„Sediul” securității cibernetice a UE se mută la București în vară. Ministrul Cercetării: Centrul Cyber ar putea deveni funcțional la jumătatea anului

„Sediul” securității cibernetice a UE se mută la București în vară. Ministrul Cercetării: Centrul Cyber ar putea deveni funcțional la jumătatea anului
Ciprian Teleman, ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/01/2021, 17:42
Actualizat: 29/01/2021, 17:45

Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice (Centrul Cyber) de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, spne ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman. România va trebui să aloce o treime din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru acest proiect,

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE. România a câștigat competiția cu mai multe state europene pentru găzduirea „sediului” securității cibernetice a UE după demersuri diplomatice “intense” în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, a mai spus ministrul Cercetării.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării va fi coordonator naţional pe securitate cibernetică

Din bugetul pe care îl va gestiona Centrul (Cyber de la Bucureşti, n.r.) 50% din fonduri vor putea fi accesate direct pe proiecte şi 50% vor fi destinate tocmai acestor centre naţionale de coordonare, care vor trebui create sau există deja şi atunci vor fi desemnate de către fiecare ţară, a mai spus Ciprian Teleman.

În România, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este gata să devină coordonator naţional pe securitate cibernetică, iar din bugetul dedicat digitalizării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, după ultimele informaţii deținute de ministrul Cercetării, o treime va trebui alocată exact securităţii cibernetice.

„Încă nu am vorbit cu premierul, pentru că e o informaţie din ultimele zile, nu m-am întâlnit cu premierul. Centrul Cyber de la Bucureşti ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an. Aici ar trebui să avem un punct de vedere comun cu domnul ministru Nazare (ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, n.r.)”, a afirmat Teleman, citat de Agerpres.

 Uniunea Europeană (UE) ţinteşte suveranitatea digitală

Oficialul a precizat, totodată, că înfiinţarea unui Centru Cyber în România va contribui la suveranitatea digitală pe care o ţinteşte Uniunea Europeană (UE).

Nevoia de un Centru Cyber European este vitală pentru suveranitatea digitală pe care Uniunea Europeană o urmăreşte, a explicat ministrul.

Centrul Cyber va reprezenta “o structură cheie” în contextul eforturilor de la nivelul UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, entitatea va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanţă pentru sector – Europa Digitală şi Orizont Europa.

Teleman: În economia digitală datele sunt sângele care circulă

„În economia digitală datele sunt sângele care circulă şi în privinţa asta, vedem că, în ultimii ani, aşteptările cetăţenilor sunt foarte mari. Mă uitam la un studiu pe acest subiect şi vedeam că 90% din cetăţenii europeni vor acces la datele lot medicale şi o mare parte dintre ei, 80%, le-ar partaja dacă ar avea încredere în siguranţa datelor şi în confidenţialitatea lor. Aşadar, nevoia de încredere şi de excelenţă e evidentă şi de aici nevoia unui Centru European. Centrul, aşa cum a fost gândit, ştim bine că va veghea asupra întregului lanţ valoric de la partea de cercetare până la activităţile de implementare şi partea de adoptare pe scară largă a tehnologiilor care sunt de securitatea cibernetică”, a subliniat ministrul de resort.

Ministrul Finanțelor: România a fost principal contributor la dosarul privind găzduirea Centrului Cyber al UE

România a fost principal contributor la dosarul privind găzduirea Centrului Cyber al Uniunii Europene şi nu-şi permitea să piardă această oportunitate, a afirmat, vineri, în aceeași  conferinţă de specialitate, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„A fost o competiţie foarte grea şi rezultatul unei munci de echipă de mai mult de un an de zile. La final această victorie reflectă acest efort conjugat. N-a fost o chestiune spontană sau întâmplătoare, ci rezultatul unei schimbări de atitudine faţă de genul acesta de competiţie. Am reuşit să surclasăm state membre mari, cu resurse infinit mai mari, cu capacitate de influenţare la nivel european şi la nivel de Consiliu, superioară”, a spus Nazare.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice – Centrul Cyber. Rezultatul obţinut de România a fost posibil în urma unor demersuri diplomatice “intense” în ultima perioadă derulate atât la Bucureşti şi Bruxelles, cât şi în capitalele statelor membre, a explicat sursa citată.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Ajutoare de 2.000 de EURO pentru această categorie de români. Cum obțin banii, de fapt
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Horoscop sâmbătă, 19 iunie. Zodia care nu trebuie să-și facă griji: Viitorul este favorabil
Șoc! A murit starul din Seinfeld, dar s-a ținut secret decesul său
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...