CNIPMMR: Doar două măsuri realizate parțial din cele 57 propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în Programul de Guvernare

Redactor:
Viorela Pitulice
CNIPMMR: Doar două măsuri realizate parțial din cele 57 propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în Programul de Guvernare

Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susține că din cele 57 de măsuri propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în cadrul Programului de Guvernare 2020-2024 pentru susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri, un număr de 55 au stadiu de implementare 0% și doar două au fost realizate parțial (procent de implementare de 15%), se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

Având în vedere starea actuală a antreprenorilor, grav afectați de criza economico-sanitară provocată de virusul Covid 19 și nemulțumirile acestora față de pasivitatea/inactivitatea ministerului de resort, CNIPMMR  a analizat Programul de Guvernare 2020-2024, asumat de alianţa de Guvernare, din punct de vedere al măsurilor propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru  mediul de business.

 Lipsa de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5% – Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

O listă lungă

Un număr de 55 dintre măsurile analizate au stadiu de implementare 0%, ministerul neinițiind niciun demers pentru punerea lor în aplicare, arată CNIPMMR. Este vorba de granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi, granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor, acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, dar și de realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor, definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale, crearea unei interfețe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să fie prezentate toate oportunitățile de finanțare existente.

Citește și https://www.gandul.ro/actualitate/studiu-shl-romania-top-managerii-romani-sunt-buni-pe-organizare-si-proceduri-la-ce-capitole-au-mari-lipsuri-19613566

De asemenea, nu s-a făcut nimic nici în ceea ce privește diversificarea instrumentelor financiare prin folosirea fondurilor europene pentru garanții sau co-investiții (matching funds) pentru sprijinirea creării/dezvoltării inițiativelor/fondurilor private care să dezvolte ecosistemul de finanțare, incluzând fonduri de equity/capital de risc, crowdfunding, business angels, sprijin pentru listarea inițială pe bursă a IMM, elaborarea unei strategii de comerţ exterior sau ­dezvoltarea Organizațiilor de Management ale Destinațiilor (OMD) și asigurarea cadrului legal prin care acestea pot să constituie bugete proprii din taxe specifice destinațiilor și din programe naționale de finanțare.

Noutăți nu sunt nici referitor la prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat sau o nouă lege a Turismului.

Cele două excepții

Conform analizei realizate de CNIPMMR, doar două măsuri au fost realizate parțial, procentul de implementare fiind de 15%. Este vorba de Măsura acordării de sprijin financiar în contextul crizei provocate de Covid-19, cunoscută sub denumirea de măsura 1, 2 și 3 adresată IMM-urilor, care este realizată în proporție de 25%.

Măsura 1: 59%, 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite

Măsura 2: 17%, 19.527 solicitări procesate din total 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite.

Măsura 3: 0%, 27.736 de solicitări, niciuna procesată. Program blocat.

În ceea ce privește Măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020, aceasta a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată existând doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și fiind realizată o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca.

Cât despre Măsura care viza acordarea de vouchere de vacanță pentru personalul din sectorul public și care urma să susțină turismul intern, aceasta a fost eliminată de către Guvern prin OUG nr.8/2021, mai arată CNIPMMR.

 

 

O nouă reacţie din partea prinţului Liechtenstein despre împuşcarea ursului Arthur. Declaraţie incredibilă ”Este o...
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
FOTO. Imagini fierbinți cu Antonia din Maldive! A făcut ravagii într-un costum de baie
Adevărul despre relația lui Gigi Becali cu Tania Budi. Afaceristul RUPE TĂCEREA: „A inceput nevasta-mea…”
Faza zilei la Madrid! Simona Halep și-a lăsat iubitul singur, iar o fană a pus...
Amenzi USTURĂTOARE dacă rupi florile la munte! Grijă mare, puțini români își permit să le...
NEWS ALERT Anunţ oficial. Data de la care masca nu mai este obligatorie pe plajă
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Răzbunarea românilor după uciderea ursului Arthur: Ratingul castelului Riegersburg a scăzut pe Google Maps
Mamă pentru a treia oară! Este în culmea fericirii! A dat vestea dupa Paște
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Pe Cristian Boureanu l-au ajuns problemele vârstei. Unde a fost surprins fostul soț al Valentinei...
Ce decizie a luat Kaufland România după greșelile din magazine. Clienții au 14 zile la...
Această tânără atractivă era pe stradă și a întâlnit un străin. Este uluitor ce a...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Țara unde populația vaccinată în proporție de 85% intră în lockdown. Ce vaccin au folosit
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide