Chevron a început explorarea gazelor de șist la Pungești

Chevron a început explorarea gazelor de șist la Pungești
Publicat: 07/05/2014, 13:45
Actualizat: 06/02/2016, 02:10

Lucrările de explorare a gazelor de șist sunt derulate de Chevron în extravilanul satului vasluian Siliștea din comuna Pungești, fiind prima zonă din România unde compania petrolieră a început prospecțiunile pentru identificarea unor posibile zăcăminte neconvenționale.

Activitățile de foraj, realizate de firma Dafora din Mediaș, au început la cinci luni de la demararea lucrărilor de amenajare a platformei pe care a fost amplasată sonda de foraj cu care vor fi scoase la suprafață roci care, ulterior, vor fi analizate în laborator.

„Chevron confirmă începerea activitățile de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliștea, comuna Pungești, lucrări care au demarat după finalizarea tuturor verificărilor de siguranță și performanță. Sonda va fora continuu până când va ajunge la adâncimea dorită, de aproximativ 4.000 de metri. Se vor face diverse măsurători și vor fi luate probe de roci pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum și modul în care acesta poate fi produs”, se arată într-un comunicat transmis, marți, corespondentului MEDIAFAX de compania petrolieră Chevron.

Potrivit reprezentanților companiei, activitățile de foraj se vor desfășura „în siguranță față de mediul înconjurător, fiind protejate inclusiv apele subterane”.
„Prioritatea noastră este ca aceste activități de foraj să se desfășoare într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în conformitate cu acordurile de mediu pe baza cărora operăm. Instalațiile Chevron sunt proiectate pentru a proteja apele subterane pe toată durata de viață a sondelor, având un design robust și fiind continuu testate pentru verificarea integrității. Puțurile de foraj Chevron au mai multe straturi de oțel și ciment, care creează o barieră ce protejează apele subterane, prin păstrarea fluidelor și hidrocarburilor în gaura de sondă”, mai susțin reprezentanții Chevron.

Ei mai spun pe toată durata lucrărilor de foraj și după finalizarea acestora vor fi prelevate probe de apă din cele patru puțuri de monitorizare existente în interiorul platformei pe care este amplasată sonda.
„O condiție a sistemului Chevron de gestionare a apelor presupune construirea unor puțuri pentru monitorizare în cadrul platformei sale. Chevron va colecta mostre din aceste puțuri pentru a monitoriza calitatea apei înainte, în timpul și după finalizarea operațiunilor de foraj. Rezultatele acestor teste vor fi puse la dispoziția autorităților din domeniu”, adaugă reprezentanții Chevron.

Sonda de explorare a gazelor de șist este amplasată în extravilanul comunei Pungești, la 650 de metri de satul Siliștea și 950 metri de satul Pungești. Suprafața totală pe care se va întinde platforma de extracție este de 20.298 de metri. Consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 litri pe zi, necesarul de apă fiind asigurat din surse externe, și nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată. Apa este transportată cu cisternele și depozitată în rezervoarele amplasate în incinta platformei betonate.

Forajul de la Siliștea – Pungești se execută în baza contractului de concesionare încheiat între ANRM și Regal Petroleum PLC, aprobat prin Hotărârea de Guvern 2.283/2004. Ulterior, prin Ordinul ANRM nr. 25/3 noiembrie 2011, s-a aprobat transferul integral din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin acordul de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare petrolieră în perimetrul V-2 Bârlad către SC Chevron România Exploration and Production SRL.

După obținerea certificatului de urbanism și a acordului de mediu în cursul anului trecut, Chevron a primit de la Consiliul Județean Vaslui, în octombrie 2013, și autorizația de construire pentru amenajarea platformei pe care este montată sonda de explorare a gazelor de șist. Lucrările au început efectiv în 2 decembrie 2013, cu o întârziere de o lună și jumătate din cauza protestelor localnicilor.
Chevron România mai deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a mai obținut, în urmă cu o lună, și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce compania Chevron a obținut, în 3 octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?