EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești în el

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești  în el
Publicat: 27/04/2021, 10:49
Actualizat: 28/04/2021, 13:55

Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că a venit momentul ca statul român să iasă din sintagma proiectelor livrate la cheie, iar odată lansat un produs să mai și investească în el.

România are o grămadă de exemple de produse care au fost eșecuri, depășite tehnologic și cu care este foarte greu de lucrat astăzi. Blockchain-ul ar putea să facă ordine în piață și să aducă acel plus de credibilitate și transparență de care este nevoie în sectorul public, afirmă Alexandru Dianu, la conferința Gandul.ro. Iar primul pas ar fi digitalizarea instituțiilor statului.

“În momentul de față, cred că statul român trebuie să iasă din această sintagmă a proiectelor la cheie livrate, este o chestie care încă a rămas în ADN-ul lui, adică se așteaptă să livreze un produs, după care să nu mai investească în el niciodată. De aceea avem atâtea produse care au fost eșecuri, produse care acum arată ca în urmă cu 10 ani, sunt depășite tehnologic și este foarte greu de lucrat pe ele. Cred că acolo este nevoie de un expert care să organizeze corect dezvoltarea unui astfel de produs”, a precizat Dianu.

Când ne referim la blockchain, vorbim de fapt despre încredere și corectitudine, iar adevărul este că, în prezent, există o reală problemă referitor la  comunicarea între instituții, ca să nu mai vorbim de transparență. Toate acestea ar putea să fie rezolvate prin implementarea corectă a tehnologiei blockchain, susține Dianu.

Atunci când ceva este scris într-un bloc dintr-un lanț de blockhchain, acea informație nu mai poate fi modificată, iar oricine are acces la ea poate să fie sigur că datele nu sunt alterate, că ceea ce este acolo este adevărat. Tradus în practica administrativă, registrele ar putea să fie înlocuite treptat cu un sistem de genul acesta, astfel încât să existe certitudinea pentru toată lumea că datele respective sunt sigure.

“Când facem o operațiune cu cineva intuitiv, ne îndoim de persoana care realizează acest lucru. Avem nevoie pentru a realiza aceste operațiuni cât mai în siguranță de niște intermediari, care pot fi instituțiile publice, băncile, bloggerii. Problema rezolvată de blockchain ar fi exact cu acești intermediari, le-ar ușura munca făcând toate datele transparente“, a spus Dianu.

El a dat și câteva exemple concrete în care blockchain-ul poate fi folosit cu succes – tranzacțiile imobiliare s-ar putea realiza mult mai repede apelând la blockchain, dar ar fi util și în activitatea ANAF sau a altor instituții publice care ar putea să verifice între ele direct și să fie sigure că datele respective sunt valide.

Digitalizarea instituțiilor este primul pas, iar adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile – Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies.

Pe scurt, blockchain-ul este un lanț format din blocuri de informație care funcționează ca un fel de registru distribuit și descentralizat. Cuvântul cheie este descentralizarea, pentru că principalul beneficiu al unui sistem descentralizat este faptul că decizia nu se ia într-un singur punct, astfel încât sistemul este arhitecturat și construit pentru a fi în practică imposibil de corupt.

Statul român și blockchain-ul

Alexandru Dianu susține că aceste implementări ar trebui să fie tratate fiecare dintre ele ca un produs software, mai ales că există produse de succes în industria de profil de la noi. Cât despre ziua în care blockchain-ul va putea fi utilizat pe scară largă în România, este mai mult decît clar că va mai trece ceva timp, iar digitalizarea instituțiilor statului ar putea constitui un prim pas în acest sens.

“Cred că este un pas un pic mai în viitor, n-aș putea spune că ar putea fi implementat foarte rapid, cred că un prim pas ar fi digitalizarea instituțiilor, acestea să înceapă să lucreze digital, pentru că în momentul de față încă mai este nevoie de hârtii. Există o birocrație destul de mare la noi în țară, avem nevoie de adeverințe și de hârtii în multe dintre operațiunile pe care le desfășurăm. După digitalizarea instituțiilor, adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile”, a mai afirmat Dianu.

Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Devine strict INTERZIS în România. Toți românii au nevoie de acord. Interdicția e clară
Se schimbă Revolut pentru România. Ce vor putea să facă acum clienții
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU