Alertă: Poliția Română, CERT-RO și ARB recomandă românilor să cumpere din platforme online securizate

Alertă: Poliția Română, CERT-RO și ARB recomandă românilor să cumpere din platforme online securizate
Sursa FOTO: https://pixy.org
Publicat: 02/03/2021, 11:30
Actualizat: 02/03/2021, 18:41

Poliția Română, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Română a Băncilor (ARB) atrag atenția cu privire la înmulțirea incidentelor recente de securitate cibernetică de tip fraudă și lansează o campanie de conștientizare menită să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

Astfel, CERT-RO a avertizat recent cu privire la noi tactici ale infractorilor cibernetici, care vizează în special persoanele care postează anunțuri de vânzare sau cumpărare pe platformele generaliste de comerț.

CERT.RO: Metoda de atac implică  redirecționarea utilizatorilor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp

„Se recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție”, se arată în comunicatul CERT-RO.

Mecanismul utilizat este unul dual, explică experții în securitate cibernetică, atacatorii țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din platformă. Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp. Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori. Astfel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, experții CERT-RO recomandă ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări:
să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.
• să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;
• datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;
• să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;
• să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate;
• să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;
• să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observa în browser imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii, apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale,
că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Campanie de phishing împotriva clienților Fan Courier

Conform cercetătorilor de la Heimdal Security, mai multe companii din România au raportat primirea unor mail-uri false ce păreau a fi trimise din partea Fan Courier, solicitând efectuarea plăților pentru comenzi fictive, se arată în buletinul de știri al CERT-RO. În cazurile analizate, email-urile au fost trimise de la adresele și . Mesajele conțin în atașament facturi în formatul .pdf, însă acestea sunt de fapt executabile .exe sau .bat, cu rolul de a instala backdoor-uri.

Versiune falsă a aplicației Whatsapp utilizată ca spyware

Compania italiană Cy4gate ar fi creat o versiune falsă a aplicației Whatsapp pentru iPhone, ce are rolul de a spiona victimele și de a obține date. Momentan se presupune că publicul afectat ar fi fost unul extrem de specific și printre datele furate sunt identificatorul unic al dispozitivului atribuit de Apple și codul IMEI.

Victimele sunt convinse prin tehnici de tip social engineering să descarce aplicația dintr-o sursă terță, ceea ce duce la instalarea fișierelor de configurare (Mobile Device Management profiles) pe dispozitiv pentru compromiterea acestuia.

Pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute, este recomandată o atenție sporită atunci când descărcați aplicații din surse terțe, indiferent de sistemul de operare al dispozitivului utilizat. Verificați mereu reputația creatorului de aplicații, înainte de a lua orice decizie.

Campanie frauduloasă detectată de către experţii CERT-RO pe platforma OLX

O nouă campanie frauduloasă a fost detectată de către experţii CERT-RO pe platforma OLX. Este vorba despre crearea de conturi false şi publicarea de anunţuri cu produse extrem de căutate pe piaţă, oferite la preţuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs vrea să facă achiziția, atacatorii îi trimit un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card.

La nici o săptămână după ce actualizam alerta dedicată campaniei de tip scam, care are drept țintă clienții OLX Romania, echipa CERT-RO anunță că a observat o nouă schimbare a tacticii abordate de atacatori.

„Dacă în cazurile precedente erau vizate persoanele care puneau anunțuri cu produse oferite spre achiziție pe #OLX, noile tentative identificate mută momeala la vânzător. Mai precis, atacatorii își creează conturi în platformă folosindu-se de date false și publică anumite anunțuri cu produse extrem de cerute în piață (ex: consolă PlayStation 5) la prețuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs este de acord să facă achiziția, acestora din urmă li se funizează un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card”, scrie echipa CERT-RO pe pagina web a instituției în februarie 2021.

Poliția Română, CERT-RO și Asociația Română a Băncilor recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Cristina Cioran, anunț cu lacrimi în ochi! A fost la spital să își vadă fetița...
FOTO. Anna Lesko, apariție interzisă cardiacilor! S-a văzut trupul perfect lucrat prin body
Băuturile și alimentele care te fac să transpiri abundent. Evită-le
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Șantierele morții din timpul comunismului. Recordul deceselor îl deține, oficial, Transfăgărășanul
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Avertizarea ISU: Dacă ai așa ceva în mașină, mergi ACUM și scoate-l! Este pericol mare
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cauzele caniculei care dă bătăi de cap europenilor. Cât mai durează temperaturile de peste 40...
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Alimentele pe care le poți consuma după ce au mucegăit. Secretul știut de puțini români
Și-a luat fetița în brațe și a simțit un miros familiar. A dus-o la spital,...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Raed Arafat, anunț cutremurător venit ÎN MIEZ DE NOAPTE: Lovitură pentru milioane de ROMÂNI
Legenda din jurul misteriosului Mr. Pink. Cine este, de fapt, fostul iubit al Monicăi Gabor....
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Povestea unui brand legendar, pe care mulţi îl asociază cu pasta de dinţi. Ce produs...