CINE A COMIS ILEGALITATEA: românii sau francezii? Traseul cărnii de cal, de la abatoarele românești la pachetele de lasagna din magazinele britanice. VIDEO Gândul LIVE

Publicat: 20/02/2013, 17:49
Actualizat: 06/05/2019, 17:46

Scandalul din Marea Britanie, apărut după ce s-a descoperit faptul că unele dintre pachetele de lasagna vândute în magazinele din Regatul Unit de către un grup agroalimentar internațional nu conțineau, așa cum se menționa pe etichetă, carne de vită, ci carne de cal, s-a extins până la București.

REACȚIA AUTORITĂȚILOR ROMÂNE LA GÂNDUL LIVE

Pachetele cu lasagna comercializate în Marea Britanie de grupul Findus proveneau de la producătorul francez specializat în fabricarea de preparate congelate Comigel, al cărui furnizor era o altă companie din Franța, mai exact Maison Spanghero. Aceasta din urmă a mai fost implicată în scandaluri și în trecut, când a fost nevoită să retragă o mare cantitate de carne de porc în urma unor suspiciuni de infectare cu bacteria E.coli.

În presa internațională au apărut apoi informații conform cărora carnea de cal ar fi provenit de la furnizori din România, informații confirmate ulterior de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În urma anchetei demarate de MADR, s-a descoperit că, într-adevăr, din România a fost exportată carne de cal în Franța și că aceasta a fost livrată de la două abatoare de pe teritoriul țării noastre. Reprezentanții ministerului și cei ai patronatelor din domeniu susțin că abatoarele românești nu au livrat carne de cal etichetată greșit drept carne de vită.

FOTO: Emmanuel Dunand/Mediafax Foto/AFP

Tot în urma anchetei, una dintre cele două unități a fost exclusă „aproape în totalitate” de pe lista celor care ar fi putut eticheta incorect carnea de cal ca fiind carne de vită pentru simplul fapt că livrează pe piața Uniunii Europene în totalitate carne provenită de la cabaline. Surse oficiale au explicat pentru gândul că cealaltă unitate care a livrat francezilor carne de cal este, de fapt, un exportator foarte puternic al României, dar numele celor două companii nu au fost făcute publice până la ora actuală „pentru a nu le afecta imaginea doar pe baza unor supoziții”.

În paralel, o anchetă care să clarifice gradul de implicare al abatoarelor românești în acest scandal a fost inițiată de către reprezentanții Comisiei Europene și de către cei ai serviciilor veterinare din Franța. Cel mai probabil, rezultatele cercetărilor vor ajunge la autoritățile din România în cursul zilei de luni.

„Dacă luni francezii ne vor transmite documentele, în câteva ore vom afla despre ce este vorba”, a declarat pentru gândul Constantin Savu, director în cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care fost desemnată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru realizarea unui raport legat de problema cărnii de cal folosită la prepararea lasagna. „Am vorbit cu șeful serviciului veterinar din Franța. A zis că de îndată ce va avea ceva îmi va transmite”, ne-a mai explicat Savu.

În cazul în care se vor constata însă nereguli la abatoarele din țară, acest lucru va duce la „decredibilizarea României pe termen lung”, după cum a declarat președintele Traian Băsescu în cadrul unei conferințe de presă susținute duminică. „E o mare problemă. Vreau să știți că dacă se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulți ani”, a menționat Băsescu.

„Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituțiile statului s-au pus în mișcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă”, a mai spus președintele care a ținut să sublinieze că dacă se va ajunge la concluzia că din țara noastră a fost livrată carne de cal ca fiind carne de vacă, riscurile de apariție a unor resticții la export sunt foarte ridicate.

FOTO: Mihai Vasile/Mediafax Foto

Până la ora actuală, guvernul britanic a respins însă posibilitatea impunerii unui moratoriu asupra cărnii importate din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că acesta a fost cerut de către o deputată a Partidului Conservator.

„Este vorba despre o problemă de etichetare falsă, aceasta nu poate fi o bază solidă pentru interzicerea importurilor”, a declarat Owen Paterson, ministrul britanic al Mediului, potrivit Mediafax. „Nu există motive să luăm o astfel de măsură dictată de panică și care ar încălca normele ce guvernează piața europeană”, a mai adăugat el.

Potrivit cotidianului britanic The Observer, un rol major în același scandal ar avea mai multe grupări mafiote poloneze și italiene. Experții în industria sacrificării cabalinelor au declarat pentru jurnaliștii britanici că există dovezi care ar susține afirmațiile conform cărora membrii lor ar desfășura scheme frauduloase de milioane de euro prin înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal în timpul procesării, dar și dovezi care arată că medicii veterinari și alte persoane care lucrează în abatoare sunt intimidate pentru a eticheta greșit carnea, scrie Ziarul Financiar.

Traseul cărnii din România în Marea Britanie

Abatoare din România

Două abatoare din România au livrat în străinătate carne de cal. Oficialii ministerului Agriculturii și cei ai ANSVSA au anunțat că nu vor face publice numele celor două companii până la finalizarea anchetelor. Cu toate acestea, potrivit unor informații furnizare în cursul zilei de duminică de către reprezentanții MADR printr-un comunicat de presă, se cunoaște faptul că „una dintre unități este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piața Uniunii Europene numai carne de cal” și astfel nu ar fi putut să o eticheteze greșit drept carne de vită.

Conform informațiilor obținute de gândul din surse apropiate anchetei, cealaltă companie care a livrat în străinătate carne de cal ar fi un exportator foarte puternic din țara noastră.

„Noi am autorizat aceste firme să facă comerț. Ei trebuie să respecte legislația europeană”, a declarat pentru gândul Constantin Savu, director ANSVSA.

„Trebuie să fim prudenți, să ne dea documentele, după care vom discuta. Nu putem să aruncăm așa în aer niște firme sau branduri”, a mai adăugat Savu care a menționat, de asemenea, că „România a mai fost implicată în multe scandaluri care nu s-au dovedit a fi adevărate”.

În România există la ora actuală, potrivit datelor obținute de gândul din partea reprezentanților ANSVSA, 35 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor, dintre care cele mai multe sunt înregistrate în județele Prahova, Botoșani, Argeș și Călărași. Cu toate acestea, faptul că cele 35 de unități sunt autorizate pentru sacrificarea cailor nu înseamnă neapărat că acest lucru se și întâmplă, sacrificarea cabalinelor având loc în funcție de solicitările primite.

Lista completă a abatoarelor autorizate pentru sacrificarea cabalinelor

Sursă tabel: date obținute de gândul din partea ANSVSA

Exportul de carne din România a ajuns în Franța prin mai mulți intermediari. Un trader din Olanda a livrat carnea achiziționată din România către un trader cipriot care, la rândul său a trimis-o companiei franceze Maison Spanghero, potrivit primelor rezultate ale direcției de combatere a fraudelor făcute publice, sâmbătă, de către ministrul delegat francez Benoît Hamon.

Compania franceză Maison Spanghero

Maison Spanghero este o companie specializată în fabricarea și comercializarea produselor pe bază de carne. Aceasta își are sediul în sud-vestul Franței, la Castelnaudary, și a fost vândută în anul 2009 cooperativei agricole basce „Lur Berri”.

Barthélémy Aguerre, președintele general al cooperativei și totodată proprietar al Maison Spanghero, a declarat sâmbătă că a cumpărat din România carne de vită pe care a revândut-o. El a amenințat că îl va da în judecată pe producătroul român de la care s-a aprovizionat.

FOTO: Liu Jin/Mediafax Foto/AFP

„Am cumpărat carne de vită > și am revândut-o. Dacă într-adevăr este vorba despre carne de cal, ne vom întoarce către furnizorul român”, a declarat el pentru AFP.

Acesta nu este primul scandal în care a fost implicată compania specializată în fabricarea și comercializarea produselor pe bază de carne. În anul 2011, reprezentanții săi au fost nevoiți să retragă 12 tone de carne de porc în urma unor suspiciuni conform cărora aceasta ar fi fost contaminată cu E.coli. Suspiciunile au fost ulterior înlăturate.

Compania franceză Comigel

Comigel este o companie fondată în anul 1972 în Luxemburg care și-a mutat ulterior sediul în Franța, la Metz. Ea se ocupă cu fabricarea de preparate congelate și își distribuie produsele în 16 state europene. Compania alimentează, printre altele, mai multe lanțuri de supermarketuri din Regatul Unit.

Pachetele de lasagna din carne livrată de Maison Spanghero, vândute grupului agroalimentar internațional Findus, erau pregătite la una dintre filiale sale cu sediul în Luxemburg.

FOTO: site oficial Findus Marea Britanie

Erick Lehagre, președintele general al Comigel, a anunțat vineri că în urma unei anchete proprii, demarată după ce a primit mai multe sesizări conform cărora exista o problemă legată de carne, s-a ajuns la concluzia că pachetele pentru preparatea lasagna descoperite în Marea Britanie conțineau carne de cal și că aceasta provenea din România.

Cei de la Comigel se declară victime în acest scandal și cer compensații. „Am fost victime și se vede acum că problema nu este nici la Findus, nici la Comigel”, a afirmat pentru AFP președintele companiei, citând numele propriului său furnizor, Maison Spanghero.

Grupul agroalimentar Findus

Grup agroalimentar internațional Findus, distribuitor al pachetelor de lasagna în care a fost descoperită carnea de cal, este specializat în livrarea de alimente congelate și comercializează atât preparate proprii, cât și unele obținute de la o serie de subcontractanți.

Lasagna ce conținea carne de cal, nu carne de vită așa cum se menționa pe pachet, era cumpărată de Findus de la Comigel. După descoperirea cărnii de cal, vineri, pachetele au fost retrase și din Franța și din Suedia.

FOTO: site oficial Findus Marea Britanie

Sâmbătă, reprezentanții Findus au declarat că se consideră „înșelați” și că nu cred că prezența în preparate a unei cantități mari de carne provenită de la cabaline este „accidentată”. Ei i-au acuzat pe cei de la Maison Spanghero că ar fi livrat carnea de cal românească drept carne de vită.

„Am fost înșelați. (…) Vom depune plângere luni”, a declarat printr-un comunicat de presă Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus Franța. Cei de la Findus vor să depună o plângere împotriva companiei Comigel și a furnizorilor acesteia pentru fraudă și nerespectare dispozițiilor contractuale.

„Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franța și în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acel produs. Este ceea ce numim ștampilă veterinară”, a declarat și Christophe Guillon, directorul de operațiuni al aceleiași filiale.

„Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz și care folosește aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ștampila veterinară franceză și numele și înregistrarea Spanghero”, a mai explicat acesta, potrivit Mediafax.

Cât de greu se face diferența dintre carnea de cal și cea de vită

Reprezentanții patronatelor din domeniu sunt de părere că din România nu a fost livrată carne de cal etichetată greșit drept carne de vită și spun că diferențele dintre cele două sortimente pot fi observate cu ochiul liber de către cunoscători.

„Diferența dintre cele două feluri de carne este vizibilă în momentul în care sunt bucăți întregi”, a declarat pentru gândul Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

„Muncitorul din abator, care are cel puțin doi ani experiență, face diferența dintre o carne și alta”, ne-a mai explicat el. „Culoarea este aproximativ la fel, însă grosimea fribrelor diferă”, a mai adăugat Frânc.

El susține, de asemenea, că din punctul său de vedere problema se găsește la procesatorul care a indrodus în fabricație carnea și care ar fi putut să vadă diferența.

„Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită. Cineva care spera că nu o să îl prindă nimeni a forțat nota și a introdus-o. Totul a fost pur economic”, a ținut să sublinieze președintele FCBR.

Punctul său de vedere este susținută și de Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară – Romalimenta. Acesta susține că motivul care a stat la baza schimbării cărnii de vită cu cea de cal a fost acela că francezii ar fi încercat să ieftinească prețul produselor lor.

„Piața vrea un preț foarte mic. Când vrei un preț foarte mic, te aștepți să mănânci altceva. El din carnea de vită nu putea să facă prețul acesta, așa că a transformat carnea de cal în carne de vită ca să își păstreze competitivitatea”, a declarat pentru gândul președintele Romalimenta.

Acesta este de părere și că o persoană care lucrează în domeniu nu ar putea să nu facă deosebirea între carnea de cal și cea de vită, mai ales în condițiile în care aceasta se găsea în proporție de 99%. „Sunt convins că știau”, a concluzionat președintele Romalimenta.

Carnea de cal este livrată în afara țării fără a mai fi controlată la punctele de frontieră. Pentru a o exporta reprezentanții abatoarelor au nevoie de o marcă veterinară, dată de serviciul veterinar din fiecare unitate de sacrificare, dar și de o serie de documente comerciale, de transport și de transabilitate.

În abator, avizul este dat de un medic veterinar al ANSVSA care ocupă funcția de inspector de stat în acea unitate, după cum ne-a mai explicat președintele FCBR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna