Cele mai mari creșteri salariale în „luna cadourilor”. Cu cât au crescut lefurile la sfârșitul anului trecut

Cele mai mari creșteri salariale în luna cadourilor. Cu cât au crescut lefurile la sfârșitul anului trecut
Publicat: 06/02/2013, 11:37
Actualizat: 06/08/2014, 22:11

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în decembrie anul trecut de 1.697 lei, în creștere cu 7,7% (122 lei) față de noiembrie și cu 5,8% comparativ cu aceeași lună din 2011, cea mai mare valoare înregistrându-se în intermedieri financiare și cea mai mică în hoteluri și restaurante, potrivit INS.

Astfel, în intermedieri financiare câștigul salarial mediu nominal net a fost de 4.576 lei, iar în hoteluri și restaurante de 904 lei.

Câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.343 lei, cu 7,8% mai mare decât în noiembrie.

În decembrie 2012, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv pentru sărbători și sfârșitul de an), plății sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou și tichete de masă). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din decembrie au fost mai mari comparativ cu noiembrie ca urmare a realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte), precum și a disponibilizării salariaților cu câștiguri salariale mici.

Cele mai semnificative creșteri, între 20% și 26,5%, s-au înregistrat în extracția cărbunelui superior și inferior, extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat.

De asemenea, majorări între 16,5% și 20% au avut loc în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului și între 11,5% și 15% în industria metalurgică, fabricarea băuturilor, colectarea și epurarea apelor uzate, telecomunicații, fabricarea produselor din tutun, tranzacții imobiliare, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

Scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de acordarea în luna noiembrie a primelor ocazionale, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte). Cele mai semnificative reduceri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene, de 2%, și în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente, de 1,8%.

În sectorul bugetar au fost operate creșteri ale câștigului salarial mediu net față de noiembrie, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 19/2012. Astfel, câștigul salarial mediu net a urcat în decembrie față de luna anterioară cu 7,7% în sănătate și asistență socială, cu 7,4% în administrația publică și cu 2,2% în învățământ.

În învățământ câștigul salarial mediu net a fost influențat și de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Indicele câștigului salarial real pentru decembrie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 107,1%.
Față de octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 129,8%, cu 8,6 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în noiembrie 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?