Cum a ajuns Andrei Hrebenciuc la SIF Moldova la numai 28 de ani

Cum a ajuns Andrei Hrebenciuc la SIF Moldova la numai 28 de ani
Publicat: 23/10/2014, 15:58

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, unul dintre cei mai influenți lideri politici din România din ultimii 20 de ani, a devenit la 28 de ani cel mai tânăr membru în consiliul de administrație al unui SIF, fiind ales în aprilie 2013 în CA SIF Moldova, informează Ziarul Financiar.

În acel moment, întrebarea pe buzele tuturor era cum a reușit un tânăr lector universitar de la ASE, fără experiență pe piața de capital și fără a deține acțiuni la SIF Moldova, să câștige sprijinul acționarilor într-o luptă care a avut ca miză administrarea unor active de 260 de milioane de euro, în care au fost implicate nume grele din businessul local, precum Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania? Cât de mult au contat relațiile și influența lui Viorel Hrebenciuc, care rămâne una dintre eminențele cenușii ale PSD, cu relații puternice în mediul de business, în această numire și dacă cei care l-au susținut pe Andrei Hrebenciuc în alegerile de la SIF Moldova așteaptă ceva în schimb de la tatăl său?

„Nu am intrat pe influență politică. Am intrat susținut într-un fel de o parte din cele două tabere, rupând o parte din voturile din cealaltă tabără și în rest am făcut o muncă de asta de sacrificiu o lună încercând să conving cât mai multe fonduri să-mi dea votul. Cred că relațiile tatălui meu au contat extrem de puțin. El a fost acolo în ziua respectivă, dar cu totul altă treabă”, a declarat Andrei Hrebenciuc într-un interviu din 2013 acordat ZF, unde a vorbit în premieră despre alegerea lui în CA de la SIF Moldova și despre obiectivele sale ca membru al CA.

El a fost propus în consiliul de administrație de către Diana le Bomin, sora lui Mihai Rotaru, unul dintre ceie mai puternici investitori de pe bursă, care controlează direct 5% din acțiunile SIF Moldova, iar indirect în jur de 10%, potrivit unor surse din piață.

„Eu pe Mihai (Rotaru – n. red.) îl cunosc de ceva timp și am vorbit cu el înainte de a-mi depune candidatura, iar celelalte discuții le-am avut ulterior. Am avut discuții cu multe fonduri de investiții, m-am întâlnit și cu cei de la Banca Transilvania. Îl cunosc pe domnul Ciorcilă și am o părere foarte bună despre el. În final am luat voturi și dintr-o parte și din cealaltă”, a explicat el.

Disputa din alegerile de la SIF Moldova a fost foarte strânsă, iar lupta s-a dat între două tabere. De o parte a fost tabăra Băncii Transilvania, condusă de Horia Ciorcilă, președintele și fondatorul băncii și unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din Ardeal, care își dorea să preia controlul complet asupra CA, și de cealaltă parte Mihai Rotaru și câteva fonduri de investiții, care au încercat să-i oprească pe cei de la Banca Transilvania, neavând suficiente acțiuni pentru a prelua controlul SIF. În final, grupul Banca Transilvania a obținut trei locuri în CA prin Horia Ciorcilă, Radu Hanga, președintele BT Asset Management, și omul de afaceri Octavian Radu, iar grupul lui Rotaru a obținut nesperat două locuri prin Andrei Hrebenciuc și Cătălin Iancu, președintele OTP Asset Management. Banca Transilvania ar fi câștigat mult mai clar dacă CNVM nu ar fi suspendat chiar în ziua AGA drepturile de vot pentru circa 5% din acțiunile SIF Moldova, deținute de Banca Transilvania și cehii de la Wood, pe motiv că aceștia ar fi acționat în mod concertat.

Cine este Mihai Rotaru și cum a ajuns el să-l susțină pe Andrei Hrebenciuc?

„Mihai Rotaru cred că este în prezent între primii cinci investitori autohtoni de pe piața de capital. Eu îl cunosc de aproximativ un an. Ne-am întâlnit întâmplător într-un grup de prieteni”, a declarat Andrei Hrebenciuc anul trecut.

Hrebenciuc a venit cu planuri mari în CA al SIF Moldova. „Ca miză personală și din ce am discutat cu ceilalți membri ai CA, am vrea să ne apropiem ca active de SIF Oltenia. Vrem să facem din SIF Moldova cel mai mare SIF din România”, a declarat Hrebenciuc anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Viața la bloc. Regulile pentru șefii asociațiilor de proprietari cel mai des încălcate
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 69 de ani de la moartea lui George Enescu, un geniu al muzicii