DIGITALIZARE LA VOLAN. Renault anunță un proiect pilot pentru digitalizarea sistemului de transporturi din UE în parteneriat cu patru giganți din tehnologie

DIGITALIZARE LA VOLAN. Renault anunță un proiect pilot pentru digitalizarea sistemului de transporturi din UE în parteneriat cu patru giganți din tehnologie
Publicat: 13/04/2021, 15:55

Compania auto Renault, alături de alte patru mari mari firme de tehnologie din Franța, anunță că își unesc competențele în tehnologie pentru a forma „Software République”, un ecosistem inovator în domeniul mobilității inteligente. Creșterea pieței autoturismelor electrice și procesul de digitalizare al sistemului de transporturi în Uniunea Europeană redefinește în acest moment întregul concept de mobilitate europeană.

Alături de Groupe Renault, în Software République urmează să vină și alte două companii tech cu prezență importantă în România – Atos și Thales – precum și Dassault Systèmes și STMicroelectronics. Cele 5 companii însumează aproape 100 de miliarde de euro, cifră de afaceri anuală.

Piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035

Potrivit Boston Consulting Group, piața globală a mobilității va crește cu 60% până în 2035, ajungând la 11.000 miliarde de euro. Această creștere este determinată în principal de apariția noilor tehnologii – vehicule electrice, componente noi, servicii post-vânzare noi și alte servicii cu valoare adăugată – a căror pondere va crește de la 5% la 45% din piața globală a mobilității. Jucători industriali importanți de pe alte continente, cu sprijinul statului, se poziționează deja pentru a dezvolta multe dintre aceste noi tehnologii.

„Bazându-se pe expertize complementare, partenerii intenționează să dezvolte împreună și să pună pe piață sisteme și soluții software care să ofere mobilitate sporită și durabilă orașelor, regiunilor, companiilor, oamenilor. Inteligența artificială, securitatea cibernetică, conectivitatea, electronica încorporată vor asigura performanța acestor produse și servicii noi. Acest ecosistem deschis pentru inovare, fondat de cinci lideri în domeniile auto și tehnologic, va primi noi membri și va dezvolta colaborări deschise” – searată în comunicatul transmis de cele cinci companii.

Pentru a promova inovația, Software République va căuta să creeze un fond de investiții pentru a finanța cele mai promițătoare startup-uri și un incubator pentru a găzdui startup-uri în domeniul tehnologiilor de mobilitate inteligentă, se precizează în comunicat.  Partenerii Software République intenționează să organizeze un „data challenge” pentru a încuraja dezvoltarea tehnologiilor de mobilitate de mâine: electrice, conectate și autonome.

Sisteme inteligente pentru a asigura securitatea digitală a autovehiculelor

Membrii fondatori Software République subliniază „nevoia urgentă” ca Franța și Europa să construiască împreună un ecosistem durabil care să le asigure „suveranitatea în acest domeniu”.

Conceptul dezvoltat de cele cinci companii vizează 3 domenii principale de cooperare pentru a dezvolta împreună și a pune pe piață sisteme inteligente de mobilitate:

  • Sisteme inteligente pentru a facilita o conectivitate sigură între vehicul, interfața sa digitală și spațiul fizic.
  • Sisteme de simulare și de gestionare a datelor pentru a optimiza fluxurile de mobilitate
  • Ecosistem energetic pentru a simplifica experiența de încărcare.

În acest moment, companiile vizează dezvoltarea de noi tehnologii și servicii pentru a permite ca o mașină electrică ce este conectată la un punct de încărcare compatibil, să fie recunoscută automat și să efectueze o încărcare care să nu presupună nicio acțiune din partea utilizatorului.

Optimizarea fluxurilor de mobilitate pentru teritorii este esențială în noua eră digitală, iar
în acest scop cetățenii europeni ar trebui să aibă la dispoziție soluții pentru a putea opta pentru cele mai bune mijloace de mobilitate în funcție de timp, confort sau nivelul energiei.

Șeful grupului Renault: Sistemele inteligente de la bord sunt noul motor

„În noul lanț valoric al mobilității, sistemele de la bord sunt noul motor și reprezintă direcția în care toate cercetările și investițiile sunt acum concentrate. În fața acestei provocări tehnologice, alegem să jucăm colectiv și deschis. Nu va exista un centru de greutate, valoarea fiecăruia va fi înmulțită cu celelalte. Expertiza combinată în securitate cibernetică, microelectronică, energie și gestionarea datelor ne va permite să dezvoltăm soluții de ultimă generație, unice, în serviciul mobilității cu emisii reduse de carbon, partajate, responsabile, realizate în Europa”, spune Luca de Meo, Chief Executive Officer, Groupe Renault.

În calitate de creator de tehnologie și integrator de soluții complexe, compania Atos anunță la rândul său că va pune la dispoziția acestui ecosistem unic expertiza sa digitală în reducerea amprentei de carbon și tehnologii din domenii precum inteligența artificială, securitatea digitală, Cloud, IoT sau calculul de înaltă performanță, spune Elie Girard, Chief Executive Officer, Atos.

Inteligență artificială, securitate cibernetică și conectivitate cuvinte cheie în viitorul industriei auto

Noua economie a mobilității va fi organizată în mod colaborativ în noi rețele de valori în jurul platformelor digitale, precizează și Bernard Charlès, Vice-Chairman & Chief Executive Officer of Dassault Systèmes. Software République se va baza pe mediul virtual colaborativ oferit de platforma 3DEXPERIENCE a Dassault Systèmes și pe experiențele virtuale omonime.

STMicroelectronics aduce produsele și soluțiile sale inovatoare în domeniul semiconductorilor în scopul electrificării și digitalizării vehiculelor și a serviciilor de mobilitate, anunță la rândul său  Jean-Marc Chery, President and Chief Executive Officer, STMicroelectronics.

Cu o experiență vastă în securitatea digitală pe piețe foarte exigente, cum ar fi transportul, serviciile bancare, apărarea sau aerospațial, Thales își va împărtăși expertiza în inteligență artificială, securitate cibernetică și conectivitate, pentru a consolida protecția vehiculelor, a datelor acestora și a celor implicați în mobilitate, spune Patrice Caine, Chairman & Chief Executive Officer, Thales.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Chitara cu care John Lennon a înregistrat piesa „Help!”, găsită după 50 de ani