Sondaj. Doar 17% dintre antreprenori cred că 2021 va fi un an favorabil dezvoltării afacerilor. Mai puțin de doi din zece angajează

Sondaj. Doar 17% dintre antreprenori cred că 2021 va fi un an favorabil dezvoltării afacerilor. Mai puțin de doi din zece angajează
Publicat: 08/03/2021, 15:46

Mai puțin de doi din zece antreprenori privesc cu optimism la noul an și cam în aceeași măsură își propun să facă angajări, în 2021. „Majorările salariale” sunt o sintagmă pe cale de dispariție în sectorul privat, unde un sfert dintre antreprenori se gândesc la reduceri de personal.

Conform unui studiu prezentat luni de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), doar 16,7% dintre antreprenori consideră că 2021 va fi favorabil dezvoltării afacerii în vreme ce 41,8% dintre ei văd o perspectivă neutră iar 41,4% – nefavorabilă.

Pesimismul rămâne prezent și la capitolul cifrei de afaceri a propriei companii, comparativ cu anul 2020: 37% consideră că va rămâne la același nivel, 25,2% au răspuns că va scădea cu mai mult de 10%, 7,1% consideră că va scădea până în 10%. Mai puțin de o treime au o abordare optimistă: 16,4% sunt de părere că va crește peste 10% și 14,3%cred că va crește până în 10%.

Speranța vine de la UE

Cea mai mare speranță a mediului de afaceri este legată de alocarea de fonduri europene prin Programul Național de Redresare și  Reziliență: 83,1% din respondenți consideră că acestea vor susține dezvoltarea economică a României.

În acest context, cele mai utile măsuri sunt considerate alocarea de fonduri de investiții de tip capital de risc pentru dezvoltarea și capitalizarea IMM-urilor românești (61,2%), fonduri pentru crearea de start – up – uri și susținerea intrării tinerilor în antreprenoriat (50,2%), programul „Făcut în țara mea” (50,2%), programul „Student Innotech” – susţinerea iniţiativelor antreprenoriale (46,3%),  programul pentru asigurarea siguranței alimentare a României –Agro România (36,3%), securitatea  economiei  românești:  crearea  de  centre  regionale  de  depozitare,  colectare  și distribuție (30,8%), întărirea capacității instituționale a partenerilor sociali și realizarea de mecanisme suport pentru  dialogul  social  (mecanism  pentru  stabilirea  salariului  minimpe  economie,  negocieri colective, studii și analize ale pieței forței de muncă) – 23,4%, programul „Start Up Diaspora Next Gen” – susţinerea cetăţenilor români din diaspora care doresc să revină în ţară şi să deschidă o afacere ( 20,4%) și programul de sprijin alIMM-urilor din construcții –Building România (20,9%).

„Programul național de Redresare și Reziliență este așteptat ca un colac de salvare în ceea ce înseamnă economia României, în următorii ani”, a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni.

Măsuri insuficiente de sprijin

Întrebați cum apreciază măsurile/ programele actuale de susținere pentru companiile afectate de COVID-19, 66,9% antreprenori au răspuns că au fost utile, dar insuficiente (subfinanțate), 20,5% că au fost inutile iar 12,6%, că au fost utile.

În  ceea ce privește avantajul principal al măsurilor, pentru compania lor, aceștia au specificat: menținerea activității firmei (43,2%), menținerea numărului de angajați (30,6%), nu m-au ajutat deloc (22,9%), crearea de noi investiții (12,5%), altele (nu au venit la timp, nu am avut nevoie, nu am fost eligibil, sincope în comunicare, etc) -9,6%5.

În acest context, antreprenorii care au considerat că măsurile nu i-au ajutat deloc/ nu au fost eficiente, au avut următoarele motive: criterii de acordare nerealiste/ gândire deficitară (64,1%), bugetul redus al programelor/măsurilor (39,8%), proceduri birocratice (30,4%), lipsa transparenței (19,3%), suspiciunile de fraudă (16,6%), altele (nu am accesat, nu au venit la timp etc) – 8,2%.

Cu  privire la măsurile pe care le consideră necesare în continuare pentru  susținerea firmelor afectate de COVID-19, antreprenorii au răspuns: granturi pentru IMM-uri (75,8%), capital de lucru pentru IMM-uri (66,1%), Kurtzarbeit (27,1%), amânarea ratelor la bancă ( 16,1%), altele (subvenții, scutiri de la anumite impozite, deblocarea restricțiilor, condiții de eligibilitate diferite etc) – 10%.

Piața muncii rămâne extrem de fragilă

Întrebați cum consideră că vor evolua resursele umane ale companiei, comparativ cu  anul  2020, antreprenorii au răspuns că vor păstra numărul actual de salariați (54,4%), vor disponibiliza între 1 – 10 salariați (24,9% ) iar 15,2% că vor angaja între 1 – 10 salariați.

Cât privește evoluția salariilor propriilor angajați, 70,2% respondenți consideră că vor rămâne la același nivel, 11,8 % sunt de părere că vor crește cu până în 10%, iar 9,7% cred că vor scădea cu peste 10%.

Referitor la regimul în care vor lucra angajații lor în primele șase luni ale anului 2021, 60,3% din respondenți au spus că vor fi prezenți 100% fizic la locul de muncă, 31,2% vor face parțial telemuncă și cu prezență fizică la locul de muncă iar 8,5% vor face 100% telemuncă.

Sondajul a fost realizat de CNIPMMR în perioada 16 februarie – 7 martie, la el au participat 2.544 de antreprenori dintre care 52,3% au fost conducători de microîntreprinderi, 24,1% au fost lideri de întreprinderi mici, 14,8% manageri de întreprinderi mijlocii, iar 8,8% au fost lideri de întreprinderi mari, ONG sau alte forme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”