Constantin Niță, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei

Constantin Niță, avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei
Publicat: 04/03/2014, 11:55
Actualizat: 21/03/2019, 20:37

Candidatul pentru funcția de ministru al Economiei, Constantin Niță, a fost avizat favorabil, marți, cu 28 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” și 2 abțineri, de comisiile parlamentare de industrii și economice. Voturile împotrivă au aparținut PDL și unor parlamentari PNL.

Constantin Niță a răspuns întrebărilor parlamentarilor legate de strategia pentru Oltchim, Roșia Montană, minerit și industria de apărare.

El a spus că, în privința Roșia Montană, consideră că această problemă trebuie abordată politic și toate partidele trebuie să-și expime un punct de vedere.

„Din punctul meu de vedere, toate resursele trebuie puse în slujba cetățenilor. Sunt de acord cu tot ce produce profit în România și poate să aducă un câștig țării”, a adăugat Niță.

În legătură cu Legea minelor, el a spus că unele mine trebuie să fie puse în funcțiune, dacă mai este posibil lucrul acesta, indiferent dacă se face prin capital privat.

„Poziția mea este să exploatăm resursele de care dispunem”, a spus Niță, arătând că modul în care se face acest lucru va fi gândit în Legea minelor sau în alt proiect.

„Minele trebuie modernizate. În Valea Jiului nu s-a modernizat o mină din 1982. Trebuie să facem introducerea retehnologiei în industria minieră”, a adăugat Niță.

El a mai spus că trebuie găsită o soluție pentru scăderea prețulului energiei, arătând că produsele europene ar putea fi necompetitive în relația cu China și Rusia.

„Dacă în SUA prețul la mia de metri cubi de gaz este de 113 dolari, la noi este undeva la 400, o medie. Deci, niciodată industria europeană nu va putea să țină pasul cu cea din SUA și China. Aici este o problemă, la fel și la energie. Prețul l-am tot upgradat fie cu certificate verzi, fie cu taxe de cogenerare, fie cu accize, fie cu TVA. Toate lucrurile acestea se duc în prețul produselor. Ceea ce am făcut noi cu certificatele verzi, cu amânare, nu a fost un moft, a fost o necesitate obiectivă pentru scăderea prețului la energie la consumatorul casnic și industrial. Sigur, și pentru industrie s-a făcut o schemă de sprijin, că 85% din numărul certificatelor verzi să fie mai mic pentru a sprijini această industrie care este energofagă. Trebuie să găsim cu toții soluții pentru reducerea prețului la energie”, le-a spus Niță parlamentarilor.

În privința strategiei pentru Oltchim, Niță a spus că dorește privatizarea acestui combinat și că sunt investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

„Ea (societatea Oltchim – n.r.) este în insolvență, este condusă de un administrator judiciar și un administrator special care au luat cele mai bune măsuri care să poată aduce compania spre limitarea pierderilor. Deci, ca strategie, noi dorim privatizarea, evident. S-a făcut caietul de sarcini, s-a scos la licitație, doritorii se pot înscrie. Termenul este 28 martie. În această strategie de privatizare sigur că sunt doritori care să ia și Arpechimul. Sunt investitori care doresc să cumpere Oltchimul la pachet cu Arpechim. Sigur că suntem într-o discuție cu Petrom pentru preluarea acestei entități. Vom vedea cum”, a precizat Niță.

El a spus că va fi o restructurare de management la Oltchim, având în vedere că sunt 21 de directori și combinatul funcționează la 20% din capacitate, ceea ce este inacceptabil.

Întrebat în legătură cu Departamentul de energie, Niță a precizat că Ministerul Economiei are cele două departamente: IMM și Turism și Energie, care vor funcționa autonom, dar că nimic nu se poate face fără Ministerul Economiei.

În privința industriei de apărare, Niță a spus că trebuie abordată cu mai mult curaj piața externă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică