Cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB? Mugur Isărescu: „Era o poveste a lui Creangă, cu omul care încerca să care apă cu ciurul”

Cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB? Mugur Isărescu: Era o poveste a lui Creangă, cu omul care încerca să care apă cu ciurul
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 09/08/2023, 16:02
Actualizat: 09/08/2023, 16:29

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB. Oficialul a punctat că, dacă, nu ne revenim o să vină o corecţie de piaţă “şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni.”

Banca Națională a României (BNR) sprijină măsurile fiscale propuse de Guvernul României, a precizat Mugur Isărescu în cadrul unei conferințe privind raportul trimestrial asupra inflației, august 2023. Guvernatorul BNR a punctat că decizia este una politică, dar că ţara noastră nu are nevoie în aceste momente de un alt tărăboi.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR / Sursa foto: Alexandra Pandrea
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR  a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale.

Isărescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară, iar veniturile au fost mai mari.

“Anul trecut, inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară. La o inflaţie mai mare, bineînţeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflaţia nu mai este atât de mare. (…) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflaţie mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci, noutatea este că în acest an inflaţia se apropie de ceea ce am ţintit şi nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru”, a explicat guvernatorul BNR.

„Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”

Mugur Isărescu a completat că toate serviciile publice sunt subfinanţate.

“Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară. Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari? Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe.

Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate. Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie”, a mai transmis Isărescu.

„Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune?”

Guvernatorul BNR a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier.

“Eram premier şi era aceeaşi discuţie. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte optimizare fiscală şi sunt acceptate de atâţia.

Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (…) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism”, a mai afirmat Isărescu.

VĂ RECOMANDĂM ȘI:

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stănija, așezarea faimoasă din Munții Metaliferi și căutătorii de aur
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...