Consiliul de Afaceri Româno-American: Investitorii vor stabilitate, transparență, predictibilitate

Consiliul de Afaceri Româno-American: Investitorii vor stabilitate, transparență, predictibilitate
Publicat: 12/11/2012, 15:18
Actualizat: 25/06/2013, 15:00

„Orice companie americană, dacă vrea să intre într-o nouă țară, fie că e vorba de Canada sau România, urmărește să i se ofere patru pași simpli: stabilitate, transparență, eficiență și predictibilitate. Acesta e mesajul pe care l-am transmis și ieri în întâlnirile cu premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, că trebuie îndepliniți toți acești pași”, a afirmat Stewart, la Bucharest Economic Forum, organizat de Institutul Aspen.

De asemenea, el a punctat că România trebuie să înțeleagă că este în concurență cu alte țări pentru atragerea de investiții, ceea ce înseamnă că trebuie să ofere un mediu de afaceri cât mai prietenos.

„Sunt și multe lucruri pozitive în România: creșterea PIB este relativ pozitivă față de restul UE, sistemul de taxe, statutul de membru UE, forța de muncă pregătită și inovatoare, alianța strategică cu SUA, evident că și acestea contează, voința de a face afaceri împreună, dar există și aceste patru provocări despre care am vorbit cu Guvernul. (…) Companiile americane au capital, dar afacerea este afacere, capitalul este laș, nu se duce într-o țară riscantă, instabilă și periculoasă, ci într-un loc unde e frumos, cald și confortabil. Asta vor acești oameni”, a spus președintele AMRO.

Potrivit acestuia, și infrastructura este o problemă care trebuie abordată pragmatic și rezolvată, deși unii văd acest subiect și ca o oportunitate, nu numai o provocare.

El a arătat că atât premierul, cât și șeful statului l-au întrebat când va fi următoarea mare investiție americană de peste un miliard de dolari și i-au cerut să le prezinte o listă cu probleme, însă trebuie înțeles că astfel de investiții de calibru nu sunt atât de dese și este la fel de important să se creeze condiții de creștere pentru companiile americane care deja sunt în România.

„Investițiile de miliarde de dolari (…) nu se întâmplă atât de des, mai important este dacă acele companii care sunt deja în România își dezvoltă afacerile, înființează noi locuri de muncă și dacă Guvernul le ajută să treacă peste obstacolele pentru creșterea lor. Asta înseamnă să avem succes și o bună relație. Întrebarea este dacă mediul de aici le permite să crească, începe și asta să se întâmple și vrem să ne asigurăm că va continua”, a spus Stewart.

Oportunități de creștere pentru afacerile firmelor americane sunt foarte multe în România, în domenii ca agricultura, sănătatea, apărarea, producția industrială, finanțele, precum și în domeniul energetic, care oferă posibilități de exploatare a resurselor din Marea Neagră, a energiei solare, gazelor de șist, dar și pentru infrastructura de tranzit energetic, a spus el.

Totodată, președintele AMRO a arătat că multe dintre companiile americane prezente în România văd oportunități nu numai în țara noastră și vor să își extindă activitățile în regiunile din vecinătate, iar astfel România poate deveni un hub, o bază pentru această dezvoltare.

Stewart conduce o delegație AMRO venită în aceste zile la București, din aceasta făcând parte reprezentanți ai opt companii multinaționale americane. Printre companiile membre ale Consiliului de Afaceri Româno-American, înființat ca asociație non-profit în ianuarie 2012, se numără Chevron, ExxonMobil, Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Eli Lilly, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods și Timken.

Eric Stewart este și președintele unor consilii de afaceri similare din SUA cu Polonia și Turkmenistan. În perioada 2003-2008 el a lucrat ca adjunct al șefului Departamentul de Comerț al SUA, fiind responsabil pentru zona Europa și Eurasia, coordonând politicile activităților americane de comerț, investiții și convergență cu 50 de țări din zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic