Câștigul salarial mediu net, creștere de 2% în noiembrie 2020. IT-iștii, de cinci ori mai bine plătiți decât cei din Horeca

Câștigul salarial mediu net, creștere de 2% în noiembrie 2020. IT-iștii, de cinci ori mai bine plătiți decât cei din Horeca
Câștigul salarial mediu net a ajuns în noiembrie la 3.411 de lei / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 13/01/2021, 13:32

Un angajat român a avut, în medie, un câștig salarial de 3.411 de lei în luna noiembrie a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere cu 2% față de luna precedentă. Raportat la cât câștiga net în urmă cu un an, suma este, în medie, cu 7,3% mai mare. În topul câștigurilor sunt angajații din IT, iar la coada clasamentului, cei din industria ospitalității.

Câştigul salarial mediu nominal brut a ajuns, în noiembrie 2020, 5.565 lei, respectiv cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri.

Din această sumă, salariații români au primit net, în medie, 3.411 lei, în creştere faţă de luna octombrie cu 68 lei (+2%). Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%. Totuși, comparând cu evoluția prețurilor de consum, creșterea a fost de 5,1% față de anul 2019.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,1%, cu 4,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2020

Domeniile cu cele mai mari creșteri

Potrivit datelor INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), unde un salariat a câștigat 8.273 lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, domeniu în care angajații au primit în medie 1.668 lei.

Oficiali INS spun că în luna noiembrie 2020, față de octombrie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Procentual, pentru cei din IT, creșterea a fost de 7,8% în noiembrie față de luna precedentă, în timp pentru cei din industria ospitalității este vorba de o scădere cu 3% a căștigului salarial mediu net, în același interval.

Cu procente cuprinse între 7 și 9% au crescut câștigurile nete și în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) și fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Per ansamblu, cele mai mari creșteri procentuale au fost în domeniile fabricarea produselor din tutun (11,9%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (10,6%), respectiv transporturi pe apă (10,3%).

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost, în noiembrie față de luna precedentă, de 5,2% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cât au câștigat bugetarii

În ceea ce privește sectorul bugetar, în noiembrie 2020, față de luna precedentă, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%, ajungând la 4.106 lei), respectiv în învăţământ (+1,3% – 3.687 lei ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice).

În ceea ce privește câştigului salarial mediu net din administraţia publică, acesta a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%) și a fost de 5.050 de lei.

În luna noiembrie 2020, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice ajunsese la 1.245.578 de angajați, cu 4.715 mai mulți decât în luna precedentă, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

INS – Castig salarial mediu lunar – Noiembrie 2020 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului