Raport: Contrabanda cu țigări a atins cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Producătorii de tutun solicită autorităților modificări legislative

Redactor:
Cezar Amariei
Raport: Contrabanda cu țigări a atins cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Producătorii de tutun solicită autorităților modificări legislative

Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar impune modificări legislative prin care se va diminua și mai mult nivelul contrabandei cu tutun și creșterea veniturilor la bugetul de stat din producția și comerțul legal cu țigarete, spun producătorii de tutun.

printre măsurile cerute de către industria de profil se află reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

Pe fondul acțiunilor de combaterea a comerțului ilicit, piața neagră a țigaretelor a scăzut în ianuarie 2021 la 8,6% din totalul consumului, față de 9,2% în noiembrie, anul trecut, conform unui studiu al companiei Novel Research, situându-se la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Pe regiuni ale României, piața neagră a țigaretelor a înregistrat cea mai mare scădere în sud-vest, cu 8,2 puncte procentuale, până la 3,5%. Nord-estul deține în continuare locul unu, cu 22,3% din piața tutunului ilegal.

Statul român a încasat anul trecut mai mulți bani din comerțul legal cu țigarete. British American Tobacco, cel mai mare jucător din acest sector, a plătit accize și taxe de aproape 10 miliarde lei, cu circa 500 milioane de lei mai mult față de 2019.

Scăderea contrabandei cu țigări, precum și un cadru fiscal predictibil sunt condiții esențiale pentru asigurarea contribuțiilor la bugetul de stat și stimularea investițiilor – Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco

Compania JTI a virat la bugetul statului român aproape un miliard euro, accize, TVA și alte taxe, impozite și contribuții aferente anului 2020, plătite până în prezent, mai mult cu peste 12% față de taxele plătite pentru anul anterior.

„Sperăm ca anul acesta să nu ne confruntăm cu inițiative de supra-reglementare, de tipul celei respinse în iunie trecut de către Parlament, și să stabilim, împreună cu Ministerul Finanțelor, un nou calendar sustenabil de accizare a țigaretelor, pentru perioada 2022-2027”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Conform ultimei execuții bugetare anunțate, în 2020 veniturile din accize au crescut cu 11% de la an la an.

„Pentru ca acest nivel al contrabandei să se mențină  sub media europeană de 10% este, de asemenea, necesar ca autoritățile de aplicare a legii să continue să fie la fel de eficiente în reducerea comerțului ilegal”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

Schimbări legislative cerute de industria tutunului

Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (PGPF), în 2020 au fost reţinute 4,2 milioane de pachete cu ţigări, având o valoare aproximativă de 51,7 milioane lei, peste 13.000 kg tutun și 205 kg tutun narghilea. Au fost identificate şi destructurate șapte grupări organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 36 de persoane.

„Pentru 2021 ne propunem să continuăm să asigurăm şi să menţinem un nivel înalt de supraveghere şi control la frontieră”, spune chestorul principal de poliţie Liviu Bute, inspector general al Poliției de Frontieră.

Menținerea unui nivel de sub 10% al traficului ilicit cu țigarete presupune mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, industria le-a solicitat fără succes în ultimii ani.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Bilanţul a ajuns la 103 morţi şi 580 de răniţi în Fâşia Gaza / Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Descoperire șocantă în portbagajul unui bărbat. Ce căra în pungi, de fapt. Pericol major!
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide