Cursul LEU/EURO de vineri

Cursul LEU/EURO de vineri
Publicat: 24/01/2014, 13:42
Actualizat: 20/03/2019, 21:06

Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) a scăzut nesemnificativ vineri, de la 4,5281 lei/euro la 4,5280 lei/euro, într-o piață unde cotațiile au fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro pentru a zecea ședință consecutiv, scrie Mediafax.

În ultimele trei zile, cursul de referință leu/euro a scăzut cu aproape un ban (0,22%), de la 4,5379 lei/euro în ședința de marți.

Leul a continuat să se întărească vizibil vineri în raport cu dolarul american, pentru a treia zi consecutiv, și rata de schimb a coborât cu 1,09 bani (0,33%), de la 3,3218 lei/dolar la 3,3109 lei/dolar.

Cursul de referință anunțat vineri este cu 4,05 bani (1,21%) sub nivelul de marți, când paritatea leu/dolar a atins cel mai ridicat nivel anunțat de BNR în ultimele patru luni, de 3,3514 lei/dolar.

Pe de altă parte, rata de referință leu/franc elvețian a urcat vineri cu 1,88 bani (0,6%), de la 3,6760 unități la 3,6948 unități, și a atins cel mai ridicat nivel din ultimele șapte luni. O rată de schimb mai ridicată decât cea de vineri a fost anuțată pe 7 iunie, când francul a fost cotat la 3,7052 lei.

Ratele de schimb leu/dolar și leu/franc elvețian sunt calculate de BNR în funcție de paritatea leu/euro și cotațiile de schimb euro/dolar și euro/franc elvețian.

În urmă cu două săptămâni, cursul de schimb leu/euro a urcat pe piața interbancară de la 4,5 lei/euro până aproape de 4,55 lei/euro, în urma deciziilor BNR de a reduce rata dobânzii de politică monetară și ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei și valută, precum și a unor declarații ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu că moneda națională ar trebui să scadă în urma deciziilor băncii centrale.

Totuși, paritatea a fost peste 4,54 lei/euro doar pe 10 ianuarie, iar în următoarele ședințe a fluctuat în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

La deschiderea ședinței de vineri, euro a fost cotat la 4,5300 – 4,5350 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de joi din jurul orei 16:30, de 4,5300 – 4,5310 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să fluctueze ușor în jurul nivelului de 4,53 lei/euro.

Astfel, cel mai ridicat nivel tranzacționat în prima parte a ședinței a fost de 4,5350 lei/euro, iar minimul a fost de 4,5280 lei/euro.

Cu puțin înaintea orei 13:00, când BNR anunță cursul de referință, pe piața interbancară euro era cotat la 4,5301 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de la închiderea de joi.

„Lipsit de direcție, leul a persistat în intervale reduse în jurul a 4,53/euro pe volume în scădere în această săptămână. Ne așteptăm în continuare ca o ieșire din acest climat să se întâmple cu leul apreciindu-se, întrucât pariurile împotriva monedei locale par a fi fost în mare măsură descurajate de presupusele acțiuni BNR”, afirmă analiștii ING Bank, într-o notă transmisă vineri dimineață.

Dobânzile afișate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) și plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au crescut la 0,78% – 1,28% pe an, după ce joi au fost de 0,46% – 0,96% pe an. Acestea sunt în continuare mult sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, aflată în prezent la 3,75% pe an, minim istoric.

Pe de altă parte, dobânzile practicate de băncile comerciale sunt ușor peste dobânda la facilitatea de depozit practicată de BNR, de 0,75% pe an.

„Ratele ON (la o zi – n.r.) sunt tranzacționate ușor peste nivelul facilității de depozit în această dimineață, înregistrând cel mai scăzut nivel de debut pentru o perioadă de menținere a rezervelor. Reținem o perspectivă pozitivă asupra spațiului de lichiditate, iar licitația de titluri de stat la un an de ieri (când Finanțele au atras 1 miliard de lei, la costuri de finanțare în scădere – n.r.) sugerează că și piața are aceleași așteptări ca noi”, mai spun analiștii ING Bank.

Pe de altă parte, dobânzile practicate pentru plasamentele cu scadență la o săptămână au scăzut foarte ușor, la 0,86% – 1,36% pe an, de la 0,89% – 1,39% pe an în ședința precedentă.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadență la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile pentru creditele în lei acordate de bănci pe termen scurt și mediu, a scăzut de la 1,97% pe an la 1,94% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”