EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești în el

Redactor:
Viorela Pitulice
EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Alexandru Dianu, Softbinator Technologies: Statul român trebuie să înțeleagă că vremea proiectelor livrate la cheie este depășită. Odată lansat un produs, este nevoie să mai și investești  în el

Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies, a declarat la Conferința „DIGITALIZAREA ROMÂNIEI”, organizată de Gandul.ro, că a venit momentul ca statul român să iasă din sintagma proiectelor livrate la cheie, iar odată lansat un produs să mai și investească în el.

România are o grămadă de exemple de produse care au fost eșecuri, depășite tehnologic și cu care este foarte greu de lucrat astăzi. Blockchain-ul ar putea să facă ordine în piață și să aducă acel plus de credibilitate și transparență de care este nevoie în sectorul public, afirmă Alexandru Dianu, la conferința Gandul.ro. Iar primul pas ar fi digitalizarea instituțiilor statului.

“În momentul de față, cred că statul român trebuie să iasă din această sintagmă a proiectelor la cheie livrate, este o chestie care încă a rămas în ADN-ul lui, adică se așteaptă să livreze un produs, după care să nu mai investească în el niciodată. De aceea avem atâtea produse care au fost eșecuri, produse care acum arată ca în urmă cu 10 ani, sunt depășite tehnologic și este foarte greu de lucrat pe ele. Cred că acolo este nevoie de un expert care să organizeze corect dezvoltarea unui astfel de produs”, a precizat Dianu.

Când ne referim la blockchain, vorbim de fapt despre încredere și corectitudine, iar adevărul este că, în prezent, există o reală problemă referitor la  comunicarea între instituții, ca să nu mai vorbim de transparență. Toate acestea ar putea să fie rezolvate prin implementarea corectă a tehnologiei blockchain, susține Dianu.

Atunci când ceva este scris într-un bloc dintr-un lanț de blockhchain, acea informație nu mai poate fi modificată, iar oricine are acces la ea poate să fie sigur că datele nu sunt alterate, că ceea ce este acolo este adevărat. Tradus în practica administrativă, registrele ar putea să fie înlocuite treptat cu un sistem de genul acesta, astfel încât să existe certitudinea pentru toată lumea că datele respective sunt sigure.

“Când facem o operațiune cu cineva intuitiv, ne îndoim de persoana care realizează acest lucru. Avem nevoie pentru a realiza aceste operațiuni cât mai în siguranță de niște intermediari, care pot fi instituțiile publice, băncile, bloggerii. Problema rezolvată de blockchain ar fi exact cu acești intermediari, le-ar ușura munca făcând toate datele transparente“, a spus Dianu.

El a dat și câteva exemple concrete în care blockchain-ul poate fi folosit cu succes – tranzacțiile imobiliare s-ar putea realiza mult mai repede apelând la blockchain, dar ar fi util și în activitatea ANAF sau a altor instituții publice care ar putea să verifice între ele direct și să fie sigure că datele respective sunt valide.

Digitalizarea instituțiilor este primul pas, iar adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile – Alexandru Dianu, chief Operations Officer Softbinator Technologies.

Pe scurt, blockchain-ul este un lanț format din blocuri de informație care funcționează ca un fel de registru distribuit și descentralizat. Cuvântul cheie este descentralizarea, pentru că principalul beneficiu al unui sistem descentralizat este faptul că decizia nu se ia într-un singur punct, astfel încât sistemul este arhitecturat și construit pentru a fi în practică imposibil de corupt.

Statul român și blockchain-ul

Alexandru Dianu susține că aceste implementări ar trebui să fie tratate fiecare dintre ele ca un produs software, mai ales că există produse de succes în industria de profil de la noi. Cât despre ziua în care blockchain-ul va putea fi utilizat pe scară largă în România, este mai mult decît clar că va mai trece ceva timp, iar digitalizarea instituțiilor statului ar putea constitui un prim pas în acest sens.

“Cred că este un pas un pic mai în viitor, n-aș putea spune că ar putea fi implementat foarte rapid, cred că un prim pas ar fi digitalizarea instituțiilor, acestea să înceapă să lucreze digital, pentru că în momentul de față încă mai este nevoie de hârtii. Există o birocrație destul de mare la noi în țară, avem nevoie de adeverințe și de hârtii în multe dintre operațiunile pe care le desfășurăm. După digitalizarea instituțiilor, adăugarea tehnologiei blockchain doar ar imbunătăți și eficientiza lucrurile”, a mai afirmat Dianu.

Gândul.ro a organizat Conferința digitală LIVE, DIGITALIZAREA ROMÂNIEI pe data de 26 aprilie, la ora 10:00, în direct online din studioul Gandul LIVE. Invitații noștri speciali au abordat  tema digitalizării în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Puteți urmări emisiunea pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

 

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
Mă numesc Mariana, am 36 de ani și am slăbit 17 kg cu 2 diete...
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Bilanţul a ajuns la 103 morţi şi 580 de răniţi în Fâşia Gaza / Israelul...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Cetățenii europeni care sosesc în Marea Britanie, închiși și expulzați. MAE: 150 de români au...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
Momentul TERIBIL în care un pod din STICLĂ din China se sparge complet cu oameni...
ULTIMĂ ORĂ: Românii scapă de mască! Data anunțată de președintele Iohannis. E oficial!
Descoperire șocantă în portbagajul unui bărbat. Ce căra în pungi, de fapt. Pericol major!
S-a dus și mitul bunului Bill Gates? Este șocant motivul pentru care soția miliardarului a...
ADIO, MASCĂ! Anunțul ȘOC de ultimă oră în România
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Întrebarea care face RAVAGII la interviurile de angajare din România. 90% dintre candidaţi pleacă acasă
Inchide