Băsescu: Alocările pentru România în exercițiul 2007-2013 au fost de 33,377 miliarde de euro

Redactor:
Eliana Radulescu
Băsescu: Alocările pentru România în exercițiul 2007-2013 au fost de 33,377 miliarde de euro
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că în exercițiul 2007-2013 cifrele exacte pentru România sunt, la plăți directe petru PAC- 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală- 8,124 de miliarde euro, pentru politica de coeziune- 19,667 miliarde de euro.

Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, înainte de plecarea la Bruxelles, că în exercițiul 2007-2013 cifrele exacte pentru România sunt, la plăți directe petru PAC- 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală- 8,124 de miliarde euro, pentru politica de coeziune- 19,667 miliarde de euro.

„Aș vrea să mai clarificăm un lucru, și vă spun acest lucru ca participant la adoptarea bugetului pe care îl executăm aici, a bugetului 2007 – 2013, cifrele exacte care au fost alocate României pentru bugetul 2007 – 2013 sunt următoarele: la plăți directe în agricultură, deci pe politica agricolă comună au fost alocate 5,586 miliarde euro, pentru dezvoltare rurală au fost alocate 8,124 de miliarde de euro, iar pentru politica de coeziune 19,667 miliarde euro, total: 33,377 miliarde euro, care pe parcurs au fost sau sunt indexați cu inflația”, a precizat șeful statului.

Băsescu a menționat că la Bruxelles va fi o negociere dificilă și că s-ar putea să nu se ajungă la o soluție.

„Va fi o negociere dificilă și pot să vă spun, din contactele pe care le-am avut cu o mare parte din membrii Consiliului European, că toți au nemulțumiri, dar există dorința de a se ajunge la o înțelegere negociată, care să rezolve în linii mari acomodarea interesului național cu interesul major al menținerii unei Europe unite. Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu să nu ajungem la o soluție, nu este exclusă această variantă, dar părerea mea este că toți vor să ajungem la o soluție sau aproape toți”, a afirmat Traian Băsescu.

„Am să particip cu o delegație la Consiliul European care se va desfășura, să sperăm, doar joi și vineri, dacă se va găsi o soluție, e posibil și sâmbătă. Este primul Consiliu European fără limită de timp, așa a fost și cel din decembrie 2006 când s-a stabilit bugetul pentru 2007-2013”, a mai spus el.

„În ceea ce ne privește, așa cum am informat o mare parte din parteneri, inclusiv pe domnul președinte Van Rompuy, cu care am discutat propunerea pe care a avansat-o dânsul, care vizează o reducere de 75-80 de miliarde, că lucrurile trebuie negociate. Domnului ministru Orban i-am transmis punctele de vedere exprimate în discuția cu președintele Van Rompuy, pentru a ne putea corela pozițiile cu cele exprimate de România în Consiliul Afaceri Generale”, a adăugat președintele.

Potrivit afirmațiilor sale, toți spun că România este într-o soluție dificilă de negociere. „Știm că sunt aprecieri că în vară România ar fi avut derapaje de la statul de drept. Știm că avem o absorbție redusă, de 9,72 procente pe fondurile de coeziune”, a menționat președintele Băsescu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană și Consiliul European au un singur mod de a citi execuția bugetului, nivelul de absorbție și anume „sumele pe care le-au virat acasă”.

„Sigur, sunt facturi care așteaptă să fie plătite dacă vor fi aprobate, dacă documentația va fi corectă. (…) Absorbția de astăzi este 9,72%”, a completat șeful statului.

„Din punctul meu de vedere, acest Consiliu este fundamental pentru a pune într-un fel sau altul semnul egal între ce declarăm, ca oameni politici, și ce facem când avem în față cel mai important instrument de a face ceea ce declarăm. Adică, vorbim de coeziune, vorbim de reducerea decalajelor între noii membri și statele vechi, vorbim de solidaritate. Aceste trei lucruri trebuie să se reflecte în buget, chiar dacă, pe de altă parte, trebuie înțeles că la rându-le donatorii sunt într-o situație dificilă din punct de vedere economic, adică este recesiune peste tot, toate statele membre UE fac reduceri de bugete. Dar, sunt niște principii ale Uniunii Europene care ne obligă pentru a fi credibili în fața populației Uniunii, în fața națiunilor din Uniunea Europeană, ne obligă să facem, să apropiem cât mai mult acțiunea concretă de declarații”, a mai spus el.

Băsescu a mai arătat, în declarația făcută înainte de plecarea la Bruxelles, că nu este pesimist. „Dar asta mă caracterizează, și în cele mai dificile momente nu am pesimismul ca principal mod de a acționa și ca principală stare de lucru”, a adăugat el.

Inchide