Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, „Data Science for Industry and Society”, susținut gratuit de SAS

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj derulează un program de masterat unic, „Data Science for Industry and Society”, susținut gratuit de SAS
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Daniel David
Publicat: 18/05/2021, 16:18
Actualizat: 18/05/2021, 16:19

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj, Daniel David, a anunțat marți, într-o conferință de presă, că Universitatea derulează un program de masterat unic – Data Science for Industry and Society – care conține 715 ore de conținut de învățare data science, inclusiv cursuri gratuite și furnizare de software. Programul este susținut în mod gratuit, în proporție de 90% de SAS, lider global al soluțiilor de analytics. 

Programul de Masterat se desfășoară deja la UBB și încă două universități din România și face parte din angajamentul SAS de a forma 5.000 specialiști în data science în România, până în 2025.  Formarea de specialiști în domeniu ajută companiile de top și instituțiile publice să-și accelereze procesele de transformare digitală prin adoptarea tehnologiilor inovatoare de AI și analytics.

SAS vizează pregătirea a 5000 de specialiști în data science în România, până în 2025

„Întrucât Cluj-Napoca a fost recunoscut drept centrul românesc de inovare tehnologică, știm că universitatea noastră trebuie să rămână în față și să ofere programe competitive de specializare în tehnologii de vârf. Oferim un program de masterat unic – Data Science for Industry and Society -, care conține 715 ore de conținut de învățare data science și este 90% SAS, inclusiv cursuri gratuite și furnizare de software”, a declarat Daniel David, Dr., Rector al Universității Babeș-Bolyai.

Abilitatea de a utiliza instrumente analytics, esențială pentru digitalizarea administrației publice și a sectorului de business

Tehnologia se dezvoltă rapid, iar țările se confruntă cu provocarea de a avea forță de muncă calificată gata să adopte și să utilizeze cele mai avansate instrumente pentru dezvoltarea societății și a mediului de business. În ultimii ani au existat schimbări drastice ale cerințelor forței de muncă și, totodată, o lipsă de profesioniști calificați, capabili să înțeleagă nevoile de business. Abilitatea de a utiliza instrumente analytics și de a obține informații prin intermediul acestora este esențială pentru dezvoltarea digitalizării administrației guvernamentale și a sectorului de business.

Shukri Dabaghi, SAS VP CEMEA.

„România se află în topul regiunii la nivel de digitalizare, iar noi suntem hotărâți să contribuim la dezvoltarea și accelerarea acestui segment, prin valorificarea elanului actual și oferirea expertizei noastre. Suntem de părere că nu este vorba doar de tehnologie în sine, ci și de oameni, tehnologie și business, iar noi investim activ în toți cei trei piloni, în întreaga regiune”, a menționat Shukri Dabaghi, SAS VP CEMEA.

Investiții de un miliard de dolari în dezvoltarea tehnologiei, educației și serviciilor AI

SAS continuă intenționează să investească un miliard de dolari în dezvoltarea tehnologiei, educației și serviciilor AI. O parte semnificativă din veniturile anuale ale SAS sunt reinvestite în cercetare și dezvoltare pentru a optimiza ciclul de viață analytics pentru clienții săi. Compania lucrează la proiecte și inițiative inovatoare în toate industriile din Europa de Sud-Est și continuă dezvoltarea Centrului de Excelență în Analytics, care poate acționa ca o punte, conectând diferite unități organizaționale ale companiei.

Unul dintre obiectivele  principale ale SAS constă în consolidarea prezenței și abordarea mai multor inițiative în domeniu, acționând ca un partener al statului în implementarea Strategiei naționale pentru transformarea digitală în România, țară care deține o poziție geografică importantă și funcționează ca centru strategic și tehnologic esențial pentru companie, adaugă Tayfun Topkoc, director regional SAS SEE. Regiunea Europa de Sud-Est a avut printre cele mai rapide creșteri anul trecut, în ciuda dificultăților.

„Apetitul” acestor țări pentru noile tehnologii, pentru modele digitale de business și inovație este cu adevărat extraordinar și admirabil.

„România are marea oportunitate de a conduce în continuare dezvoltarea digitală și de a începe să utilizeze puterea data analytics, machine learning, automatizare și AI, care vor îmbunătăți semnificativ viața de zi cu zi, publică și privată a românilor, și care va facilita dezvoltarea sectorului business” , adaugă Tayfun Topkoc, director regional SAS SEE.

Centre de excelență dedicate advanced analytics în România

Strategia SAS este de a aduce capabilități de advanced analytics în toate sectoarele majore: bancar, telecomunicații, administrație publică, energie și utilități, petrol și gaze, producție, retail. Astfel, compania va investi în continuare în programe academice, precum cel cu Universitatea Babeș-Bolyai și altele, pentru a califica forța de muncă românească pentru locurile de muncă din viitor.

„Dar valoarea acestor investiții poate fi cu adevărat evidențiată prin construirea, alături de companii private, de centre de excelență dedicate advanced analytics, care pot construi și explora în mod continuu modalități inovatoare de a utiliza datele și de a oferi informații celor care iau decizii ”, a spus Ștefan Baciu, Country Manager SAS România & Moldova.

Dar inovația nu se oprește la limitele tehnologiei. Multe dintre ideile care au determinat cândva deciziile de business critice nu se mai aplică, pe măsură ce organizațiile se adaptează la un nou normal în continuă schimbare.

ONG 360 colaborează cu SAS în cadrul Programului academic de dezvoltare a cursurilor de master în data science

ONG 360 a început o colaborare puternică cu SAS în cadrul Programului academic de dezvoltare a cursurilor de master în data science, pentru diferite universități din România, a declarat Mariana Ungureanu, fondatorul Think Tank 360.

Mariana Ungureanu, fondatoarea Think Tank 360°

ONG-ul lucrează îndeaproape cu Ministerul Muncii pentru a aduce cele două noi roluri pe piața muncii din România (COR-Clasificarea ocupațiilor din România): Data Science (expert în cercetarea științifică a datelor), Data Analytics (expert în cercetarea datelor digitale). Acest lucru va duce la creșterea numărului de tineri profesioniști în domeniul data science, cu un set unic și specific de abilități pentru a digitaliza România, a precizat Mariana Ungureanu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai