Evoluția tehnologiei și digitalizarea schimbă piața muncii. Topul joburilor nou apărute

Evoluția tehnologiei și digitalizarea schimbă piața muncii. Topul joburilor nou apărute
Competențele digitale sunt căutate pe piața muncii actuală / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 22/07/2021, 14:27
Actualizat: 22/07/2021, 14:46

Evoluția rapidă a tehnologiilor moderne din ultimii ani, dezvoltarea unor platforme online și ritmul tot mai intens al vieții au schimbat radical nevoile, comportamentul consumatorilor și implicit ofertele de pe piața muncii care să răspundă acestora. App Developer, VR designer, online streamer-ul sau influencer social se numără printre joburile care au apărut în ultimii ani.

Oferta angajatorilor include joburi de neimaginat în urmă cu câțiva ani, iar abilitățile digitale și capacitatea de adaptare sunt aptitudini care, în unele cazuri, pot cântări mai greu decât studiile sau experiența.

Impactul tehnologiei s-a resimțit din plin în piața muncii, astfel că, în prezent, există o gamă largă de posturi care necesită doar câteva cunoștințe digitale de bază. În plus, procesele de lucru decurg acum mult mai simplu, mai ales că o bună parte din munca zilnică poate fi organizată și realizată prin intermediul smartphone-ului, susțin reprezentanții unei asociații care oferă cursuri pentru dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților, în contextul în care România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte nivelul general de alfabetizare digitală a populaţiei.

Cele mai noi joburi

Nevoia de dezvoltare a aplicațiilor, a platformelor online și rețelor sociale atrag în continuare forță de muncă și se caută angajați pentru numeroase joburi, de la creatori de aplicații mobile și social media specialists la creatori de conținut urmăriți de milioane de oameni.

Internetul și ramificațiile sale au devenit în prezent surse de venit pentru tot mai multe persoane, iar în topul joburilor nou apărute se numără astăzi:

  1. Livratorul (Food Delivery)
  2. Șoferul de ride-sharing
  3. Digital call-center operator
  4. App Developer
  5. Social Media Specialist
  6. VR/AR designer (realitate virtuală/realitate augmentată)
  7. Producător de podcast
  8. Telemedic
  9. Online streamer
  10. Creator de conținut / Influencer

Joburile din zona serviciilor de food delivery au cunoscut o dezvoltare accelerată, amplificată acum și de pandemie. În consecință, cererea de livratori este tot mai mare, iar cei care vor să se angajeze au nevoie doar de un smartphone pe care să-și instaleze aplicațiile și de un mijloc de transport cu ajutorul căruia să se deplaseze mai ușor către destinația la care trebuie să livreze comanda. Totul este automatizat până în cele mai mici detalii, de la preluarea comenzii și găsirea unui livrator în timp util, până la direcționarea acestuia spre adresa clientului, aplicația oferind suport constant pe tot parcursul livrării.

Și șoferii serviciilor de ride-sharing trec printr-un proces similar și pentru ei există, de asemenea, o cerere uriașă pe piață, în special în orașele mari, arată sursa citată. Cu ajutorul unor aplicații instalate pe telefon, deținătorii unui carnet de șofer își pot face cont pentru a prelua clienți pe care să îi transporte dintr-un loc în altul.

Însă nu doar serviciile de curierat au avut de câștigat de pe urma evoluției tehnologice. Pentru a ține pasul cu inovațiile din domeniu, Medicina este un alt domeniu care s-a adaptat la schimbările impuse de tehnologia, astfel că serviciile de telemedicină au luat amploare. Medicii folosesc acum tehnologia telecomunicațiilor pentru a primi analize și investigații medicale, pentru a transmite interpretarea lor, dar și pentru a oferi consultații de la distanță.

De asemenea, în domeniul relațiilor cu clientul a trecut prin schimbări semnificative ca urmare a impactului adus de noile tehnologii. Deși comunicarea a fost automatizată, iar boții se ocupă acum să ofere informațiile de bază pentru clienți, interacțiunea umană nu poate fi înlocuită în totalitate, astfel că au apărut multe posturi de digital call-center operator. Un astfel de rol presupune preluarea dialogului cu clienții ale căror nevoi nu au fost rezolvate în urma interacțiunii standard cu boții, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Vaccinarea anti-COVID a accelerat. Un epidemiolog a anunțat când vom atinge imunitatea de turmă în...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Se dă lege! Raed Arafat, anunțul momentului pentru milioane de români: "Este în regim de...
Trecerea la ora de iarnă în 2021. Un mare pericol amenință milioane de români
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021