Cât de inteligente sunt casele românilor: Piața de sisteme smart home câștigă teren cu soluțiile de securitate a locuințelor

Redactor:
Gilda Popa
Cât de inteligente sunt casele românilor: Piața de sisteme smart home câștigă teren cu soluțiile de securitate a locuințelor

Unul din 10 români deține cel puțin un produs de tehnologie inteligentă pentru locuință, iar cei care investesc în sisteme smart home alocă un buget de aproximativ 1000 de euro pentru monitorizarea și siguranța casei, arată rezultatele unui sondaj de specialitate publicat marţi. În România, startul investițiilor în sisteme inteligente începe de la necesitatea de a găsi soluții de securitate pentru locuință, dar tehnologiile din piață  au un potențial mult mai mare.

Sistemele smart home sunt platforme informatice care integrează toate echipamentele dintr-o casă, de la lumini electrice la instalațiile de sonorizare, climatizare sau cele de securitate și care permit controlul utilităților dintr-o locuința cu ajutorul telecomenzilor sau aplicațiilor mobile.  Acest sistem ajută la reducerea costurilor la utilități prin programarea eficientă a echipamentelor electrocasnice, securitatea sporită a casei și nu în ultimul rând confortul locatarilor.

În România, cele mai întâlnite sisteme smart pentru locuinţe sunt compuse din camere de supraveghere, alarmă şi încuietoare inteligentă. Este o piață în plină creștere, dar încă aflată la început.

Piața de tehnologie smart home din România a crescut constant, cu cel puțin 30% pe an

Piața de produse smart home a crescut constant, cu cel puțin 30% pe an în ultima vreme, însă România este încă pe ultimele locuri între statele europene in ce privește investițiile în case inteligente, potrivit actorilor din piața de specialitate.

Astfel, la nivelul anului 2020, aproximativ 10% dintre români spun că au investit în cel puțin un produs din domeniul tehnologiilor smart home, arată datele centralizate de Assa Abloy România, filială a grupului suedezo – finlandez şi reprezentantul brandului Yale pe plan local, potrivit unui comunicat citat de Agerpres. Cifrele sunt în creştere de la 7,9% cât se înregistra în 2019.

Românii sunt interesați de soluţii de securitate inteligente a locuinţei

Bugetul alocat pentru sisteme smart home este cuprins între 1.000 şi 1.300 euro. Majoritatea românilor este interesată de achiziţia unui soluţii de securitate inteligente a locuinţei, iar 45%  dintre aceștia sunt persoane active profesional și cu familii, cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani.

De asemenea, aproape o treime dintre cei chestionaţi (30%) au între 45 şi 64 de ani, iar un ultim segment, de 25% dintre cumpărători, este reprezentat de către tineri cu vârste între 25 şi 34 de ani, necăsătoriţi, cu un stil de viaţă modern şi care îşi doresc adoptarea imediată a noilor apariţii tehnologice, potrivit studiului citat.

Potrivit studiilor realizate de Yale, majoritatea clienţilor a trecut, deja, de la etapa de adoptare timpurie a noilor tehnologii, la cea de acceptare şi cerere a produselor smart home, ţări precum Marea Britanie, Germania şi Statele Unite ale Americii fiind pe primele locuri.

O altă analiză Yale arată că, în următorii trei ani, tot mai multe locuinţe din Europa vor adopta sisteme smart pentru sporirea siguranţei. Astfel, previziunile arată că, în 2023, circa 6 milioane din locuinţele din Marea Britanie vor fi dotate cu sisteme smart, de trei ori mai multe comparativ cu 2018, în timp ce în Germania numărul va ajunge la 5 milioane – în creştere cu 150% faţă de 2018, iar în Franţa la 3,7 milioane.

În Belgia şi Franţa casele inteligente ajung la 60% din totalul segmentului rezidenţial

În Belgia şi Franţa casele inteligente ajung la 60% din totalul segmentului rezidenţial nou construit, în România această proporţie este de sub 5%. Cu toate acestea, casele inteligente sunt preferate de din ce în ce mai mulţi români, creşterea acestui segment fiind de 30% pe an.

Cele mai des întâlnite soluţii implementate sunt controlul inteligent al iluminatului, al storurilor şi al temperaturii, urmate de sonorizare şi gestiunea energiei.

Cât de inteligentă poate fi o locuință?

Într -o casă inteligentă electronicele și electrocasnicele pot fi controlate centralizat, de la distanță , acestea putând chiar comunica între ele. Utilizatorii vor putea de exemplu crea reguli automatizate cum ar fi „dacă temperatura din casă scade sub 20 grade Celsius pornește centrală termică ”.

În prima faza inteligența se va traduce în posibilitatea de a controla de la distanță dispozitivele din casă și setarea de reguli automate pentru funcționarea acestora.

Poate în viitor vom vorbi și de asistenți AI  care vor decide ce este mai bine pentru noi, dacă să bem cafea sau ceai, la ce oră servim prânzul și când se dă stingerea în casă, însă momentan nu este cazul.

În acest moment, casele inteligente sunt subordonate comenzilor date de proprietar. Cum ne poate ușura viață o casă inteligență ? Spre exemplu, după o zi obositoare când nu mai vreți să executați nicio sarcină casnici, ci doar să adormiți fără bătăi de cap, în loc să mergeți prin casă să închideți toate luminile, aragazul și să verificați ușa de la intrare, apăsați un buton și casa intră în modul “somn”. Tot ce este de închis, stins, oprit sau pornit pe durata somnului se întâmplă automat.

Filtrul de cafea ar putea fi de asemenea programat să pregătească un espresso fierbinte cu câteva minute înainte de a va trezi sau un smootie a la cart amestecat în blenderul din robotul de bucătărie .

Frigiderul v-ar putea anunța când ați rămas fără alimentele preferate și va comanda singur de pe Internet de la supermarket cele necesare. Aerul condiționat ar putea porni cu câteva minute intainte de a ajunge acasă , că să găsim locuința la temperatura dorită când venim obosiți de la birou, iar telefonul v-ar calcula traseul înainte de a ieși din casă.

Dacă vorbim de partea de securitate atunci trebuie să luăm în calcul scenarii în care nu mai avem nevoie de chei, putând folosi autentificarea prin amprenta , voce, retină pentru a deschide ușa de la intrare . Am putea de exemplu să dăm acces în locuință unui prieten, de la distanță, pentru o perioada limitată de timp , în caz că noi nu suntem acasă . Putem de asemenea accesa în timp real camerele video din casă pentru a verifică bona cea nouă pe care am lăsat -o să aibă grijă de copii. Iar în caz că a fost detectat un intrus vom putea fi notificați imediat pe telefonul mobil, la fel și cu autoritățile.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Adda, imagini fără perdea! Cum arată acum trupul ei
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Topul afacerilor ciudate, dar legale, pe care poţi să le ai în România. Poți primi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop 8 martie 2021. Zodia care se bucură de Ziua Femeii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide