Ce cred investitorii despre retragerea proiectului Codului Fiscal de pe site-ul Finanțelor

Ce cred investitorii despre retragerea proiectului Codului Fiscal de pe site-ul Finanțelor
Publicat: 17/07/2014, 15:58
Actualizat: 31/07/2014, 09:11

Reprezentanții investitorilor consideră că retragerea de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice a proiectelor Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală, fără consultarea mediului de afaceri, generează suspiciuni serioase cu privire la conținutul final al acestor documente.

„Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) trage un important semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală, considerând că retragerea acestor proiecte fără consultarea mediului de afaceri și a părților afectate de modificările propuse, este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conținutul final al acestor documente. Organizațiile reunite sub egida CDR susțin proiectul de rescriere a Codului Fiscal și doresc ca acest proces să fie transparent și deschis”, se arată într-un comunicat al Coaliției, care reunește principalele structuri de investitori străini și români de pe piața locală.

Vineri seara, agenția MEDIAFAX a anunțat că, potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.
MEDIAFAX a mai anunțat că impozitele și taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcție de inflație, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, și vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% față de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Potrivit proiectului, persoanele fizice care dețin clădiri cu o altă destinație decât cea de locuință vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe mașini va fi majorat semnificativ, de două ori și jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare mai mari impozitul urmând însă să scadă.

Sâmbătă, Ministerul Finanțelor a anunțat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.
Surse oficiale au declarat miercuri că Ministrul Finanțelor a transmis miniștrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru mașini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări față de forma inițială.

„Reamintim autorităților române faptul că acest proiect (de modificare a Codului Fiscal, n.r.) are o istorie marcată în principal de momente de blocare și chiar stopare a procesului de rescriere iar modificările legislative adoptate în ultima perioadă nu au fost supuse unui proces de consultare, influențând într-o extrem de mare măsură predictibilitatea și stabilitatea cadrului economic autohton în integralitatea sa. Apreciem dorința autorităților române de a limita extinderea poverii fiscale și de a adopta măsuri care să contribuie la continuarea creșterii economice, însă atrage atenția că aceste deziderate de o importanță crucială pentru schimbarea fundamentală a mediului economic actual pot fi atinse doar printr-o cooperare constantă cu mediul de afaceri și societatea civilă”, se menționează în comunicat.
Concluzionând, CDR solicită autorităților române repunerea spre analiză și dezbatere publică a proiectelor privind Codul Fiscal și a celui de Procedură Fiscală.

Coaliția este o inițiativă privată, apolitică și include majoritarea camerelor de comerț bilaterale din România, Asociația Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Invesitorilor România, Romanian Business Leaders.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...