Tichetele de activități casnice, cel mai nou beneficiu care ar putea fi acordat salariaților, din 2024. Ce reprezintă și cine le va primi

Tichetele de activități casnice, cel mai nou beneficiu care ar putea fi acordat salariaților, din 2024. Ce reprezintă și cine le va primi
Mediafax FOTO / caracter ilustrativ
Publicat: 03/07/2022, 17:54

Un nou tip de beneficiu extra salarial va putea fi oferit de angajatori, din 2024. Este vorba despre tichetele de activități casnice, conform unei noi legi care va intra în vigoare peste doi ani.

Noutatea este prevăzută de Legea 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic.

Mai exact, angajatorii vor putea oferi salariaților lor tichete de activități casnice pe care să le folosească pentru a-i plăti pe cei care le fac anumite munci prin gospodărie.

Conform legii citate, sunt considerați angajatori care pot acorda aceste tichete aceeași care sunt prevăzuți și de Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare:

  • instituțiile publice centrale și locale;
  • operatorii economici deținuți integral sau majoritar de stat;
  • regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma de organizare și de proprietate;
  • instituțiile financiare și de credit;
  • organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
  • organizațiile non-profit și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.

Astfel, toți cei care acordă tichete de masă sau cadou vor putea acorda și tichete de activități casnice salariaților lor. Legea prestatorului casnic va institui această posibilitate, dar nu va impune o obligație pentru angajatori, conform avocatnet.ro.

Angajatorii oferă mai multe locuri de muncă de la distanță față de anul trecut / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Cum funcționează tichetele de activități casnice

Salariatul va putea, după ce le primește și în termen de 12 luni de la data cumpărării lor de către angajator, să le folosească pentru a plăti munca necalificată prestată de altcineva pentru el.

Fie că este vorba de gătit, activități de curățenie sau igienizare a locuinței sau grădinii, servicii de croitorie sau de îngrijire corporală, fie ca este vorba de hrănirea sau supravegherea copilului sau unei alte persoane avute în grijă, salariatul va putea să folosească tichetele primite pentru a plăti aceste activități care i-au fost prestate.

Potrivit Legii 111, prin utilizarea acestor tichete salariatul devine beneficiar casnic, iar persoana care prestează activități de muncă necalificată în beneficiul lui și care este plătit cu aceste tichete de activități casnice este prestatorul casnic.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult