Angajații companiilor ar putea fi nevoiți în curând să folosească propriile telefoane și tablete

Angajații companiilor ar putea fi nevoiți în curând să folosească propriile telefoane și tablete
Publicat: 30/08/2013, 20:00
Actualizat: 07/02/2016, 18:37

Unele companii au renunțat din rațiuni financiare să mai ofere angajaților cafele, snackuri și alte avantaje, iar următoarele pe listă ar putea fi computerele și smartphone-urile, potrivit directorilor IT intervievați la nivel mondial de compania de consultanță Gartner, relatează MarketWatch.

Un sondaj efectuat de Gartner în rândul a 2.000 de directori IT a scos la iveală faptul că jumătate dintre angajatorii la nivel mondial se așteaptă să ceară subordonaților să folosească la serviciu propriile dispozitive informatice, în majoritatea cazurilor smartphone-uri și tablete, dar și PC-uri și laptop-uri.

„Astfel, dacă vei avea nevoie de un smartphone pentru telefoane de afaceri sau pentru a lucra în timpul prânzului, sau de un iPad pentru întâlnirile cu clienții va trebui probabil să vii de acasă cu dispozitivul personal. Este ca și cum ai veni pe un șantier cu uneltele proprii”, a spus David Willis, director la Gartner.

Economiile pentru companii ar fi substanțiale. Telefoanele Blackberry, de exemplu, costă companiile americane câte 900 de dolari pe an pentru fiecare angajat, a arătat Willis. Chiar și așa, angajatorii vor cheltui anual 300 de dolari pentru fiecare angajat, pentru aplicații, securitate, management și suportul necesar tuturor tipurilor de aparate folosite de aceștia.

Majoritatea companiilor nu își vor lăsa totuși angajații prea curând fără aparatura necesară și vor pune la dispoziție PC-urile, iar unele vor subvenționa alte dispozitive. În 2016, numărul companiilor care vor oferi smartphone-uri de serviciu va fi însă mai mic cu 30%, anticipează directorii IT intervievați.

Mulți angajatori consideră că această politică va fi și în beneficiul salariaților, pentru că le va permite să folosească aparatele preferate.

Peste jumătate dintre americani adulți (56%) au un smartphone, circa două treimi dețin un laptop, iar 34% o tabletă, potrivit Pew Research Center.

Mai mult de un sfert dintre angajații companiilor americane dețin un laptop, smartphone sau tabletă, conform unui studiu realizat de Deloitte.

„Este un răspuns la condițiile actuale. Oamenii devin tot mai atașați de tehnologie și vor să o folosească”, a arătat John Challenger, director general la Challenger, Gray & Christmas.

Studiul realizat de Gartner a ajuns la o concluzie similară.
„Mulți angajați și-au întrecut deja angajatorii, așa că politicile se adaptează realității. Deja peste 60% din angajați spun că folosesc un aparat propriu cel puțin o dată pe zi la serviciu, iar 44% utilizează smartphone-ul personal.

Mulți dintre salariați vor considera că este un lucru bun, întrucât companiile limitează aplicațiile pe care le poți descărca pe aparatele primite în custodie, a arătat Robert Hellmann, fondator al Hellmann Career Consulting din New York.

„Un dispozitiv propriu îți permite să lucrezi așa cum vrei, fapt tot mai prețios în era angajaților virtuali și a aranjamentelor flexibile”, a adăugat Hellman.

Consultantul în cariere Marc Dorio crede totuși că reacțiile vor fi diverse, de la oameni care folosesc deja propriile dispozitive informatice și care nu vor fi deranjați și până la cei care se vor aștepta să primească decontări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase