Ce cred brokerii despre cea mai mare listare de pe bursa de la București: „O bună ocazie speculativă”

Ce cred brokerii despre cea mai mare listare de pe bursa de la București: O bună ocazie speculativă
Publicat: 12/06/2014, 13:09

Oferta publică inițială prin care Electrica scoate la vânzare 51% din acțiuni va începe luni, 16 iunie, și se va încheia pe 25 iunie. Operațiunea începe la prețuri cuprinse între 11 lei/titlu și 13,5 lei/titlu, compania vizând să atragă minim 435 milioane euro. Prețul final de vânzare va fi stabilit în funcție subscrierile de pe tranșa investitorilor instituționali, care pot plasa ordinele la prețuri cuprinse oriunde în intervalul de preț menționat. Micii investitori vor putea cumpăra acțiunile la un preț ceva mai mic, acestora urmând să le fie acordat și un discount de 5% în funcție de numărul de acțiuni subscrise și de perioada în care plasează ordinele.

Aceasta ar urma să fie cea mai mare ofertă publică derulată vreodată la Bursa de Valori București (BVB), chiar și la prețul minim depășind operațiunea prin care statul a vândut anul trecut 15% din acțiunile Romgaz (SNG) pentru 1,734 miliarde lei (aproape 391 milioane euro).

Analiștii Tradeville estimează pentru acțiunile Electrica un preț țintă de 12,41 lei pentru următoarele 12 luni, pornind de la dividendele pe care compania le-ar putea acorda în următorii ani. Brokerii consideră că la prețul minim de subscriere de 11 lei oferta este „o bună ocazie speculativă”.

Electrica ar urma să înregistreze în 2014 un profit operațional de 430 milioane lei, la venituri de 4,85 miliarde lei, ceea ce ar conduce la un profit net de aproape 380 milioane lei, potrivit scenariului analiștilor Tradeville.

Aceștia au realizat o proiecție a rezultatelor financiare ale Electrica pornind de la mai multe ipoteze, printre care tarifele reglementate de ANRE pentru distribuția de energie electrică, care cresc accelerat în 2015-2016 (pentru a compensa investițiile), transferul integral către consumatori a costului certificatelor verzi impuse companiei și reducerea cu 2% pe an a cantității de energie distribuită/furnizată ca urmare a scăderii consumului.

Pe fondul avansului treptat al veniturilor, cu 19% până în 2018 (față de 2013), profitul operațional ar urma să urce 125%, iar profitul net cu 98%, în aceeași perioadă.

„Principalele riscuri care pot afecta evaluarea noastră sunt de natură operațională, respectiv ca Electrica să nu își îndeplinească planul de investiții pentru perioada de reglementare în curs, ceea ce i-ar putea aduce numai creșteri modice pentru tarifele la distribuție sau ca societatea să nu reușească să transfere către consumatori eventualele scumpiri ale energiei și certificatelor verzi de pe piața concurențială, ceea ce i-ar afecta marjele de furnizare”, a declarat, într-un comunicat, Georgiana Androne, analist Tradeville.

În plus, cifra de afaceri ar putea fi afectată de o scădere puternică a consumului, mai ales în eventualitatea unei recesiuni. Nu în ultimul rând, actuala structură a acționariatului o expune riscului unor decizii dezavantajoase impuse de stat, iar Fondul Proprietatea, care deține participații în sucursalele companiei, ar putea cere conversia acestora în acțiuni Electrica pe care să le lichideze ulterior pe piață, ceea ce ar pune presiune asupra cotațiilor, consideră analiștii.

„Totuși, atractivitatea macro a României și contextul pozitiv de pe piețele de acțiuni pot capta interesul investitorilor instituționali asupra unei listări desfășurate în această perioadă, îndeosebi pentru o companie de utilități, așa încât oferta să fie de succes”, a afirmat Androne.

Listarea Electrica aduce la Bursa de Valori București (BVB) cel mai mare distribuitor și furnizor de energie electrică din România. Electrica are o poziție de monopol pe distribuția de energie electrică în Transilvania și nordul Moldovei prin cele trei filiale din grup, astfel că la nivel național are o cotă de piață de 39%. În paralel, compania este un jucător important și pe piața furnizării energiei electrice (cumpărând energie de pe piața liberă OPCOM pentru a o transmite consumatorilor captivi și eligibili), având o cotă de 22% la nivel național.

Cu ocazia ofertei publice inițiale de vânzare de acțiuni, Electrica își majorează capitalul social actual cu 105%, asfel încât după ofertă participația statului (prin Ministerul Economiei) va fi diluată la 49%, restul acțiunilor urmând să fie în portofoliile altor acționari. Banii atrași în ofertă rămân în companie pentru investiții în dezvoltarea și eficientizarea rețelelor de distribuție și furnizare.

„Din punct de vedere operațional, ambele activități ale Electrica sunt reglementate de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), compania fiind deci una de utilități. ANRE stabilește anual tarifele de distribuție și adaosul comercial pentru energia achiziționată în scopul furnizării, astfel încât Electrica beneficiază de o marjă de exploatare previzibilă, care se traduce intr-un profit operațional previzibil”, se arată în comunicat.
În anul 2013, două treimi din venituri au fost generate de segmentul de furnizare, dar analiștii Tradeville se așteaptă ca ponderea acestora să scadă în următorii ani în favoarea distribuției, grație investițiilor ambițioase (4,7 miliarde lei) pe care conducerea a anunțat că le va face în acest segment până în 2018.

„Întrucât vorbim de un domeniu reglementat, toate aceste investiții în eficientizarea și extinderea rețelei ar trebui sa fie răsplătite de ANRE prin tarife mai mari. Ca orice companiei de stat, Electrica este obligată prin lege să distribuie 50% din profit sub formă de dividende, numai că managementul și-a anunțat intenția unei distribuții mai generoase, de 85% pe termen lung, ceea ce poate deveni un punct de atracție major pentru acțiunile companiei, așa cum au demonstrat celelalte companii de utilități de la BVB”, se spune în sursa citată.

Oferta electrica este intermediată de consorțiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Bank, Societe Generale și Swiss Capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....