Untold lansează prima colecție de active cripto. Organizatorii anunță cum pot fi tranzacționate în blockchain NFT-urile asociate festivalului

Untold lansează prima colecție de active cripto. Organizatorii anunță cum pot fi tranzacționate în blockchain NFT-urile asociate festivalului
Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 06/04/2021, 15:03

Organizatorii Untold se pregătesc să lanseze primul NFT  (Non Fungible Token) al festivalului. În esență, un NFT este un bun digital original, care poate fi comparat cu un obiect de artă cu o valoare intrinsecă, ce poate fi evaluată în monedă fiat sau în criptomonedă. Aceste obiecte digitale pot fi tranzacţionate în blockchain, cel mai scump obiect de artă vândut astfel fiind lucrarea artistului grafician „Beeple”, adjudecată la licitație pentru 69 de milioane de dolari.

NFT-ul lansat de Untold va putea fi găsit și tranzacționat pe OpenSea, cea mai mare piaţă generală pentru bunurile digitale deţinute de utilizatori, potrivit unui comunicat al organizatorilor.

“Organizatorii festivalului Untold se pregătesc să lanseze primul NFT (NON FUNGIBLE TOKEN). Fanii festivalului, şi nu numai, vor avea şansa să devină proprietarii unor momente memorabile sau a unei colecţii de NFT-uri unice, care vor fi scoase la vânzare pe cea mai mare piaţă de bunuri digitale din lume”, se arată în comunicatul Untold.

Obiecte de colecție cripto, artă digitală și jocuri video comercializate pe platforma Open Sea

OpenSea permite cumpărarea sau vânzarea unor obiecte de colecţie cripto, articole de joc, artă digitală şi alte articole digitale bazate pe blockchain. Acestea pot fi vizualizate oriunde, schimbate în mod deschis şi cu adevărat deţinute într-un mod care nu a fost niciodată posibil înainte în lumea digitală. Colecţia de NFT-uri Untold este pregătită în parteneriat cu StakeBorg. StakeBorg este o companie ce îşi propune, prin multiplele iniţiative pe care le întreprinde, popularizarea industriei crypto şi a beneficiilor tehnologiei blockchain.

NFT-urile sunt active „unice” în lumea digitală care pot fi cumpărate şi vândute ca orice altă proprietate

Fanii festivalului şi cei care vor să achiziţioneze primul NFT Untold trebuie să se înregistreze pe untold.com.

Ce înseamnă NFT? Termenul este un acronim pentru „Non-fungible tokens”, iar în termeni simpli înseamnă produse artistice în format digital care pot fi tranzacţionate pe blockchain. „Non-fungible” este un termen care descrie ceva unic, care nu poate fi înlocuit.

Spre exemplu, în timp ce un bitcoin poate fi dat la schimb pentru un bitcoin cu exact aceleaşi proprietăţi, un dolar poate fi dat la schimb pentru un dolar, iar un leu poate fi dat la schimb pentru un leu, un NFT este unic prin natura sa.

NFT-ul este, în esență, o certificare care permite deţinătorului să îşi urmărească bunul digital într-un sistem blockchain, să-i verifice constant valoarea şi s-o vândă la momentul potrivit. În artă, e ca şi cum deţii tabloul original, oricâte printuri se mai fac pe lumea aceasta. Este ca şi cum ai deţine o operă de artă digitală, cu valoare artistică. Practic NFT-urile sunt active „unice” în lumea digitală care pot fi cumpărate şi vândute ca orice altă proprietate, dar nu au nicio formă tangibilă.

Casa de licitaţii Christie a vândut cea mai scumpă lucrare de artă digitală din lume: 69 milioane de dolari

“Fenomenul NFT a devenit imediat unul foarte popular în rândul celor pasionaţi de acest domeniu. Şi unii dintre artiştii care au urcat pe mainstage-ul UNTOLD au scos la vânzare NFT-uri. Steve Aoki a vândut prima colecţie de NFT cu peste 4,25 de milioane de dolari şi descrie NFT-ul ca un fenomen care nu mai poate fi oprit. Don Diablo şi KYGO au anunţat că vor lansa în curând primul lor NFT, care va consta în câteva piese noi ori producţii nelansate încă”, au mai transmis organizatorii Untold.

Ei au mai precizat că în domeniul artei, o lucrare digitală a artistului Beeple a fost vândută la Casa de licitaţii Christie pentru suma de 69 milioane de dolari, dar câştigătorul nu va primi o sculptură, pictură sau o copie printată. În schimb, primeşte un simbol digital unic. O lucrare digitală poate fi vândută încă de la început în mai multe copii (aşa cum un album al unui artist iese în serie), dar asta nu înseamnă că produsul achiziţionat este mai puţin original.

Obiecte de artă deținute în portofelul digital

Spre exemplu, dacă descarci o fotografie cu produsul artistic digital vândut de Beeple la începutul lunii martie 2021, nu este ca şi cum ai deţine originalul – la fel cum poţi plăti pe cineva să îţi picteze un tablou al lui Monet, dar nu vei deţine originalul. Trasabilitatea drepturilor de autor este unul dintre avantajele blockchainului, iar acest NFT aparţine de drept celui care l-a cumpărat şi îl are în wallet, adică într-un «portofel» digital.

Aceste conţinuturi digitale fac parte în general din blockchainul Ethereum, a doua cea mai populară criptomonedă, întrucât acest blockchain poate stoca informaţii mai complexe, dincolo de monedele digitale. Este de menţionat că şi alte blockchainuri pot implementa versiuni proprii de NFT-uri, după cum notează The Verge.

Iubita miliardarului Elon Musk a vândut videoclipuri în format NFT în valoare totală de 6 milioane de dolari

Dacă exemplul lucrării lui Beeple este un record de referinţă în acest moment, şirul de NFT-uri poate continua. Artista cunoscută drept „Grimes” – iubita miliardarului Elon Musk – a vândut videoclipuri în valoare totală de cel puţin 6 milioane de dolari, prin intermediul acestui format.

Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a scos la vânzare un NFT cu primul său mesaj publicat pe reţeaua de socializare pe care a lansat-o, cu tot cu autograf, iar preţul a depăşit deja 2,5 milioane de dolari în cadrul licitaţiei. Un videoclip cu sportivul LeBron James când înscrie un coş a fost vândut cu peste 200.000 de dolari. Un simplu GIF cu o cunoscută pisică a internetului a fost vândut cu 600.000 de dolari.

De altfel, NFT-urile nu au apărut acum, ele atrăgeau deja atenţia CNN în 2018, când oamenii plăteau zeci de mii de dolari pentru imagini animate cu pisici, aşa-numite „CryptoKitties”. Ele devin cu atât mai căutate acum, în contextul în care creşterile spectaculoase din piaţa criptomonedelor au creat o nouă generaţie de milionari în întreaga lume, iar ei îşi doresc să îşi diversifice portofoliile.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....