„Dreptul la deconectare”, legiferat de Parlamentul European: Angajații sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili

„Dreptul la deconectare”, legiferat de Parlamentul European: Angajații sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili
Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ
Publicat: 21/01/2021, 22:48

Eurodeputaţii solicită Comisiei Europene o lege care să le permită angajaților care lucrează de acasă să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru. Telemunca a încurajat o cultură „mereu activă”, care are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților, spun deputații europeni. Iniţiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată joi cu 472 voturi „pentru”, 126 „împotrivă” şi 83 abţineri.

Legislaţia ar trebui să stabilească cerinţe minime pentru munca de la distanţă şi să clarifice condiţiile de muncă, orele de lucru şi perioadele de odihnă, potrivit unui comunicat de presă transmis de Parlamentul European.

Potrivit eurodeputaţilor, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariţia unei culturi organizaționale a corporațiilor de a cere angajaților să fie „conectaţi în permanenţă”.

Telemunca a dus la creşterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare şi de alte probleme legate de sănătatea fizică şi mentală

Munca de acasă a fost esenţială pentru a proteja anumite locuri de muncă şi companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuşi, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit şi ale unor exigenţe mai mari au condus la creşterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare şi de alte probleme legate de sănătatea fizică şi mentală.

„Știm cu toții sentimentul că suntem mereu sub presiunea constantă de a verifica e-mailurile legate de serviciu, mesajele legate de serviciu. îngrijorarea că este necesară atenția noastră imediată. Cu toții am fost în situații în care primim apeluri, mesaje, e-mailuri și ne simțim obligați să răspundem. Mai mult ca oricând, în urma pandemiei, a creșterii ponderii telemuncii și a muncii de acasă, am devenit victime, victime ale telefoanelor noastre, ale e-mailurilor noastre, ale computerelor noastre”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta)

Deputații europeni consideră dreptul de a deconecta un drept fundamental care permite lucrătorilor să se abțină de la angajarea în sarcini legate de muncă – cum ar fi apeluri telefonice, e-mailuri și alte comunicări digitale – în afara programului de lucru.

Statele  UE, încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a asigura „dreptul la deconectare” al cetățenilor

Aceasta include sărbătorile și alte forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Aceștia ar trebui să se asigure că lucrătorii nu vor fi supuși discriminării, criticilor, concedierii sau altor acțiuni adverse ale angajatorilor. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată a angajaţilor.

„Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizaţi de presiunea de a fi mereu disponibili şi de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături şi să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală şi fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realităţi ale erei digitale”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) în urma votului.

Persoanele care lucrează în mod obişnuit de acasă sunt predispuse să lucreze în plus

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanţă a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va creşte pe viitor. Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obişnuit de acasă să lucreze în plus faţă de cele maxim 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spaţiile de lucru ale angajatorilor. Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează şi în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea la birou.

„Nu putem abandona milioane de muncitori europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu„ aprins ”și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale ”, a declarat raportorul Alex Agius Saliba (S&D, MT) după vot.

fundal

De la izbucnirea pandemiei COVID-19, munca de acasă a crescut cu aproape 30%. Se așteaptă ca această cifră să rămână ridicată sau chiar să crească. Cercetările efectuate de Eurofound arată că persoanele care lucrează regulat de acasă au o probabilitate de peste două ori mai mare de a depăși maximum 48 de ore de lucru pe săptămână, comparativ cu cele care lucrează la sediul angajatorului lor. Aproape 30% dintre cei care lucrează la domiciliu declară că lucrează în timpul liber în fiecare zi sau de câteva ori pe săptămână, comparativ cu mai puțin de 5% din lucrătorii de birou.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. Bilanţ: 31 persoane evacuate VIDEO
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Un spion chinez a fugit în SUA și ar fi divulgat date despre originea COVID....
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
România, lovitura SUPREMĂ pentru unguri! ȘOC TOTAL la Budapesta
Demisie șoc la PRO TV. O mare vedetă a renunțat
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...