Cum va evolua, în 2012, piața proprietăților de lux din România. Cu cât se vând, în București, cele mai scumpe vile

Redactor:
Corina Vârlan
Față de anul trecut, când în România, prețurile au scăzut în cazul acestor proprietăți cu circa 6% - 7%, în anii anteriori, odată cu începutul crizei economice, ieftinirea lor a fost mult mai accentuată.

În 2012, prețurile proprietăților rezidențiale de lux din România vor scădea mai puțin decât în anul precedent, fapt care ar face ca investițiile în acest domeniu să rămână în continuare atractive. Numărul tranzacțiilor ar putea să crească față de cel din 2011, „în contextul în care evoluția monedei europene rămâne incertă pe termen mediu-lung”, a declarat pentru gândul Victor Zaharia, managing partner al Coldwell Banker Affiliates.

Față de anul trecut, când prețurile au scăzut în cazul acestor proprietăți cu circa 6% – 7%, în anii anteriori, odată cu începutul crizei economice, ieftinirea lor a fost mult mai accentuată. Din această cauză persoanele care au sesizat această oportunitate au hotărât să cumpere proprietăți de lux pentru că au putut beneficia de prețuri scăzute, aflate la minimul ultimilor cinci ani, dar și de dobânzi bancare convenabile.

Astfel, dacă luăm în considerare o dobândă anuală, la euro, de circa 3% – 4%, cumpărarea unei proprietăți de lux din România ar putea aduce persoanei care o achiziționează un randament de 7% – 10% într-un singur an, ne-a explicat Zaharia.

Acest lucru, spune el, face din cumpărarea unei astfel de proprietăți „o afacere bună”, în cazul în care scopul urmărit de către cumpărător este acela de a o închiria, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane aleg să investească în acest segment al pieței imobiliare.

De ce aleg proprietarii imobilelor de lux să le vândă și în cât timp găsească un cumpărător

Principalul motiv care îi determină pe proprietarii vilelor de lux să le scoată la vânzare este costul lor ridicat de întreținere. „Menținerea și îngrijirea unei proprietăți rezidențiale de lux poate necesita fonduri financiare semnificative, lăsarea proprietății în starea inițiala dobândirii urmând să ducă la o probabilă scădere a valorii acesteia”, ne-a mai explicat Zaharia.

El le recomandă persoanelor care dețin astfel de imobile să investească în proprietate pentru a-i păstra valoarea, având în vedere faptul că odată cu trecerea timpului valoarea ei scade.

Din punctul de vedere al reprezentanților Coldwell Banker Affiliates, care are o activitate extinsă pe segmentul rezidențial al pieței imobiliare locale, o proprietate de lux poate fi tranzacționată chiar și într-o săptămână, dacă prețul cerut de proprietari pentru vânzarea ei este unul corect și dacă este ales un consultant bun.

În momentul de față, cele mai multe dintre proprietățile rezidențiale scoase la vânzare, în această perioadă, în Capitală sunt clădiri considerate a fi monumente istorice. Cea mai scumpă ar putea fi tranzacționată pentru suma de 8,5 milioane de euro, confom ofertelor analizate de gândul. Topul este bazat pe ofertele publice disponibile pe site-urile de specialitate dar și pe cele ale unor agenții imobiliare.

Topul celor mai scumpe proprietăți rezidențiale scoase la vânzare în București

1. Vilă scoasă la vânzare cu prețul de 8,5 milioane de euro

– zonă: Piața Romană

Vila a fost construită în anul 1935. (FOTO: DTZ Echinox)

Cea mai scumpă proprietate rezidențială scoasă la vânzare, în această perioadă, în Capitală este amplasată pe strada Nicolae Iorga din zona Piața Romană. Ea a fost construită în urmă cu 77 de ani și are 18 camere, o bucătărie, zece băi și cinci balcoane. Proprietarii pun la dispoziția cumpărătorilor și 25 de locuri de parcare.

În momentul de față vila, considerată a fi un monument istoric, se află în curs de restaurare și renovare. Prețul cerut de proprietari pentru vânzarea ei în stadiul actual este de 7,5 milioane de euro, el urmând să crească la 8,5 milioane de euro odată cu finalizarea lucrărilor de renovare.

Interiorul acestui imobil a fost renovat complet. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

Vila are o suprafață utilă de 1.979 de metri pătrați și un teren aferent de circa 347 de metri pătrați. Ea este alcătuită din demisol, parter, două etaje și mansardă, iar interiorul său este renovat complet.

2. Vile scoase la vânzare pentru 8 milioane de euro

– zonă: Piața Rosetti – Biserica Armenească

Fostul seiu al Centrului Cultural Maghiar a fost scos la vânzare pentru suma de 8 milioane de euro. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Fostul sediu al Centrului Cultural Maghiar a fost, la rândul său, scos la vânzare. El se află în zona Piața Rosetti – Biserica Armenească, are 19 camere, o suprafață construită de 1.500 de metri pătrați și un teren de 1.100 de metri pătrați.

Imobilul, monument istoric, este numit Casa Athanasovici și este alcătuit din demisol, parter, etaj și mansardă.

Clădirea a fost renovată și consolidată în întregime. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

La demisol există mai multe spații pentru depozitare, un grup sanitar și o centrală termică. Parterul și etajul cuprind câte șase camere și băile aferente acestora, iar mansardă șapte camere și băile aferente lor. Imobilul a fost consolidat și renovat.

– zonă: Piața Romană

Tot cu prețul de 8 milioane de euro a fost scos la vânzare și un alt imobil de patrimoniu aflat, de această dată, în zona Piața Romană. El este restaurat complet, are o suprafață construită de 2.200 de metri pătrați și un teren aferent de 2.600 de metri pătrați. Spre deosebire de cele mai multe dintre vilele vechi scoase la vânzare în Capitală, cea în cauză nu dispune de o scară interioară, ci de un lift.

3. Vile scoase la vânzare pentru 6,7 milioane de euro

-zonă: Piața Romană

Vila a fost construită în 1920, în stil bizantin. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Pe strada Dumbrava Roșie, aflată în apropierea Pieței Romane a fost scoasă la vânzare o vilă construită în anul 1920, în stil bizantin, și restaurată complet în 2005. Suprafața totală construită este de 2.246 de metri pătrați, iar cea a terenului este de 1.532 de metri pătrați.

Proprietatea a fost renovată complet în 2005. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Curtea vilei este îndeajuns de spațioasă pentru a putea oferi proprietarilor posibilitatea de a parca acolo până la 15 automobile. Actualii proprietari oferă persoanelor interesate de această proprietate rezidențială și posibilitatea de a a închiria vila pentru suma de 25.000 de euro pe lună (preț fără TVA).

-zonă: în apropierea Parcului Ioanid

Pentru suma de 6,7 milioane de euro a fost scoasă la vânzare și o vilă construită în anii 1930, localizată în apropierea Parcului Ioanid din centrul Bucureștiului. Ea a fost restaurată complet în urmă cu șapte ani, dispune de o suprafață construită totală de 2.250 de metri pătrați și de un teren de 1.500 de metri pătrați.

Imobilul a fost folosit o lungă perioadă de timp ca sediu al unei reprezentanțe diplomatice. El este decorat cu accente venețiene, orientale și neobizantine, iar interiorul dispune de un plafon casetat și de grinzi aparente din lemn.

4. Vilă scoasă la vânzare pentru 6,5 milioane de euro

-zonă: în apropierea Parcului Grădina Icoanei

Imobilul a fost constuit în urmă cu 74 de ani. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

În apropierea Parcului Grădina Icoanei, aflat în zona Piața Romană, a fost scoasă la vânzare o vilă construită în anul 1938 cu 20 de camere, dintre care o bucătărie și șase băi.

Ea este alcătuită din subsol, parter și două etaje și dispune de o suprafață utilă de 1.000 de metri pătrați și de un teren de 843 de metri pătrați, care cuprinde o curte și o grădină.

Vila se aflată în apropierea Parcului Grădina Icoanei din Capitală. (FOTO: Coldwell Banker Affiliates, prin intermediul imobiliare.ro)

Proprietatea rezidențială cuprinde dispune de un garaj, dar și patru locuri de parcare suplimentare, în curte.

5. Vile scoase la vânzare pentru 5,5 milioane de euro

-zonă: în apropierea Catedralei Sfântul Iosif

Imobilul a fost renovat și este plasat într-o zonă untracentrală a Bucureștiului. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Proprietarii unui imobil renovat integral, aflat în apropierea Catedralei Sfântul Iosif, l-au scos la vânzare pentru suma de 5,5 milioane de euro. El este alcătuit din demisol, parter, un etaj și o mansardă.

Clădirea este alcătuită din trei corpuri. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Clădirea este alcătuită din trei corpuri cu suprafețe de 846 metri pătrați, 302 metri pătrați, respectiv 182 metri pătrați. Suprafața construită desfășurată este de 1.330 de metri pătrați, iar cea a terenului este de 1.000 de metri pătrați.

– zonă: în apropierea Parcului Grădina Icoanei

Pentru aceeași sumă, de 5,5 milioane de euro, a fost scoasă la vânzare și o vilă construită în perioada interbelică, aflată în imediata apropierea a Parcurilor Grădina Icoanei și Ioanid, din zona Piața Romană.

Ea este alcătuită din subsol, demisol, parter și un etaj. Suprafața totală construită este de 1.800 de metri pătrați, iar cea a terenului este de 2.500 de metri pătrați.

-zonă: în apropierea Pieței Dorobanți

Pe strada Praga, aflată în apropierea Pieței Dorobanți din Capitală, a fost scoasă la vânzare, la același preț, o altă proprietate rezidențială construită de această dată în anul 2002. Ea cuprinde 8 camere, are o bucătărie, șase băi, două balcoane și o terasă de 30 de metri pătrați.

Proprietatea cuprinde opt camere, are o bucătărie, șase băi, o terasă și două balcoane. (FOTO: Regatta Real Estate Company, prin intermediul imobiliare.ro)

Imobilul este alcătuit din demisol, parter, două etaje și mansardă. La demisol se află un garaj, o cramă, o spălătorie și o cameră destinată personalului. Proprietatea dispune de o suprafață utilă de 850 de metri pătrați și de un teren de 460 de metri pătrați.

6. Vilă scoasă la vânzare pentru 5 milioane de euro

-zonă: Piața Amzei

Vila a fost construită în stil baroc. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

În zona Piața Amzei din București a fost scoasă la vânzare, pentru suma de 5 milioane de euro, o vilă construită la sfârșitul secolului XIX, în stil baroc, considerată a fi un monument istoric și arhitectural.

Suprafața sa utilă este de 1.455 de metri pătrați, ea cuprinzând 37 de camere, iar suprafața totală a terenului este de circa 1.076 de metri pătrați, pe 490 de metri pătrați ne fiind construit nimic.

Clădirea a fost renovată și modernizată. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

În perioada 1993 – 1995 imobilul, alcătuit din trei corpuri, a fost consolidat și a suportat lucrări de restaurare, extindere și modernizare.

7. Vilă scoasă la vânzare pentru 4 milioane de euro

-zonă: Parcul Kiseleff – Aviatorilor

Vila a fost construită în stil neoromânesc. (FOTO: Regatta Real Estate Company)

Pentru suma de 4 milioane de euro, persoanele interesate de achiziționarea unei proprietăți rezidențiale, pot cumpăra o vilă construită în stil neoromânesc, aflată în zona Parcul Kiseleff – Aviatorilor. Ea este alcătuită din demisol (ce cuprinde șase camere), parter (unde se găsesc recepția, salonul central, o cameră, o bucătărie și o terasă), un etaj (cu patru camere și două băi) și mansardă (ce cuprinde două camere și un pod).

Suprafața terenului este de 920 de metri pătrați, iar cea construită este de 973 de metri pătrați.

Toate datele și ofertele prezentate mai sus au fost obținute de gândul din partea companiilor de profil de pe piața imobiliară din România (Coldwell Bancker Affiliates, Regatta Real Estate Company, imobiliare.ro și DTZ Echinox ). Așa cum ne-au explicat reprezentanții companiilor din domeni, mulți dintre proprietarii care dețin imobilele de mai sus sunt persoane publice, care nu vor să se cunoască faptul că scot la vânzare astfel de proprietăți de lux, de aceea ei nu au putut fi contactați.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cât trebuie să plătești pentru fiecare kilogram de bagaj de cală la Ryanair, Blue Air...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide