Averea medie a familiei americane a revenit la nivelul de la începutul anilor ’90, din cauza crizei

Averea medie a familiei americane a revenit la nivelul de la începutul anilor '90, din cauza crizei
Publicat: 12/06/2012, 14:23
Actualizat: 12/06/2012, 14:23

Condițiile economice dificile din ultimii ani au adus averea medie a familiei americane la nivelul de la începutul anilor ’90, ștergând cu buretele aproape două decenii de prosperitate acumulată, potrivit datelor Rezervei Federale a Statelor Unite, preluate de New York Times și citate de Mediafax.

Averea medie netă a familiei americane la nivelul anului 2010 a fost de 77.300 dolari, față de 126.400 dolari în 2007, scăderea fiind cauzată în principal de prăbușirea prețurilor la locuințe.

Venitul mediu al familiei americane a înregistrat de asemenea o scădere notabilă, de la 49.600 dolari în 2007 la 45.800 dolari în 2010, potrivit datelor Fed, ajustate pentru inflație.

Banca centrală a SUA a prezentat luni studiul privind situația financiară a populației, efectuat odată la trei ani în baza unui sondaj amplu. Raportul reprezintă una dintre cele mai profunde surse de informare privind situația financiară a familiei americane.

Deși cifrele sunt decalate cu 18 luni, studiul subliniază problemele care continuă să încetinească reveniera economiei SUA. Raportul relevă că exponenții clasei de mijloc au înregistrat, procentual, în urma crizei, cele mai mari pierderi în privința averii și veniturilor, limitând capacitatea de a cheltui și predispoziția la consum.

Consumul din SUA a rezistat însă neașteptat de bine în ultimii ani, deoarece clasa de mijloc a preferat să pună deoparte mai puțini bani și să plătească mai lent datoriile, relevă studiul Fed.

Procentajul familiilor care au reușit să-și majoreze economiile în 2010 față de 2009 a scăzut la 52%, de la 56,4% în 2007.

Pe de altă parte, statisticile anterioare arată că soldul economiilor la nivel național a crescut din 2007, divergențele dintre cele două trenduri indicând că o mică parte a populației pune deoparte tot mai mult, în timp ce majoritatea nu mai rămâne cu bani în plus sau chiar „mănâncă” din economii.

Totodată, sondajul arată că principalul motiv pentru care americanii pun bani deoparte este ca măsură de precauție, tot mai puține familii economisind pentru pensie, educație sau cumpărarea unei locuințe.

Raportul relevă și scăderea extrem de lentă a datoriilor populației. Numărul familiilor care au datorii a scăzut cu 2,1 puncte procentuale în perioada 2007-2010, însă trei sferturi din gospodării au încă de dat bani creditorilor, iar suma medie datorată a stagnat.

Reducerea dobânzilor la minime istorice în SUA a reușit să limiteze impactul cumulat al veniturilor în scădere și datoriilor asupra situației financiare a familiei, iar unele gospodării au ales să scadă ratele prin refinanțarea în credite cu scadența mai îndelungată.

Ponderea familiilor cu datorii în contul cardurilor de credit a scăzut cu 6,7 puncte procentuale în perioada analizată, la 39,4%, iar balanța medie a coborât cu 16,1%, la 2.600 de dolari.

Numărul mediu al cardurilor de credit per familie a scăzut, iar 32% dintre respondenți au afirmat că nu dețin niciun astfel de card, față de 27% în 2007.

Procentajul familiilor cu credite destinate educației a crescut în 2010 la 19,2%, de la 15,2% în 2007, Fed notând că aceste împrumuturi au depășit valoarea creditelor pentu automobile în bilanțul familiei americane pentru prima dată în istorie.

Statisticile dezvăluie de asemenea impactul neechilibrat al crizei asupra situației financiare a populației.

Astfel, familiile situate ca venit în blocul mijlociu de 60% din populație au înregistrat scăderi mai abrupte ale averii decât cele mai bogate și cele mai sărace gospodării, deoarece clasa de mijloc are, proporțional, cele mai mari investiții în locuințe.

În același timp, veniturile medii ale familiei încadrate în cea mai săracă cincime a populației au crescut în perioada 2007-2010, datorită programelor sociale introduse de autorități în timpul recesiunii. Totodată, cele mai bogate 20% dintre gospodării au fost izolate de criză deoarece cea mai mare parte din veniturile lor sunt obținute din diverse investiții.

Datele prezentate de Fed arată de asemenea că disparitatea veniturilor s-a restrâns în SUA, cel puțin temporar, notează NYT. Venitul mediu al celor mai bogate familii a scăzut mult mai puternic față de media națională. Cele mai bogate 10% dintre familiile americane au câștigat în medie 349.000 dolari în 2010, iar averea medie medie a fost de 2,9 milioane de dolari.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...