Doi canadieni își închid restaurantul din Cluj din cauza schimbărilor din domeniul fiscal: „Nu poți suporta la nesfârșit aceste taxări suplimentare care îți ruinează afacerea”

Doi canadieni își închid restaurantul din Cluj din cauza schimbărilor din domeniul fiscal: Nu poți suporta la nesfârșit aceste taxări suplimentare care îți ruinează afacerea
Publicat: 24/01/2018, 17:27

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) și s-a stabilit la Cluj-Napoca în 2013, iar în vara anului 2014, împreună cu un prieten, a deschis un restaurant în centrul orașului. Localul are 8 angajați și a funcționat până acum ca o mică afacere pe care asociații canadieni vor să o închidă peste câteva zile.

„Am venit prima dată în România în 2006, fiind curios cum arată o țară est-europeană. Am fost la Sibiu și București, mi-a plăcut țara foarte mult, am revenit, în 2009, la Cluj-Napoca, oraș în care m-am simțit ca acasă și unde mă gândeam că aș putea locui. M-am stabilit aici în 2013, iar în iulie 2014 am deschis împreună cu un prieten de asemenea din Canada, iar ulterior ni s-a alăturat și un român, un restaurant în centrul orașului, cu preparate internaționale și din bucătăria canadiană, produsele proaspete provenind de pe piața locală. Am funcționat până acum, ne-am format o clientelă, credeam că mergem în direcția bună, spre o creștere dar, din păcate, schimbările fiscale introduse de Guvern anul trecut au pus în încurcătură multe afaceri mici, printre care și pe noi. De la 1 ianuarie 2018 au apărut alte schimbări, mult mai brutale, care din păcate ne împiedică să ne continuăm activitatea, astfel că am decis să închidem afacerea”, a declarat Rydell corespondentului MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, la început restaurantul părea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce în ce mai greu din cauza suprafiscalității.

Rydell a reclamat taxele care trebuiau plătite pentru local, care nu se bazează pe profitul înregistrat sau pe venituri, ci pe suprafață și pe locul unde este amplasat, ceea ce a însemnat costuri suplimentare de achitat.

„A fi o lovitură dură pentru noi și nu am putut plăti, am negociat o eșalonare cu ANAF pentru șase luni, aveam de plată peste 2.000 de lei doar pentru asta. Mai este o nouă taxă care trebuie plătită în plus pentru angajații part-time, cum sunt majoritatea ai noștri, ceea ce înseamnă alte 3.000 de lei în plus pe lună. Nu poți suporta la nesfârșit aceste taxări suplimentare care îți ruinează afacerea. Numai în această lună avem de plătit taxe suplimentare de peste 7.000 de lei ceea ce este foarte mult pentru o mică afacere cum este a noastră, aproape echivalentul chiriei. Actualul climat nu este deloc favorabil, nu este prietenos pentru mici afaceri. Am constatat o lipsă de predictibilitate în ceea ce privește fiscalitatea, în fiecare an apărea ceva în plus de la Guvern. Este foarte greu, îți faci un plan de afaceri și nu știi ce te așteaptă, este stresant, este foarte greu să îl respecți. Sunt dezamăgit de aceste măsuri guvernamentale”, a explicat canadianul.

Localul din centrul Clujului, cu peste 50 de locuri, are 8 angajați care vor trebui să își caute de lucru în altă parte, iar asociații trebuie să se reorienteze după experiența de antreprenori.

„Eu voi rămâne aici la Cluj, unde m-am și căsătorit, dar nu mă voi mai lansa în afaceri, îmi voi căuta un loc de muncă unde să lucrez pentru cineva, pentru că după stresul de a conduce o afacere și a avea grijă de angajați simt că am nevoie de altceva. Eu sunt un om cinstit și nu am dorit să conduc altfel afacerea în acest domeniu, să găsesc portițe pentru a nu plăti taxele”, a menționat Oliver Rydell.

Acesta a precizat că, spre deosebire de România, în Canada, dacă ai o mică afacere și nu faci profit, nu trebuie să plătești taxe.

„O afacere mică este ca o sămânță plantată care trebuie îngrijită pentru a crește, dar aici se procedează altfel, astfel că rezultatul este eșecul afacerii, și asta nu din vina ta ca investitor”, a conchis Rydell.

Restaurantul canadienilor se va închide în 31 ianuarie 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Este obligatoriu până pe 11 MAI. Decizia care trebuie să se aplice în TOATĂ ROMÂNIA
Castelul din România care i-a sedus pe americani. Turiștii se înghesuie în acest loc
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!