Băncile de pe Wall Street pregătesc planuri pentru eventualitatea ieșirii Marii Britanii din UE. În ce țară vor să-și mute afacerile

Băncile de pe Wall Street pregătesc planuri pentru eventualitatea ieșirii Marii Britanii din UE. În ce țară vor să-și mute afacerile
Publicat: 18/08/2014, 17:35
Actualizat: 08/02/2016, 22:58

Persoane apropiate Bank of America, Citigroup și Morgan Stanley au declarat Financial Times că Irlanda este considerată o locație favorabilă pentru unele dintre operațiunile europene, dacă va fi nevoie să fie mutate din Marea Britanie. Una din surse a spus că se intenționează deja transferarea unor activități în Irlanda.

Sursele au spus că în majoritatea cazurilor aceste planuri se află în față incipientă, dar au precizat că băncile americane au început să se pregătească pentru uniunea bancară din zona euro care riscă să izoleze Marea Britanie și, în ultimă instanță, pentru o posibilă ieșirea a Marii Britanii din UE.

„Mă gândesc să transfer o parte din activități în Irlanda. Cred că banca centrală irlandeză și guvernul vor aprecia acest lucru. Nu este vorba atât despre Brexit (ieșirea Marii Britanii din UE – n.r.), cât despre optimizarea juridică”, a declarat directorul diviziei britanice a unei bănci de pe Wall Street.

Majoritatea băncilor americane și asiatice au optat să își stabilească centrul operațiunilor europene în Marea Britanie, pentru desfășurarea activităților în cele 28 de state membre ale UE.

Șefii de bănci americane consideră că este improbabil ca Marea Britanie să beneficieze de aceleași drepturi de liberă circulație în spețiul comunitar dacă va ieși din UE.

Premierul David Cameron s-a angajat să organizeze un referendum privind renegocierea apartenenței Marii Britanii la UE, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile generale din luna mai a anului viitor.

Directorii operațiunilor europene ale băncilor din SUA sunt reticenți să vorbească public despre acest subiect, de teamă să nu nemulțumească autoritățile britanice de reglementare.

Pe măsură ce Banca Centrală Europeană se pregătește să preia în acest an supravegherea marilor bănci din zona euro, există temeri în rândul directorilor băncilor americane că acest fapt va crea o distanță între Marea Britanie și restul sistemului financiar european.

Marea Britanie contestă deja la Curtea Europeană de Justiție o decizie a BCE care prevede obligarea caselor de cliring să transfere tranzacțiile în euro de la Londra în zona euro.

Marea Britanie găzduiește peste 250 de bănci străine, iar anul trecut a generat un surplus din servicii financiare în valoare de 71 de miliarde de dolari, iar circa o treime a provenit din relațiile cu UE, potrivit organizației TheCityUK.

Majoritatea analiștilor consideră că dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană atunci Frankfurt sau Paris vor deveni alternative pentru băncile americane care caută să își transfere operațiunile europene.

Atractivitatea Irlandei pentru băncile americane este dată de nivelul scăzut al impozitului pe profit, populația vorbitoare de limbă engleză, sistemul juridic de tip britanic și apartenența la zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...