Propunere. Noul buget național prevede 7,6 miliarde lei pentru sprijinirea firmelor. Lista schemelor de ajutor de stat demarate din 2021

Redactor:
Cezar Amariei
Propunere. Noul buget național prevede 7,6 miliarde lei pentru sprijinirea firmelor. Lista schemelor de ajutor de stat demarate din 2021

Guvernul intenționează să ofere în 2021 un sprijin economic în valoare totală de 7,6 miliarde lei pentru diferite sectoare de activitate din mediul privat. Sumele sunt prevăzute în propunerea de buget lansată de joi în dezbatere publică.

Nivelul este unul record, dacă îl raportăm la puțin peste 1 miliard, cât s-a alocat pe aceleași sectoare anul precedent.

La capitolul acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, bugetul crește de la 100 milioane lei în 2020 la 630 milioane lei.

Programul Granturi pentru investiții pentru firmele afectate de Covid – 19 crește de la aproape 1 miliard lei, anul trecut, la 4,5 mld lei.

Pentru sprijinirea financiară a întreprinderilor din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei, este prevăzut un buget de 2,5 mld lei.

Scheme de ajutor de stat derulate în perioada 2021-2024

Pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, vor fi în următorii patru ani 2,7 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 600 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării.

Pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, se are în vedere finanțarea investițiilor realizate de întreprinderi în active corporale și necorporale de înaltă tehnologie, în valoare de minimum 4,5 milioane lei. Bugetul maxim este de 4 miliarde lei, respectiv echivalentul a 925 milioane euro. Bugetul mediu anual al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a 145 milioane euro.

Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM Invest și Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 au ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii. Bugetul schemei de ajutor de stat este 1,1 miliarde lei, echivalentul în lei a aproximativ 228 milioane euro.

Programul IMM Leasing de echipamente și utilaje” prevede o schemă de ajutor de minimis cu credite bugetare aferente perioadei 2020 – 2021 în sumă de 112 milioane lei.

Programul IMM Factor – Produs de garantare a creditului comercial are un buget aferent schemei de ajutor de stat de 1 mld lei.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide