Prima pagină » Economic » Câți bani îți ia banca într-un an dacă ai SALARIUL PE CARD. Topul comisioanelor de retragere și administrare

Câți bani îți ia banca într-un an dacă ai SALARIUL PE CARD. Topul comisioanelor de retragere și administrare

Românii preferă banii „cash”, însă mulți dintre ei își încasează salariile pe card, o parte din ei rămând în vistieria băncilor sub formă de comisioane de administrare și retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare și de retragere cuprinse între 60 de lei și 200 de lei, reiese dintr-o analiză gândul. În primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate.

Astfel, unele bănci percep atât comision de administrare pentru card, cât și pentru contul curent de care este legat. Altele practică un comision de retragere de la ATM atât în rețeaua proprie, cât și la bancomatele altor instituții. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece bănci de pe piață.

gândul a calculat ce comisioane anuale plătește un client care își ia salariul pe card, fără a avea un produs special de acest tip. Comparația s-a făcut pornind de la un venit lunar de 2.000 de lei. Totodată, au fost luate în calcul un număr mediu de 24 de retrageri, a câte 1.000 de lei, dintre care 18 de la ATM-urile băncii care a emis cardul și 6 de la bancomatele altor instituții.

În ceea ce privește comisioanele de interogare a soldului, estimarea s-a făcut pornind de la ideea că acesta este verificat de 12 ori pe an, dintre care doar de două ori de la bancomatele din rețelele altor bănci.

Topul băncilor cu cele mai mari comisioane

Clienții UniCredit Țiriac Bank, BRD și BCR sunt cei mai dezavatajați din punct de vedere al comisioanelor pe care le plătesc anual. Acestea se ridică la peste 200 de lei în cazul unor carduri de debit clasice.

La polul opus se află CEC Bank și Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depășesc 100 de lei.

(Click pe imagine pentru a mări)

Sursă: Băncile

Plata cu cardul vs. cash

Numărul cardurilor de debit în circulație se ridica, la nivelul lunii septembrie, la peste 11,7 milioane, în creștere cu 7,5% față de aceeași perioadă din 2012. Totodată, rețeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unități.

Românii au retras în trimestrul trei din 2012 circa 29,4 miliarde de lei de pe cardurile de debit, echivalentul a 6,6 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR).

Posesorii de carduri bancare preferă în continuare să folosească banii cash, în defavoarea tranzacțiilor de plată cu cardul, reiese din datele Băncii Naționale. Numărul retragerilor de numerar l-a depășit pe cel al plăților prin POS cu circa 14 milioane în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în timp ce valoarea retragerilor a depășit de 5,5 ori valoarea tranzacțiilor electronice.

În total, în primele nouă luni ale anului trecut, românii au scos de pe carduri circa 84,4 miliarde de lei (echivalentul a 19 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro).

Câștigul băncilor, dacă luăm în considerare un comision mediu de 0,2%, a fost de circa 168,9 milioane de lei, echivalentul a 38,2 milioane de euro.

Avantajele cardurilor de salariu

Clienții care își iau salariul pe card pot opta pentru un produs specializat în acest sens. Unele bănci oferă o serie de facilități pentru produsele de acest tip, în sensul că au comisioane de retragere sau de administrare ceva mai scăzute. Alte instituții financiare nu au un card de salariu, însă oferă o serie de avantaje pentru anumite tipuri de carduri în cazul în care clienții aleg să-și vireze leafa într-un cont bancar.

La BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, deschiderea unui cont de salariu aduce după sine posibilitatea accesării unui credit de consum cuprins între 500 de lei și 40.000, fără a depăși șase salarii. Totodată, banca oferă o dobândă fixă, timp de trei ani, pentru creditele imobiliare în lei, clienților care își iau leafa pe card. Mai exact, ei plătesc în primii trei ani o dobândă de 6,25% în primii trei ani.

La cardul de salariu de la Raiffeisen comisionul de retragere de la alte bănci este ceva mai scăzut, de 0,5% plus 2,5 lei, față de 1% plus 2,5 lei la un card obișnuit, iar taxa de emitere a cardului este cu 5 lei mai scăzută, respectiv 10 lei.

ING Card Complet are costuri de administrare zero dacă salariul clientului este virat pe card. Totodată, dacă plata facturilor la utilități este făcută cu cardul, clientul primește înapoi 2% din contravaloarea tranzacției. 

Comisioanele BCR

Comisioanele BRD

Comisioanele Băncii Transilvania

Comisioanele Raiffeinsen Bank

Comisioanele Alpha Bank

Comisioanele UniCredit Țiriac Bank

Comisioanele Bancpost

Comisioanele Volksbank

Comisioanele CEC Bank

Comisioanele ING

Mediafax
Iohannis, Ciolacu și Ciucă, avertizați din 2024 că România se îndreaptă spre dezastru bugetar
Digi24
Ultimele momente din viața motociclistului ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul a fost împușcat
Cancan.ro
Mihai Leu a lăsat mesaje pentru cei rămași! Preotul le-a citit la înmormântare cu lacrimi în ochi
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
Adevarul
„Putin își bate joc de tine și de America”. Oficiali din Congresul american îi cer lui Trump să înarmeze Ucraina
Mediafax
Cum va fi 'atacată' evaziunea fiscală din România? Răspunsul premierului
Click
Iuliana Marciuc, în formă maximă! A slăbit fără diete drastice. Iată cum arată meniul dintr-o zi!
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Ce imagini postase italianul ucis de urs, cu o zi înaintea atacului
Cancan.ro
Adevărul despre moartea tatălui lui Nicușor Dan. Președintele l-a înmormânat în secret
Ce se întâmplă doctore
Cu ce se ocupă Ioana Țiriac, unica fiică a lui Ion Țiriac? La 27 de ani, tânăra are o viață cum mulți visează
observatornews.ro
Nazare: "Deficitul, cauzat de creşterea de salarii şi pensii". Ce spune despre subvenţia partidelor
StirileKanalD
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
KanalD
Incredibil ce notă a primit un elev din Caracal după contestație la BAC, după ce inițial luase 7.30 la română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Am testat SUV-ul momentului în România. 7 motive să-l iubești și 2 detalii care-ți strică zenul
Descopera.ro
SIGUR n-ai știut asta despre BERE! Vei fi surprins să afli
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
A1
Interviu cu ispita feminină Naba Salem. Ce a însemnat cu adevărat experiența Insula Iubirii sezonul 9 pentru ea: „M-a făcut să...”
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Anna, soția lui Mihai Leu, confesiuni despre ultimele momente ale fostului campion, pe patul de spital. “I-a curs o lacrimă. Am fost șocată.”
RadioImpuls
DIVORȚUL care a luat prin surprindere pe toată lumea. Un cuplu îndrăgit își spune "ADIO"! De ce au pus punct unei iubiri de vis și ce se ascundea în spatele zâmbetelor lor: "Nu mi-aș spăla niciodată rufele în public"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Oamenii de știință au aflat de ce bebelușii nu văd bine imediat după naștere