DIGITALIZARE LA VOLAN. Renault anunță un proiect pilot pentru digitalizarea sistemului de transporturi din UE în parteneriat cu patru giganți din tehnologie

Redactor:
Gilda Popa
DIGITALIZARE LA VOLAN. Renault anunță un proiect pilot pentru digitalizarea sistemului de transporturi din UE în parteneriat cu patru giganți din tehnologie

Compania auto Renault, alături de alte patru mari mari firme de tehnologie din Franța, anunță că își unesc competențele în tehnologie pentru a forma „Software République”, un ecosistem inovator în domeniul mobilității inteligente. Creșterea pieței autoturismelor electrice și procesul de digitalizare al sistemului de transporturi în Uniunea Europeană redefinește în acest moment întregul concept de mobilitate europeană.

Alături de Groupe Renault, în Software République urmează să vină și alte două companii tech cu prezență importantă în România – Atos și Thales – precum și Dassault Systèmes și STMicroelectronics. Cele 5 companii însumează aproape 100 de miliarde de euro, cifră de afaceri anuală.

Piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035

Potrivit Boston Consulting Group, piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035, ajungând la 11.000 miliarde de euro. Această creștere este determinată în principal de apariția noilor tehnologii – vehicule electrice, componente noi, servicii post-vânzare noi și alte servicii cu valoare adăugată – a căror pondere va crește de la 5% la 45% din piața globală a mobilității. Jucători industriali importanți de pe alte continente, cu sprijinul statului, se poziționează deja pentru a dezvolta multe dintre aceste noi tehnologii.

„Bazându-se pe expertize complementare, partenerii intenționează să dezvolte împreună și să pună pe piață sisteme și soluții software care să ofere mobilitate sporită și durabilă orașelor, regiunilor, companiilor, oamenilor. Inteligența artificială, securitatea cibernetică, conectivitatea, electronica încorporată vor asigura performanța acestor produse și servicii noi. Acest ecosistem deschis pentru inovare, fondat de cinci lideri în domeniile auto și tehnologic, va primi noi membri și va dezvolta colaborări deschise” – searată în comunicatul transmis de cele cinci companii.

Pentru a promova inovația, Software République va căuta să creeze un fond de investiții pentru a finanța cele mai promițătoare startup-uri și un incubator pentru a găzdui startup-uri în domeniul tehnologiilor de mobilitate inteligentă, se precizează în comunicat.  Partenerii Software République intenționează să organizeze un „data challenge” pentru a încuraja dezvoltarea tehnologiilor de mobilitate de mâine: electrice, conectate și autonome.

Sisteme inteligente pentru a asigura securitatea digitală a autovehiculelor

Membrii fondatori Software République subliniază „nevoia urgentă” ca Franța și Europa să construiască împreună un ecosistem durabil care să le asigure „suveranitatea în acest domeniu”.

Conceptul dezvoltat de cele cinci companii vizează 3 domenii principale de cooperare pentru a dezvolta împreună și a pune pe piață sisteme inteligente de mobilitate:

  • Sisteme inteligente pentru a facilita o conectivitate sigură între vehicul, interfața sa digitală și spațiul fizic.
  • Sisteme de simulare și de gestionare a datelor pentru a optimiza fluxurile de mobilitate
  • Ecosistem energetic pentru a simplifica experiența de încărcare.

În acest moment, companiile vizează dezvoltarea de noi tehnologii și servicii pentru a permite ca o mașină electrică ce este conectată la un punct de încărcare compatibil, să fie recunoscută automat și să efectueze o încărcare care să nu presupună nicio acțiune din partea utilizatorului.

Optimizarea fluxurilor de mobilitate pentru teritorii este esențială în noua eră digitală, iar
în acest scop cetățenii europeni ar trebui să aibă la dispoziție soluții pentru a putea opta pentru cele mai bune mijloace de mobilitate în funcție de timp, confort sau nivelul energiei.

Șeful grupului Renault: Sistemele inteligente de la bord sunt noul motor

„În noul lanț valoric al mobilității, sistemele de la bord sunt noul motor și reprezintă direcția în care toate cercetările și investițiile sunt acum concentrate. În fața acestei provocări tehnologice, alegem să jucăm colectiv și deschis. Nu va exista un centru de greutate, valoarea fiecăruia va fi înmulțită cu celelalte. Expertiza combinată în securitate cibernetică, microelectronică, energie și gestionarea datelor ne va permite să dezvoltăm soluții de ultimă generație, unice, în serviciul mobilității cu emisii reduse de carbon, partajate, responsabile, realizate în Europa”, spune Luca de Meo, Chief Executive Officer, Groupe Renault.

În calitate de creator de tehnologie și integrator de soluții complexe, compania Atos anunță la rândul său că va pune la dispoziția acestui ecosistem unic expertiza sa digitală în reducerea amprentei de carbon și tehnologii din domenii precum inteligența artificială, securitatea digitală, Cloud, IoT sau calculul de înaltă performanță, spune Elie Girard, Chief Executive Officer, Atos.

Inteligență artificială, securitate cibernetică și conectivitate cuvinte cheie în viitorul industriei auto

Noua economie a mobilității va fi organizată în mod colaborativ în noi rețele de valori în jurul platformelor digitale, precizează și Bernard Charlès, Vice-Chairman & Chief Executive Officer of Dassault Systèmes. Software République se va baza pe mediul virtual colaborativ oferit de platforma 3DEXPERIENCE a Dassault Systèmes și pe experiențele virtuale omonime.

STMicroelectronics aduce produsele și soluțiile sale inovatoare în domeniul semiconductorilor în scopul electrificării și digitalizării vehiculelor și a serviciilor de mobilitate, anunță la rândul său  Jean-Marc Chery, President and Chief Executive Officer, STMicroelectronics.

Cu o experiență vastă în securitatea digitală pe piețe foarte exigente, cum ar fi transportul, serviciile bancare, apărarea sau aerospațial, Thales își va împărtăși expertiza în inteligență artificială, securitate cibernetică și conectivitate, pentru a consolida protecția vehiculelor, a datelor acestora și a celor implicați în mobilitate, spune Patrice Caine, Chairman & Chief Executive Officer, Thales.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Numărul telefoanelor ascultate în România, prăbușire DRAMTICĂ! S-a aflat și care este motivul ciudat
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştirea dimineţii, din spital! Ce s-a întâmplat...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
A pus bicarbonat de sodiu în interiorul mașinii și a lăsat așa câteva minute. Ce...
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide