Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?

Redactor:
Cezar Amariei
Criza fondurilor europene: Statul blochează peste un miliard de euro disponibili pentru susținerea IMM-urilor. Cine îngreunează procedurile?

Peste un miliard euro, din care 142 milioane euro sunt fonduri alocate de la bugetul de stat, este disponibil pentru capitalizarea IMM-urilor din România, prin Măsura 2 din Programul Operaţional Competitivitate Capital de lucru pentru IMM-uri.

Din acești bani ar trebui finanţate toate cele peste 22.000 aplicaţii admise electronic, lucru inoperabil în prezent, în lipsa adoptării bugetului, dar slaba procesare a cererilor ar face inaplicabilă măsura și dacă ar fi buget. Reprezentanții IMM-urilor acuză lipsa de voință politică pentru deblocarea fluxurilor pe fonduri europene.

Prin urmare, patronatele din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv din domeniul HORECA, susțin adoptarea de urgență a unor măsuri de deblocare a finanțării companiilor cu fonduri europene prin Măsura 2 – capital de lucru pentru IMM-uri. „Până nu e prea târziu”, spun reprezentanții acestora.

Banii există, nu și voința politică

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, susţine că sunt bani europeni din Programul Operaţional Competitivitate  pentru toate proiectele depuse pe Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru, iar ministrul Economiei „nu trebuie să-i caute, ci să-i aducă”.

„Nu înţelegem şi suntem extrem de îngrijoraţi asupra acestor declaraţii publice – am văzut şi ministrul actual, care spune că se uită de unde să atragă bani”, a declarat într-o conferință de presă Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR).

Nu trebuie să caute niciun ban, pentru că banii sunt din Programul Operaţional Competitivitate și trebuie doar să acorde aceste credite bugetare în Bugetul de Stat, adaugă acesta.

Vezi aici emisiunea Gândul Financiar despre problemele mari ale antreprenorilor români în pandemie:

În opinia preşedintelui CNIPMMR, ministrul Economiei ar trebui să meargă la Ministerul de Finanţe şi să solicite banii rămași, în contextul unui grad de absorbţie de numai 34%.

„Există bani din fonduri europene pentru a fi plătite toate proiectele pe Măsura 2, deci trebuie să existe voinţă politică să se plătească toţi aceşti bani”, spune Jianu.

Din informaţiile prezentate de CNIPMMR rezultă că în prezent sunt analizate 90 de cereri/zi din cele 17.430 rămase, ceea ce înseamnă că Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului i-ar mai fi necesare 194 de zile pentru evaluarea tuturor cererilor (aproximativ 10 luni, dacă sunt calculate doar zilele lucrătoare).

Ce soluții au găsit IMM-urile?

O aplicaţie electronică preia însă în mod automat cifra de afaceri și numărul de salariaţi ale întreprinderilor solicitante. În plus, calculează automat valoarea grantului și valoarea cofinanțării în funcție de cifra de afaceri, generează automat declarațiile care sunt doar semnate de reprezentantul legal/împuternicit.

În acest context, CNIPMMR consideră că finalizarea etapei de analiză a cererilor poate fi făcută în două săptămâni, în loc de zece luni. Astfel, plata către beneficiari se poate face până la sfârşitul lunii februarie.

„Dacă aceste fluxuri financiare vor veni în iunie – iulie – august, lucrurile vor sta foarte prost. Dacă ele vin în februarie, mai putem salva ceva iar dacă nu există fluxuri financiare în industriile restricționate de la funcționare, practic nu vom mai putea supraviețui”, a declarat în completare și Daniel Mischie, președinte HORA.

În opinia sa, și sprijinul promis industriei HORECA, în cadrul schemei de ajutor de stat de 500 de milioane euro, ar trebui aplicat cu celeritate, pentru a nu fi oferit prea târziu, unor firme ce nu mai există.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
ATENȚIE! Cele mai periculoase tipuri de țigări – ce au aflat experții în sănătate
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide