Curtea de Apel București constată NULITATEA unei clauze abuzive din contractele BANCPOST. Află cum îți poți RECUPERA banii calculați ÎN PLUS la dobândă

Curtea de Apel București constată NULITATEA unei clauze abuzive din contractele BANCPOST. Află cum îți poți RECUPERA banii calculați ÎN PLUS la dobândă
Operațiunile online salvează timpul contribuabililor, dar și al funcționarilor adminstrației locale
Publicat: 04/10/2018, 18:11
Actualizat: 25/03/2019, 19:03

Curtea de Apel București a admis apelul declarat de către ANPC și a respins apelul formulat de Bancpost că nefondat.

„Schimbă în parte sentința atacată, în sensul că constată caracterul abuziv și nulitatea clauzelor care au formularea celei prevăzute la art.4.5 din contractele de credit cu nr. HL12303/12.06.2007, HL11317/14.05.2007 și HL17467/05.11.2007 și din celelalte contracte de credit în curs de executare. Menține în rest celelalte dispoziții ale sentitei în ședința publică astăzi 03.10.2018″, menționează comunicatul ANPC, care citează decizia Curții.

Soluția poate fi aplicată și altor credite de nevoi personale acordate în franci elvețieni.

Astfel, „consumatorii care dețin contracte de credit pentru acordarea unei facilități de credit pentru nevoi personale, în moneda CHF (franci elvețieni), pot să solicite, prin acțiuni separate, restituirea sumelor calculate în plus, ca urmare a constatării nulității clauzei specificate în sentință”, au subliniat reprezentanții ANPC.

Clauza menționată în soluția dată de CAB prevede că, pe parcursul derulării contractului, cu excepția perioadei cuprinse între dată primei trageri din contul de credit și 12 luni, rată dobânzii este fixă, banca își rezervă dreptul de a modifică dobânzile și comisioanele bancare, iar, după această perioada, dobânda este variabilă.

„Modificarea dobânzii va fi operată în luna de referință la data scadenței prevăzută în contractul de credit. Înștiințarea împrumutatului privind modificarea dobânzilor și comisioanelor bancare se face de către bancă prin afișare la sediul unității sau prin notificare scrisă. În cazul modificării dobânzilor se modifică și graficul de rambursare. Împrumutatul poate accepta sau refuza modificarea”, se mai scrie în clauza menționată.

În plus, neprecizarea punctului de vedere până la următoarea scadență a creditului de la dată modificării dobânzii, comisioanelor și taxelor bancare se consideră acceptare tacită, conform acestei clauze.

Bancpost, amendată cu 150.000 de lei pentru încălcarea intereselor clienților

ANPC a sancționat contravențional Bancpost SA, pe 6 august 2018, cu amenda în valoare de 150.000 lei, pentru încălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte, cât și pentru afectarea intereselor economice ale consumatorilor, a anunțat Autoritatea într-un comunicat.

Astfel, a notat ANPC, a fost aplicată măsură complementară „Restituirea sumelor de bani percepute nejustificat pentru întreg portofoliul de credite cesionat de către Bancpost S.A (fie direct, fie prin intermediul altor societăți, respectiv EFG New Europe Funding ÎI B.V., Eurobank Ergasias S.A. etc. fără a ne limita) reprezentând dobânzi, dobânzi penalizaloare, penalități calculate și reținute în perioada 11.07.2008-27.03.2018, când cesionar a fost EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe Funding ÎI B.V.)”.

În urmă acțiunii de control au fost verificate aspecte privind cesiunea de creanțe de la Bancpost S.A. la EFG New Europe Funding ÎI B.V. (actuală ERB New Europe Funding ÎI B.V.) fiind o persoană juridică neautorizată. „Dobânda calculată și reținută trebuia să fie zero pe întreagă perioada a cesionarii 11.07.2008-27.03.2018”, anunță ANPC, care informează că a notificat și următoarele instituții: Agenția Națională de Administrare Fiscală, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Oficiul Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Banca Națională a României.

Preluată de Banca Transilvania

Banca Transilvania, cel mai mare grup bancar din România, a anunțat că urmează să absoarbă Bancpost, data fiind stabilită pentru 31 decembrie 2018, sub condiția obținerii aprobării BNR.

„La această dată, Bancpost își încetează existența, fuziunea având ca efect dizolvarea fără lichidare și transmiterea universală a întregului său patrimoniu către Banca Transilvania care astfel dobândește drepturile și este ținută de obligațiile Bancpost”, se menționează în proiectul de fuziune dintre cele două instituții bancare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kate Middleton, apariție spectaculoasă la Wimbledon. Prințesa de Wales a fost întâmpinată cu aplauze
Familia lui Ianis Hagi, abătută și în lacrimi la nunta anului. Și fiul 'Regelui' a...
FOTO. Cea mai sexy arbitră din lume s-a dezbrăcat! Cum arată femeia
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Incident dramatic la nunta lui Ianis Hagi! I s-a făcut rău, lângă biserică 😲 A...
Victoria și-a făcut un test ADN și a aflat un adevăr traumatizant: Cine este, de...
Cu ce delicatese vor fi serviţi invitaţii la nunta Elenei şi a lui Ianis Hagi
A murit marea actriță! Adio, doamnă!
Diana Maria Cazacu, fata de 19 ani atacată de urs, a fost îngropată azi: Aceasta...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Mașinile diesel, interzise în mai multe orașe. Unde nu mai poți circula cu mașina pe...
Tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Ce ştim până acum / Serviciile secrete au...
TRĂSĂTURA pe care o au TOȚI OAMENII INTELIGENȚI!
Noua limită pentru șoferi. NU se pot urca așa la volan. Rămâi fără permis o...
Secretele telefonului mobil. Ești urmărit și fără conexiune la internet
Cum arată rochia de mireasă purtată de Elena Tănase la ceremonia religioasă. Ianis Hagi, chipeș...
Momentul când atacatorul lui Trump e ÎMPUȘCAT în cap de un lunetist
Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii...
Fostul soț al Chiarei Ferragni, Fedez, din nou pe mâinile doctorilor. Primele declaraţii ale rapperului:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Au fost anulate restricțiile de pe conturile de Facebook și Instagram ale lui Donald Trump
×