Start-up-urile locale au atras investiții-record în 2020. Capitalul românesc a crescut cu peste 50% față de anul precedent

Start-up-urile locale au atras investiții-record în 2020. Capitalul românesc a crescut cu peste 50% față de anul precedent
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 21/01/2021, 21:06

Anul 2020 a fost unul destul de impredictibil, dar nu a dus la o criză a finanțării pentru start-up-urile românești, ci dimpotrivă, acest ecosistem a ajuns la un nivel-record al investițiilor, care au trecut de pragul de 30 de milioane de euro. Mai mult, peste două treimi din volumul tranzacțiilor a provenit din capital românesc, ceea ce reprezintă o creștere cu peste 50% față de valoarea din 2019.

După o scurtă perioadă întrerupere la la începutul pandemiei de COVID-19, în lunile martie – aprilie, fondurile de investiții și investitorii au început să direcționeze tot mai mult capital către zona de start up-uri, arată un studiu realizat de How to Web, una dintre primele și cele cele mai importante conferințe de tehnologie și inovație din Europa.

Noile start-up-uri, cele mai multe tranzacții în 2020

În 2020, volumul investițiilor în start-up-uri a ajuns la aproape 30,4 milioane de euro, în creștere cu 6% față de anul precedent, când finanțatorii au investit 28,6 milioane de euro. În același timp, numărul tranzacțiilor a crescut cu 51%, de la 39, în 2019, la 59, în 2020, arată documentul Romanian Venture Report 2020.

Astfel, volumul total al investițiilor din ultimii patru ani (2017 – 2020) în start-urile locale a ajuns la 82,3 milioane de euro. Cercetarea nu a inclus rundele de finanțare pentru UiPath, primul „unicorn” românesc, care a atras, începând din 2017, investiții de peste un miliard de dolari, respectiv de 12 ori mai mult decât valoarea totală a sumelor atrase de toate celelalte start-up-uri locale.

Anul 2020 a adus și cele mai mari sume și cel mai mare număr de tranzacții pentru noile start-up-uri din ultimii ani. Au primit fonduri pentru prima dată 38 de start-up-uri, față de 18, în 2019, iar cuantumul investițiilor în acestea a crescut cu 115%, de la 5,5 milioane de euro, la 13,9 milioane de euro. Valoare medie a investiției într-un nou start-up a fost, se asemenea, în creștere, cu 12%, de la 314.000 de euro, la 357.000 de euro.

Trei start-up-uri au atras aproximativ 35% din volumul total al capitalului investit în 2020: TypingDNA (6,2 milioane de euro), Deepstash (3 milioane de euro) și Soleadify (1,35 milioane de euro) și tot capitalul străin care a fost investit în ecosistemul românesc în 2020.

Capitalul românesc, principala sursă pentru start-up-urile locale

Autorul raportului, Bogdan Iordache, fondatorul How to Web, consideră că, dacă există un motiv de speranță pe care l-a adus anul 2020, acela este creșterea capitalului românesc privat investit, care a devenit principala sursă de finanțare pentru start-up-urile lcoale.

„Antreprenorii care își lansează acum un start up au mult mai multe șanse de a fi finanțați datorită capitalului local. Traiectoria UiPath, profesionalizarea grupurilor de angel investors precum TechAngels și TAN, precum și apariția platformelor de equity crowdfunding precum Seedblink au crescut încrederea și interesul investitorilor locali. În 2020, investitorii locali au participat la toate rundele de investiții, crescând valoarea totală investită cu 50% față de 2019”, a declarat Bogdan Iordache.

În 2020, capitalul românesc a reprezentat peste 77% din totalul investițiilor în start-upurile românești.

Potrivit datelor companiei, SeedBlink a facilitat aproape jumătate (48%) dintre rundele din România în 2020, 26 din 54 fiind derulate pe platforma de finanţare participativă. Până la începutul anului, mai mult de 3.000 de investitori din 12 țări s-au înregistrat pe platforma de equity crowdfunding, pentru a deveni business angels şi susţinători ai ecosistemului tech de startup-uri.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”