost prezentată în cadrul primei dezbateri pe tema recuperării banilor scoși în afara Uniunii Europene și taxării marilor averi ascunse în paradisurile fiscale, desfășurată la Parlamentul European pe 13 octombrie.
La dezbaterea din Parlamentul European au participat reprezentanți ai DG JUST, Europol, Interpol, Moneyval, BNR și ai KeysFin, singura companie românească specializată pe informații de afaceri, rapoarte de credit, studii și analize cuprivirela mediul de afaceri din România invitată la workshop.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...