Câștigul salarial mediu net, creștere de 2% în noiembrie 2020. IT-iștii, de cinci ori mai bine plătiți decât cei din Horeca

Câștigul salarial mediu net, creștere de 2% în noiembrie 2020. IT-iștii, de cinci ori mai bine plătiți decât cei din Horeca
Câștigul salarial mediu net a ajuns în noiembrie la 3.411 de lei / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 13/01/2021, 13:32

Un angajat român a avut, în medie, un câștig salarial de 3.411 de lei în luna noiembrie a anului trecut, ceea ce reprezintă o creștere cu 2% față de luna precedentă. Raportat la cât câștiga net în urmă cu un an, suma este, în medie, cu 7,3% mai mare. În topul câștigurilor sunt angajații din IT, iar la coada clasamentului, cei din industria ospitalității.

Câştigul salarial mediu nominal brut a ajuns, în noiembrie 2020, 5.565 lei, respectiv cu 113 lei (+2,1%) mai mare decât în luna octombrie 2020, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate miercuri.

Din această sumă, salariații români au primit net, în medie, 3.411 lei, în creştere faţă de luna octombrie cu 68 lei (+2%). Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,3%. Totuși, comparând cu evoluția prețurilor de consum, creșterea a fost de 5,1% față de anul 2019.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 229,1%, cu 4,3 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2020

Domeniile cu cele mai mari creșteri

Potrivit datelor INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), unde un salariat a câștigat 8.273 lei, iar cele mai mici, în hoteluri şi restaurante, domeniu în care angajații au primit în medie 1.668 lei.

Oficiali INS spun că în luna noiembrie 2020, față de octombrie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Procentual, pentru cei din IT, creșterea a fost de 7,8% în noiembrie față de luna precedentă, în timp pentru cei din industria ospitalității este vorba de o scădere cu 3% a căștigului salarial mediu net, în același interval.

Cu procente cuprinse între 7 și 9% au crescut câștigurile nete și în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) și fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie.

Per ansamblu, cele mai mari creșteri procentuale au fost în domeniile fabricarea produselor din tutun (11,9%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (10,6%), respectiv transporturi pe apă (10,3%).

La polul opus, cele mai mari scăderi au fost, în noiembrie față de luna precedentă, de 5,2% în activităţi de spectacole, culturale şi recreative, respectiv cu 4,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice.

Potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activităţii, de continuarea şomajului tehnic în cazul anumitor agenţi economici sau de remunerarea parţială a salariaţilor, de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cât au câștigat bugetarii

În ceea ce privește sectorul bugetar, în noiembrie 2020, față de luna precedentă, s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net în sănătate şi asistenţă socială (+1,9%, ajungând la 4.106 lei), respectiv în învăţământ (+1,3% – 3.687 lei ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice).

În ceea ce privește câştigului salarial mediu net din administraţia publică, acesta a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-0,9%) și a fost de 5.050 de lei.

În luna noiembrie 2020, numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice ajunsese la 1.245.578 de angajați, cu 4.715 mai mulți decât în luna precedentă, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

INS – Castig salarial mediu lunar – Noiembrie 2020 by Gandul.info on Scribd

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...