CNIPMMR: Doar două măsuri realizate parțial din cele 57 propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în Programul de Guvernare

CNIPMMR: Doar două măsuri realizate parțial din cele 57 propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în Programul de Guvernare
Publicat: 19/04/2021, 19:41
Actualizat: 19/04/2021, 19:48

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susține că din cele 57 de măsuri propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în cadrul Programului de Guvernare 2020-2024 pentru susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri, un număr de 55 au stadiu de implementare 0% și doar două au fost realizate parțial (procent de implementare de 15%), se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

Având în vedere starea actuală a antreprenorilor, grav afectați de criza economico-sanitară provocată de virusul Covid 19 și nemulțumirile acestora față de pasivitatea/inactivitatea ministerului de resort, CNIPMMR  a analizat Programul de Guvernare 2020-2024, asumat de alianţa de Guvernare, din punct de vedere al măsurilor propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru  mediul de business.

 Lipsa de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5% – Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

O listă lungă

Un număr de 55 dintre măsurile analizate au stadiu de implementare 0%, ministerul neinițiind niciun demers pentru punerea lor în aplicare, arată CNIPMMR. Este vorba de granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi, granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor, acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, dar și de realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor, definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale, crearea unei interfețe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să fie prezentate toate oportunitățile de finanțare existente.

Citește și https://www.gandul.ro/actualitate/studiu-shl-romania-top-managerii-romani-sunt-buni-pe-organizare-si-proceduri-la-ce-capitole-au-mari-lipsuri-19613566

De asemenea, nu s-a făcut nimic nici în ceea ce privește diversificarea instrumentelor financiare prin folosirea fondurilor europene pentru garanții sau co-investiții (matching funds) pentru sprijinirea creării/dezvoltării inițiativelor/fondurilor private care să dezvolte ecosistemul de finanțare, incluzând fonduri de equity/capital de risc, crowdfunding, business angels, sprijin pentru listarea inițială pe bursă a IMM, elaborarea unei strategii de comerţ exterior sau ­dezvoltarea Organizațiilor de Management ale Destinațiilor (OMD) și asigurarea cadrului legal prin care acestea pot să constituie bugete proprii din taxe specifice destinațiilor și din programe naționale de finanțare.

Noutăți nu sunt nici referitor la prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat sau o nouă lege a Turismului.

Cele două excepții

Conform analizei realizate de CNIPMMR, doar două măsuri au fost realizate parțial, procentul de implementare fiind de 15%. Este vorba de Măsura acordării de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, cunoscută sub denumirea de măsura 1, 2 și 3 adresată IMM-urilor, care este realizată în proporție de 25%.

Măsura 1: 59%, 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite

Măsura 2: 17%, 19.527 solicitări procesate din total 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite.

Măsura 3: 0%, 27.736 de solicitări, niciuna procesată. Program blocat.

În ceea ce privește Măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020, aceasta a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată existând doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și fiind realizată o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca.

Cât despre Măsura care viza acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul public și care urma să susțină turismul intern, aceasta a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021, mai arată CNIPMMR.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...