Cursul BNR a crescut la 4,4756 lei/euro

Cursul BNR a crescut la 4,4756 lei/euro
Publicat: 23/12/2013, 13:47
Actualizat: 05/02/2019, 13:48

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a crescut nesemnificativ luni, de la 4,4754 lei/euro la 4,4756 lei/euro, după ce pe piața interbancară cotațiile s-au întors încă de la deschiderea ședinței sub nivelul de 4,48 lei/euro, în cadrul unor tranzacții cu volume reduse.

Cursul de schimb leu/euro a urcat de miercuri peste nivelul de 4,48 unități pe piața interbancară, pentru prima dată de la finele lunii iunie, iar în următoarele zile a fluctuat în jurul acestui nivel.

Rata de schimb anunțată de BNR a urcat joi la 4,4806 lei/euro și a atins cel mai ridicat nivel de după 12 septembrie, însă vineri a scăzut la 4,4754 lei/euro.

Cursul de referință leu/dolar american a scăzut luni cu 0,52 bani (0,16%), de la 3,2771 unități la 3,2719 unități. Paritatea a fost vineri la maximul ultimelor două săptămâni.

Pe de altă parte, cursul leu/franc elvețian a crescut cu 0,14 bani (0,04%), de la 3,6498 lei/franc la 3,6512 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

La debutul ședinței interbancare de luni euro a fost cotat la 4,4775 – 4,4800 lei, cu 0,3 – 0,35 bani (aproximativ 0,07%) sub nivelurile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4810 – 4,4830 lei/euro.

Ulterior, cotațiile au fluctuat într-un interval îngust, cel mai redus nivel tranzacționat în prima parte a ședinței fiind de 4,4740 lei/euro, iar maximul de 4,4775 lei/euro.

„Persistând la niveluri mai depreciate la finalul unei săptămâni în care leul «s-a opus» tendinței regionale de întărire, moneda locală a indicat probabil încă o dată că reacționează mai încet la schimbările de climat din piețele internaționale. În lipsa evenimentelor politice, credem că leul ar trebui să se aprecieze astăzi, întrucât inerția pozitivă din piețele globale pare a continua, însă mișcările vor fi probabil limitate pe fondul unor volume de obicei scăzute în apropierea sărbătorilor de iarnă”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă luni dimineață.

La scurt timp după ora 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,4750 – 4,4765 lei, cu 0,6 – 0,65 bani (0,14%) sub închiderea de vineri, iar volumele de tranzacționare erau reduse, potrivit dealerilor.

În același timp, zlotul și forintul erau în stangare în raport cu euro.

Dobânzile afișate luni de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut ușor, de la 0,78% – 1,28% pe an la 0,87% – 1,37% pe an. Dobânzile sunt încă mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată la 4% pe an, minim istoric.

„Credem că actualele condiții de lichiditate reclamă menținerea ratei ON (pe termen de o zi – n.r.) blocate la nivelul facilității de depozit, dat fiind surplusul de lichiditate din sistem. Credem așadar că aceste mișcări sunt rezultatul unor piețe mai puțin lichide în apropierea vacanțelor și ne așteptăm să fie corectate odată ce volumele vor reveni la un nivel normal la începutul anului viitor”, mai spun analiștii ING Bank.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale încadrează dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 1% pe an.

Dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au crescut la 1,48% – 1,98% pe an, de la 1,29% – 1,79% pe an.

Tags:
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Ion Țiriac are o avere de peste un miliard de euro, dar cheltuie pe mâncare...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Liviu Vârciu a ajuns de URGENȚĂ la SPITAL
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Șoc în România! Decizia luată de KLAUS IOHANNIS! Este absolut revoltător. Președintele a semnat
Gigi Becali îl scoate pe Arafat de pe lista neagră. Patronul FCSB a revenit la...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...