Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?

Redactor:
Cezar Amariei
Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?

Peste un miliard euro, din care 142 milioane euro sunt fonduri alocate de la bugetul de stat, este disponibil pentru capitalizarea IMM-urilor din România, prin Măsura 2 din Programul Operaţional Competitivitate Capital de lucru pentru IMM-uri.

Din acești bani ar trebui finanţate toate cele peste 22.000 aplicaţii admise electronic, lucru inoperabil în prezent, în lipsa adoptării bugetului, dar slaba procesare a cererilor ar face inaplicabilă măsura și dacă ar fi buget. Reprezentanții IMM-urilor acuză lipsa de voință politică pentru deblocarea fluxurilor pe fonduri europene.

Prin urmare, patronatele din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv din domeniul HORECA, susțin adoptarea de urgență a unor măsuri de deblocare a finanțării companiilor cu fonduri europene prin Măsura 2 – capital de lucru pentru IMM-uri. „Până nu e prea târziu”, spun reprezentanții acestora.

Banii există, nu și voința politică

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, susţine că sunt bani europeni din Programul Operaţional Competitivitate  pentru toate proiectele depuse pe Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, iar ministrul Economiei „nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă”.

„Nu înţelegem şi suntem extrem de îngrijoraţi asupra acestor declaraţii publice – am văzut şi ministrul actual, care spune că se uită de unde să atragă bani”, a declarat într-o conferință de presă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR).

Nu trebuie să caute niciun ban, pentru că banii sunt din Programul Operaţional Competitivitate și trebuie doar să acorde aceste credite bugetare în Bugetul de Stat, adaugă acesta.

Vezi aici emisiunea Gândul Financiar despre problemele mari ale antreprenorilor români în pandemie:

În opinia preşedintelui CNIPMMR, ministrul Economiei ar trebui să meargă la Ministerul de Finanţe şi să solicite banii rămași, în contextul unui grad de absorbţie de numai 34%.

„Există bani din fonduri europene pentru a fi plătite toate proiectele pe Măsura 2, deci trebuie să existe voinţă politică să se plătească toţi aceşti bani”, spune Jianu.

Din informaţiile prezentate de CNIPMMR rezultă că în prezent sunt analizate 90 de cereri/zi din cele 17.430 rămase, ceea ce înseamnă că Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-ar mai fi necesare 194 de zile pentru evaluarea tuturor cererilor (aproximativ 10 luni, dacă sunt calculate doar zilele lucrătoare).

Ce soluții au găsit IMM-urile?

O aplicaţie electronică preia însă în mod automat cifra de afaceri și numărul de salariaţi ale întreprinderilor solicitante. În plus, calculează automat valoarea grantului și valoarea cofinanțării în funcție de cifra de afaceri, generează automat declarațiile care sunt doar semnate de reprezentantul legal/împuternicit.

În acest context, CNIPMMR consideră că finalizarea etapei de analiză a cererilor poate fi făcută în două săptămâni, în loc de zece luni. Astfel, plata către beneficiari se poate face până la sfârşitul lunii februarie.

„Dacă aceste fluxuri financiare vor veni în iunie – iulie – august, lucrurile vor sta foarte prost. Dacă ele vin în februarie, mai putem salva ceva iar dacă nu există fluxuri financiare în industriile restricționate de la funcționare, practic nu vom mai putea supraviețui”, a declarat în completare și Daniel Mischie, președinte HORA.

În opinia sa, și sprijinul promis industriei HORECA, în cadrul schemei de ajutor de stat de 500 de milioane euro, ar trebui aplicat cu celeritate, pentru a nu fi oferit prea târziu, unor firme ce nu mai există.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Cât costă o vacanță la mare de Paște și 1 Mai în România. Au înnebunit...
Cum se fierb corect ouăle, de fapt. Detaliul de care puțină lume ține cont
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×