Manager în IT&C: Industria de securitate cibernetică se confruntă cu o criză de personal calificat

Manager în IT&C: Industria de securitate cibernetică se confruntă cu o criză de personal calificat
Publicat: 26/02/2021, 18:40

O problemă importantă cu care se confruntă industria de securitate cibernetică este criza tot mai acută de competențe și de personal calificat, spune Raluca Săceanu, managerul general al biroului din România al companiei globale de securitate cibernetică  Smarttech247.

Astfel, compania anunță că intenționează să își mărească echipa locală de la 40 la 100 de specialiști în securitate cibernetică, precizând totodată care sunt provocările cu care se confruntă întreaga industrie de profil în acest moment.

Peste 27.000 de studenți IT&C  înscriși în anul universitar 2019-2020

Sunt 202.000 specialiști în IT&C în România, la nivelul anului 2020 și peste 27.000 de studenți IT&C (IT, computer știință și informatică) înscriși în anul universitar 2019-2020 în învățământul superior la toate niveluril, atât în cel ​​public, cât și și instituții private. În pofida faptului că, în ultimii ani, creșterea industriei IT&C și a salariilor competitive oferite de multinaționale a dus la diminuarea exodului de specialiști, România se confruntă în continuare cu o criză de personal calificat în IT&C. Cifrele ridică încă îngrijorări, atât la nivel guvernamental, cât și în mediul privat.

„Peste 43.000 de specialiști IT au plecat din România pentru a lucra peste hotare, iar alți 6.100 de specialiști IT lucrează online din țară, dar exclusiv pentru firme din străinătate, majoritatea ca freelanceri”, a declarat in octombrie anul trecut  Antonel Tănase, fostul secretar general al Guvernului, în cadrul unei conferințe pe teme de securitate cibernetică, organizată de CERT-RO.

În contextul în care se preconizează că industria securității cibernetice va crește până în 2023, până la circa 170 de miliarde de dolari, adoptarea accelerată a tehnologiilor digitale și dependența sporită de serviciile cloud schimbă radical peisajul amenințărilor cibernetice, a declarat Raluca Săceanu. Ea precizează că Smarttech247 investește în resursa umană și în infrastructura de cercetare – dezvoltare, și că are planuri de extindere pentru a lansa o gamă întreagă de noi tehnologii și servicii în 2021.

Companiile din IT inițiază parteneriate și colaborări cu universitățile

„O problemă importantă cu care se confruntă industria de securitate cibernetică este criza tot mai acută de competențe și de personal calificat. Pentru a soluționa această provocare, noi am stabilit încă de la început parteneriate și colaborări cu universități de top din Irlanda, România și Polonia, contribuind activ la pregătirea următoarei generații de absolvenți de informatică și atragerea ei în programe de training și internship”, mai precizează Raluca Săceanu. 

Potrivit unui buletin special emis anul trecut de SRI, la nivel global s-au intensificat amenințările din spațiul cibernetic, inclusiv în România. Au fost afectate domenii cheie pentru gestionarea crizei COVID-19 precum sănătate, administrație publică sau educație. Nevoia unei strategii de securitate cibernetică, la nivel național și internațional, implică inclusiv dezvoltarea unor parteneriate între instituțiile publice, private și academice pentru cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de securitate cibernetică, de cea mai înaltă tehnologie, precum și pentru formarea, motivarea și menținerea resursei umane în ecosistemul cibernetic.

În România, aceste parteneriate de training și cercetare s-au dezvoltat cu Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria și Managementul Afacerilor și cu Academia de Studii Economice din București, proces care va continua și în viitor prin extinderea colaborării și cu alte instituții de învățământ. În echipa din România se regăsesc foști studenți pregătiți în programe de internship și training in-house. Smarttech247 a anunțat noi posturi disponibile printre care și un program pentru studenții și absolvenții facultăților de profil.

În același timp, Smarttech247 a înființat în 2020 o academie destinată exclusiv pregătirii femeilor din IT&C, prin programul „Women în Cyber Security”

Compania globală de securitate cibernetică Smarttech247, fondată în 2013, în Irlanda, oferă în România soluții și expertiză de top, de securitate cibernetică, pentru instituțiile publice și companii din sectorul privat, în domenii strategice precum cel financiar-bancar, de sănătate sau energetic. De-a lungul timpului, compania a dezvoltat parteneriate cu nume consacrate din industrie cum ar fi IBM, Palo Alto, MITRE, TrendMicro, Microsoft sau Amazon.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat un concurs la un post local de televiziune din Constanța,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase