Banca Centrală Europeană: Prețul locuințelor ar putea să scadă în zona euro, pe măsură ce dobânzile cresc

Banca Centrală Europeană: Prețul locuințelor ar putea să scadă în zona euro, pe măsură ce dobânzile cresc
Banca Centrală Europeană / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 31/05/2023, 17:49

Preţul locuinţelor din zona euro ar putea să se îndrepte spre o scădere „dezordonată” pe măsură ce ratele mari la creditele ipotecare fac inaccesibilă achiziţionarea unei locuinţe de către persoane fizice şi neatractivă pentru investitori, a transmis, miercuri, Banca Centrală Europeană (BCE). Reuters.

Riscul ca locuințele să devină inaccesibile a fost doar unul dintre numeroasele evidenţiate de BCE în raportul său semestrial privind stabilitatea financiară, alături de creșterea costurilor creditării şi încetinirea ritmului de creştere care afectează companiile şi gospodăriile și la rândul lor, aruncă umbră asupra creditorilor tradiționali, relatează Reuters.

BCE a început să majoreze dobânda de politică monetară, începând din luna iulie a anului trecut, de la un nivel minim istoric – la care a ajuns în contextul crizei declanșate de pandemia de COVID-19, pentru a ține în frâu inflaţia, şi toate semnalele arată că BCE va continua să majoreze costul creditului şi în lunile care vin.

Raportul BCE a fost publicat la scurt timp după falimentele bancare din SUA şi preluarea în regim de urgenţă a băncii elveţiene Crédit Suisse de către rivala UBS.

Și în România, Consiliul de administraţie al băncii centrale a hotărât, în ședința de miercuri, 10 mai, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an, menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an, precum și menținerea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Rata dobânzii de politică monetară – care reprezintă rata dobânzii utilizată pentru principalele operaţiuni de piaţă monetară ale BNR – a urcat prima dată la 7% în luna ianuarie, după creșteri succesive, începând din octombrie 2021, când aceasta crescuse la 1,5% de la 1,25% pe an.

„O scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată”

Revenind la BCE, impactul celei mai agresive campanii de majorare a dobânzilor din ultimele decenii abia începe să fie resimţit de piaţa imobiliară, care „a explofat” în ultimul deceniu pe fondul „creditului cu buletinul”.

„Pe viitor, o scădere a preţurilor ar putea deveni dezordonată, pe măsură ce majorarea dobânzilor pentru noile credite ipotecare compromite accesibilitatea şi majorează povara dobânzii pentru actualele credite ipotecare, în special în ţările unde predomină creditele ipotecare cu dobândă variabilă”, au trasmis reprezentanții BCE.

BCE nu precizează despre ce țări este vorba, dar datele arată că Portugalia, Spania şi ţările baltice se numără printre cele unde proporţia creditelor ipotecare cu dobândă variabilă este cea mai mare.

De asemenea, BCE a avertizat că regiunile unde investitorii instituţionali şi-au asumat poziţii consistente pe piaţa imobiliară rezidenţială ar putea suferi o lovitură serioasă dacă se setrage capital. Printre aceste zone se numără Berlinul, unele părţi din Germania de Vest şi unele capitale precum Paris, Madrid, Lisabona şi Dublin.

De cealalată parte, BCE susţine că gospodăriile din zona euro beneficiază de o piaţă a muncii solide, ceea ce înseamnă că există mai puţini oameni care ar putea intra în incapacitatea de a-și plăti ratele la credite din pierderea jobului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping