„Dreptul la deconectare”, legiferat de Parlamentul European: Angajații sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili

„Dreptul la deconectare”, legiferat de Parlamentul European: Angajații sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili
Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 21/01/2021, 22:48

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene o lege care să le permită angajaților care lucrează de acasă să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Telemunca a încurajat o cultură „mereu activă”, care are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților, spun deputații europeni. Iniţiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată joi cu 472 voturi „pentru”, 126 „împotrivă” şi 83 abţineri.

Legislaţia ar trebui să stabilească cerinţe minime pentru munca de la distanţă şi să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

Potrivit eurodeputaţilor, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariţia unei culturi organizaționale a corporațiilor de a cere angajaților să fie „conectaţi în permanenţă”.

Telemunca a dus la creşterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare şi de alte probleme legate de sănătatea fizică şi mentală

Munca de acasă a fost esenţială pentru a proteja anumite locuri de muncă şi companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuşi, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit şi ale unor exigenţe mai mari au condus la creşterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare şi de alte probleme legate de sănătatea fizică şi mentală.

„Știm cu toții sentimentul că suntem mereu sub presiunea constantă de a verifica e-mailurile legate de serviciu, mesajele legate de serviciu. îngrijorarea că este necesară atenția noastră imediată. Cu toții am fost în situații în care primim apeluri, mesaje, e-mailuri și ne simțim obligați să răspundem. Mai mult ca oricând, în urma pandemiei, a creșterii ponderii telemuncii și a muncii de acasă, am devenit victime, victime ale telefoanelor noastre, ale e-mailurilor noastre, ale computerelor noastre”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta)

Deputații europeni consideră dreptul de a deconecta un drept fundamental care permite lucrătorilor să se abțină de la angajarea în sarcini legate de muncă – cum ar fi apeluri telefonice, e-mailuri și alte comunicări digitale – în afara programului de lucru.

Statele  UE, încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a asigura „dreptul la deconectare” al cetățenilor

Aceasta include sărbătorile și alte forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Aceștia ar trebui să se asigure că lucrătorii nu vor fi supuși discriminării, criticilor, concedierii sau altor acțiuni adverse ale angajatorilor. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a angajaţilor.

„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili şi de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături şi să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală şi fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realităţi ale erei digitale”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) în urma votului.

Persoanele care lucrează în mod obişnuit de acasă sunt predispuse să lucreze în plus

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanţă a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va creşte pe viitor. Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obişnuit de acasă să lucreze în plus faţă de cele maxim 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spaţiile de lucru ale angajatorilor. Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează şi în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea la birou.

„Nu putem abandona milioane de muncitori europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu„ aprins ”și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale ”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, MT) după vot.

fundal

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, munca de acasă a crescut cu aproape 30%. Se așteaptă ca această cifră să rămână ridicată sau chiar să crească. Cercetările efectuate de Eurofound arată că persoanele care lucrează regulat de acasă au o probabilitate de peste două ori mai mare de a depăși maximum 48 de ore de lucru pe săptămână, comparativ cu cele care lucrează la sediul angajatorului lor. Aproape 30% dintre cei care lucrează la domiciliu declară că lucrează în timpul liber în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, comparativ cu mai puțin de 5% din lucrătorii de birou.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?