Administrația SUA îndeamnă HAMAS să accepte acordul cu Israelul /Blinken: ”Poziția noastră nu s-a modificat” în privința ofensivei în Rafah

Administrația SUA îndeamnă HAMAS să accepte acordul cu Israelul /Blinken: ”Poziția noastră nu s-a modificat” în privința ofensivei în Rafah
Publicat: 01/05/2024, 22:03

Administraţia Joe Biden rămâne încrezătoare în posibilitatea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, anunţă secretarul de Stat Antony Blinken, îndemnând grupul militant palestinian să accepte acordul și cerând Guvernului Benjamin Netanyahu să evite o ofensivă militară majoră în orașul Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza.

”M-am întâlnit astăzi cu premierul Netanyahu, cu care am discutat despre acordul privind ostaticii aflat pe masa negocierilor, care ar produce un armistițiu imediat, ar aduce ostaticii acasă, ar atenua suferințele poporului palestinian în Gaza și ne-ar oferi ceva pe care să putem construi în viitor, pentru a ajunge la pace durabilă și la securitate. Israelul a făcut compromisuri foarte importante în propunerile aflate în discuții, demonstrând dorința și voința de a obține acest acord. Acum, după cum am mai spus, depinde de Hamas. Hamas trebuie să decidă dacă va accepta acest acord, dacă va avansa acțiunile în favoarea oamenilor despre care pretinde că îi pasă, în Gaza”, a afirmat Antony Blinken, aflat în vizită în Israel.

Secretarul de Stat american a dat asigurări că prioritatea președintelui Joe Biden este ca populația din Fâșia Gaza să primească asistență umanitară.

”Am observat în ultimele săptămâni progrese reale, semnificative” în furnizarea de asistență umanitară în Fâșia Gaza, a precizat Blinken.

Washingtonul continuă să se opună unei operațiuni militare majore a Israelului în orașul palestinian Rafah, situat în sudul Fâșiei Gaza.

”În privința situației din Rafah, poziția noastră este clară, nu s-a modificat, nu se va modifica. Nu putem și nu vom susține o operațiune militară majoră în Rafah, cu excepția prezentării unui plan eficient de a asigura că nu sunt răniți civilii. Deocamdată, nu am văzut un astfel de plan. În același timp, există alte modalități, în opinia noastră, mai bune, de a aborda provocarea care continuă să fie generată de Hamas, care nu ar necesita o operațiune militară majoră în Rafah”, a insistat Blinken.

Administrația Joe Biden a cerut constant Israelului să nu intervină militar în Rafah dacă nu găsește modalități viabile de protejare a celor peste 1,3 milioane de civili palestinieni refugiați în această zonă. În pofida presiunilor internaționale, premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că armata israeliană va lansa o ofensivă în orașul Rafah.

”Nu se pune problema să oprim războiul înainte de a ne atinge obiectivele. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas de acolo, indiferent dacă ajungem sau nu la un acord, vom obține victoria totală”, a afirmat marți Netanyahu.

”Operațiunea din Rafah nu depinde de nimic, premierul Netanyahu i-a transmis acest lucru lui Blinken”, a comunicat miercuri Guvernul de la Ierusalim.

Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste comise pe 7 octombrie 2023 de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic în comunități din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.160 de morți și 5.400 de răniți. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 34.568 de morți și 77.754 de răniți în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Fed menține nivelul dobânzilor în SUA /”INFLAȚIA rămâne ridicată”, perspectivele economice sunt ”incerte”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×