Expert în securitate cibernetică: Criza Covid-19 a transformat internetul în echivalentul unui adăpost nuclear în cazul unui război atomic

Expert în securitate cibernetică: Criza Covid-19 a transformat internetul în echivalentul unui adăpost nuclear în cazul unui război atomic
Sursa FOTO: wikimedia.org. Foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 28/01/2021, 18:33

Majoritatea românilor dă dovadă de naivitate atunci când ignoră problema securității cibernetice, pe motiv că „nu ar avea nimic important în computer sau în telefon”, a declarat joi Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), în cadrul unei conferințe online. Oamenii nu înţeleg că datele lor personale, date financiare sau secrete personale sunt vulnerabile la atacurile informatice, iar acest lucru este valabil și în cazl tinerilor și în cazul celor mai în vârstă, a precizat directorul ICI.

Atitudinea prea relaxată a oamenilor faţă de ameninţările din cyberspace îi poate expune la riscul ca datele lor personale să fie comercializate pe darknet sau, și mai grav, ca informațiile financiare să fie sustrase de hackeri.

Directorul ICI: Este dificil să găsim oameni bine pregătiți în domeniul securității cibernetice

Victor Vevera a precizat că majoritatea oamenilor dă dovadă de naivitate în ce privește provocările la adresa securităţii cibernetice.

„Vârstnicii nu au acest gen de experienţă iar în cazul tinerilor pentru că nu cred că au ceva important în computerul lor. Nu înţeleg că au date personale, date financiare, au foarte multe secrete personale şi folosesc aceeaşi parolă pentru toate dispozitivele”, a subliniat directorul general al ICI citat de Agerpres.

Provocarea majoră pentru cei de la ICI este găsirea de oameni bine pregătiţi care să lucreze în domeniul securităţii cibernetice şi, de asemenea, parteneri sau clienți care să aibă aceeaşi înţelegere pe care o au experții ICI cu privire la o ameninţarea la adresa securităţii cibernetice, a spus Adrian Victor Vevera la un panel în cadrul conferinţei „Coronavirusul şi Cyberspaţiul: un an de schimbări şi provocări”.

Expert polonez: Spaţiul cibernetic a devenit echivalentul unui adăpost nuclear în cazul unui război atomic

Spaţiul cibernetic a devenit echivalentul unui adăpost nuclear în cazul unui război atomic, a declarat, joi, vice-rectorul pentru Cooperare Internaţională din cadrul Colegiului de Economie şi Ştiinţe Cibernetice din Cracovia, Przemysław Stach, prezent online la aceeași conferință cu directorul ICI.

Cuvintele „virtual”, „coronavirus” şi „spaţiul cibernetic” simbolizează anul 2020, a afirmat Przemysław Stach.

„În ciuda pericolelor sale inerente, spaţiul cibernetic este un tărâm proverbial al oportunităţii. În timpul crizei Covid-19, spaţiul cibernetic a devenit practic echivalentul unui adăpost nuclear în cazul unui război atomic. Spaţiul virtual a devenit un adăpost unde ne-am putut ascunde pentru a ne putea continua vieţile după începutul pandemiei. Acolo studiem, facem cercetare, dezvoltăm afacerile şi socializăm”, a afirmat Przemysław Stach.

Profesorul polonez a apreciat că aşa-numita „noua normalitate” va fi definită de spaţiul cibernetic, cu toate avantajele şi riscurile pe care acesta le prezintă.

Autoritățile române au acordat o atenție sporită protecției datelor cu caracter personal

Activitatea de control în sfera protecției datelor cu caracter personal a fost intensificată pe durata anului 2020 și va fi la fel de importantă și 2021 a declarat și preşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Anca Opre.

Potrivit şefei ANSPDCP, în 2020 contextul pandemic a influenţat într-o anumită măsură comportamentul persoanelor fizice care s-au adresat instituţiei, dar şi a operatorilor care şi-au adaptat modul de lucru la realităţile juridice ce au apărut, la noile cerinţe de protecţie a salariaţilor şi a publicului larg.

În perioada 28-29 ianuarie are loc conferinţa online „Coronavirusul şi Cyberspaţiul: un an de schimbări şi provocări” organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Colegiul de Ştiinţe Economice şi IT din cadrul Universităţii WSEI din Cracovia şi Institutul pentru studii în domeniul securităţii cibernetice (CyBureau) din Israel.

În cadrul conferinţei vor fi abordate subiecte precum provocările la adresa securităţii cibernetice în perioada pandemiei de coronavirus, modul de muncă online, învăţământul online, fake news şi dezinformarea, securitatea informatică şi criminalitatea cibernetică în perioada coronavirusului.

Printre vorbitorii în cadrul evenimentului se numără profesorul Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, doctorul Tal Pavel, fondatorul şi directorul CyBureau, Adrian Victor Vevera, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Claudia Nicolae, director general al AGERPRES şi Toma Cîmpeanu, director executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024. Românii mai pot beneficia de ea doar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
AJUTOR PE CARD pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii de la bloc primesc banii din 15...
Meghan, criticată din nou. Ce a făcut cu Harry în public e șocant
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Mesajul emoționant al Alinei Ceușan pentru fiul cel mare, Rock, dupa ce a anunțat ca...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei