Doar 11% dintre firme estimează noi angajări până în martie

Doar 11% dintre firme estimează noi angajări până în martie
Publicat: 10/12/2013, 10:54
Actualizat: 20/03/2019, 18:56

Doar 11% din companiile din România estimează noi angajări în primul trimestru al anului viitor, o pondere similară fiind deținută și de firmele care preconizează reducerea personalului, în timp ce majoritatea au arătat că-și vor menține numărul de angajați, potrivit unui studiu Manpower.

Previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +4%, relativ stabilă față de trimestrul anterior, dar moderat mai slabă decât cea din primul trimestru din 2013, scrie Mediafax.

„Tendința națională este evident una de stabilizare a forței de muncă. Ponderea angajatorilor care nu-și vor modifica numărul total de angajați a crescut cu încă 4 puncte procentuale față de vârful istoric atins trimestrul trecut, semn că din ce în ce mai mulți angajatori se mulțumesc să rămână în expectativă, așteptând evoluții pozitive mai clare înainte de a decide să-și mărească forța de muncă. Actuala previziune netă de angajare este deci un semnal încurajator, dar reținut, privind ritmul creării de noi locuri de muncă în următoarele trei luni”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Planurile de angajare sunt pozitive în șase din cele zece sectoare de activitate analizate în studiul privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă, în timp ce angajatorii din alte trei sectoare se așteaptă la o scădere a numărului de angajați.

Astfel, intențiile de angajare cele mai ferme se raportează în industria prelucrătoare, a cărei previziune netă de angajare este de +13%, la polul opus aflându-se construcțiile, unde angajatorii indică o previziune netă de angajare de -11%, raportând o valoare negativă pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbată față de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.

De altfel, intențiile de angajare sunt mai scăzute decât în primul trimestru din 2013 în opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se înregistrează în sectorul de comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mică decât cea din ianuarie-martie 2013. Creșterea cea mai semnificativă vizează agricultura, vânătoarea, silvicultura și pescuitul, sector unde previziunea netă de angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atât față de trimestrul anterior, cât și față de primul trimestru al lui 2013, ajungând astfel la +12%.

Perspectivele sunt predominant pozitive și din punct de vedere regional, astfel că în cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunță previziuni nete de angajare cu valori pozitive. Aceștia prevăd o activitate de angajare mai intensă în regiunile Centru și Sud, de +8%. În Sud, intențiile de angajare au crescut puternic față de trimestrul anterior, îmbunătățindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt însă mai puțin optimiști, previziunea netă de angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale față de trimestrul anterior, atingând -3%, cea mai mică valoare înregistrată în regiune din trimestrul al treilea din 2010 și până în prezent. Cea mai puțin ofertantă piață a forței de muncă va fi însă cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se așteaptă la o previziune netă de angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mică decât cea din trimestrul anterior și cu 17 puncte procentuale mai scăzută decât cea din trimestrul întâi al lui 2013.

„Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piața forței de muncă s-a egalizat, pe măsură ce angajatorii căutau echilibrul între a gestiona nesiguranța și a profita de oportunitățile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent și în noul an. Atât creșterile, cât și descreșterile numărului total de angajați devin marginale, iar variația inter-regională se diminuează. La începutul lui 2014 angajările primesc însă un ușor imbold și chiar dacă cei aflați în căutarea unui loc de muncă pot întâmpina unele dificultăți în găsirea oportunității potrivite, credem că o piață mai puțin volatilă le va fi, în cele din urmă, benefică”, a arătat Petrof.

Optimismul este în creștere și la nivel global. În 34 din cele 42 de țări și teritorii cuprinse în studiu, angajatorii se așteaptă la o creștere a numărului total de angajați în primul trimestrul al anului viitor, comparativ cu 29 de țări unde se preconizau creșteri în trimetrul patru al acestui an. În Europa, perspectivele sunt însă mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai încrezători, în timp ce angajatorii italieni preconizează cele mai drastice scăderi ale numărului de angajați. În Bulgaria, angajatorii sunt prudenți, în schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimiști decât au fost vreodată, raportând o previziune netă de angajare de +6%, cea mai ridicată valoare de la începerea studiului în această țară, în trimestrul al treilea din 2009.

Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 17 – 29 octombrie pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori și are o marjă de eroare de +/-3,9%.

Previziunea netă de angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a volumului total de angajări și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locația lor, în trimestrul următor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern